Από Δευτέρα τα πρόστιμα 100 ευρω στους ανεμβολίαστους άνω των 60 -Ποιοι θα εξαιρούνται

Ενεργοποιείται από 17 Ιανουαρίου το μέτρο της επιβολής προστίμου 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60

Από την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, θα τεθεί σε εφαρμογή των μέτρο της επιβολής προστίμων σε ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ή σε όσους έχουν εμβολιαστεί και από τη δεύτερη δόση έχουν περάσει 7 μήνες.

Μέσω της ΑΑΔΕ θα διασταυρώνονται τα στοιχεία όσων δεν έχουν κάνει ήδη την τρίτη δόση ή δεν έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους και θα τους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην επιβολή διοικητικής κύρωσης η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία αφορά σε περίπου 300.000 ανεμβολίαστους πολίτες.

Ποιοι θα εξαιρούνται

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του OPEN, τις επόμενες ημέρες με πιθανότερη ημερομηνία, αύριο Πέμπτη, θα εξειδικευτεί και η διαδικασία για το ποιοι θα μπορούν να εξαιρεθούν από το εμβόλιο και άρα και το πρόστιμο, μέσω μιας νέας πλατφόρμας.

Από τη διοικητική κύρωση αναμένεται, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, να εξαιρούνται πρώτον όσοι για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν και οι οποίοι υποχρεούνται να το δηλώσουν έως τις 14 Ιανουαρίου.

Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ανεμβολίαστων πολιτών, έως ότου να εξεταστεί το αίτημά του, δε θα επιβάλλεται το πρόστιμο. Ακόμα, εξαίρεση αναμένεται να λάβουν και όσοι πολίτες ανήκουν σε ΔΟΥ εξωτερικού και έχουν κάνει τρίτη δόση εμβολίου εκτός Ελλάδας.

Πότε το πρόστιμο είναι 50 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, για όσους δεν κάνουν καμία δόση έως και 16 Ιανουαρίου το πρόστιμο θα είναι  100 ευρώ το μήνα, ενώ 50 ευρώ είναι το πρόστιμο ειδικά για τον Ιανουάριο και μισό πρόστιμο αν τελικά ο εμβολιασμός γίνει μέχρι τις 15.

Για τους άνω των 60, το πιστοποιητικό λήγει στους 7 μήνες μετά τη 2η δόση.