Πώς… διαβάζουν στην κυβέρνηση την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Σταθερός στο στρατηγικό σχεδιασμό του για εκλογές στο τέλος της τετραετίας παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τη στιγμή που κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στρέφουν την προσοχή τους στα τεκταινόμενα στο χώρο της Κεντροαριστεράς, μετά την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. “Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Έχουμε ακόμα 18 μήνες εντατικής δουλειάς μπροστά μας και θέλω να αξιολογηθούμε συνολικά για το έργο το οποίο παραγάγαμε, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε τις πολλαπλές κρίσεις που μας προέκυψαν αλλά και για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, σημαντικές αλλαγές που έχουμε κάνει, που πιστεύω ότι ήδη έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στη ζωή των Ελλήνων”, τόνισε ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής”, κλείνοντας, για μία ακόμα φορά, τη σεναριολογία για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Μία σεναριολογία που ήρθε στο προσκήνιο, με αφορμή και την…αλλαγή σελίδας στη Χαριλάου Τρικούπη, η οποία, ωστόσο, δεν αλλάζει τη…ρότα που έχει χαράξει το Μέγαρο Μαξίμου. Γεγονός που, πέραν όλων των άλλων, θα δώσει χρόνο στο νέο πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής να…ανασυντάξει το χώρο μέχρι τις επόμενες κάλπες, που θα στηθούν σε 18 μήνες.

Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον κ. Ανδρουλάκη αργά χθες το απόγευμα και όταν “αποκρυσταλλώθηκε” πλήρως το αποτέλεσμα της εσωτερικής κάλπης του Κινήματος Αλλαγής. Τον συνεχάρη για την εκλογή του, ευχόμενος “επιτυχία” στα νέα του καθήκοντα, ενώ απηύθυνε πρόσκληση στο νέο πρόεδρο, προκειμένου να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις. Το…ραντεβού Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε άμεσο χρόνο, όσο στελέχη στέκονται, κατά κύριο λόγο, σε δύο σημεία, όπως αυτά οριοθετούνται στον απόηχο της επόμενης ημέρας για την Κεντροαριστερά. Το πρώτο σχετίζεται με το “ενθαρρυντικό”, όπως χαρακτηρίζεται γεγονός οι πολίτες να συμμετέχουν σε εκλογικές διαδικασίες.

“Θεωρώ ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα δυο, εντός εισαγωγικών, “παλιά” κόμματα είναι αυτά τα οποία τελικά έχουν κάνει το βήμα να εκλέξουν τον πρόεδρο τους από ένα ευρύ εκλογικό σώμα. Ουσιαστικά από την ίδια την κοινωνία. Ενώ το δήθεν προοδευτικό είναι εγκλωβισμένο σε ατέρμονες εσωτερικές αναζητήσεις και δεν μπορεί καλά καλά να οργανώσει ένα συνέδριο. Και αυτό, ενδεχομένως, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη, όταν μιλάμε με τόσο μεγάλη άνεση για δημοκρατικές παρατάξεις, προοδευτικά κόμματα. Στην πράξη μάλλον το ανάποδο ισχύει”, ανέφερε (Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής) ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην κυβερνητική παράταξη εστιάζουν στις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής με την προσδοκία στο πρόσωπο του κ. Ανδρουλάκη να βρουν έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας, αλλά και μία ουσιαστική και, ταυτόχρονα, ποιοτική αντιπολίτευση. “Για εμένα ποιοτική είναι η αντιπολίτευση που καταθέτει προτάσεις. Μια καλή αντιπολίτευση θα κάνει και την κυβέρνηση καλύτερη”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, στην ίδια συνέντευξη, όσο σταθερή είναι η πεποίθηση στελεχών ότι η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη και ο…δρόμος που θα χαράξει, με τις επιλογές και την ατζέντα του, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για…επαναπατρισμό ψηφοφόρων στη Χαριλάου Τρικούπη, οι οποίοι, στη διάρκεια των τελευταίων ετών…είχαν στραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε, εκ νέου, να αναδείξει από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας τις…βαθιές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην οδό Πειραιώς και την Κουμουνδούρου, αποτυπώνοντας το…δίπολο πρόοδος ή οπισθοδρόμηση. “Η πραγματική πρόοδος σημαίνει πρώτα από όλα αποτέλεσμα. Αποφάσεις και πράξεις που επιτρέπουν στους πολίτες να προκόβουν και να κερδίζουν, να μπορούν να κερδίσουν για τους ίδιους και για τη χώρα…Πρόοδος δεν είναι να υπόσχεσαι σε κάποιον αμοιβές χωρίς να αξιολογείσαι. Αλλά να έχεις κίνητρα για να προοδεύεις στη ζωή σου. Δεν είναι πρόοδος να τάζεις ελεύθερη είσοδο στο πανεπιστήμιο που συχνά ισοδυναμεί με ανεργία, αλλά να παρέχεις εξειδικευμένη δημόσια παιδεία που να μεταφράζεται τελικά σε καλές δουλειές…Πρόοδος είναι το ψηφιακό κράτος που εξυπηρετεί αδιαμεσολάβητα, εύκολα και γρήγορα τον πολίτη εξοικονομώντας κόπο, χρόνο, χρήμα αλλά και κλείνοντας τις πόρτες σε ύποπτες συναλλαγές…”, τόνισε.

“Αυτές είναι οι πραγματικές προοδευτικές πολιτικές. Είναι ο δρόμος στον οποίο συναντώνται τώρα ολοένα και περισσότεροι πολίτες γιατί η χώρα γνώρισε, πλήρωσε και καταδίκασε τις ξεπερασμένες συνταγές του κράτους-αφέντη, εκείνου που επιζεί μόνο για λογαριασμό του, επιβάλλοντας βαρείς φόρους στους πολίτες για να τους κάνει μετά ικέτες επιδομάτων από τα δικά τους χρήματα. Ταυτόχρονα, όμως, και δεσμώτες των κυβερνήσεων που τάχα τους ελεημονούν. Λοιπόν, όσοι επιμένουν ακόμα σε αυτές τις λογικές δεν έχουν καμία σχέση με την πρόοδο. Μπορεί στον τίτλο τους να βάζουν την ταμπέλα “Προοδευτική Συμμαχία” όμως παραμένουν οπισθοδρομική κομπανία”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

capital.gr