Η αγέλη της… αφασίας! (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Αναλογικά η Καστοριά έχει τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού και πιθανόν τους περισσότερους θανάτους σ΄ ολόκληρη την Δυτική Μακεδονίας!

Αυτό τουλάχιστον καταγράφεται από τα τοπικά sites, σε… απευθείας σύνδεση με τα γραφεία τελετών, η εγκυρότητα των οποίων δεν αμφισβητείται απο κανένα.
Χωρίς όμως να υπάρχει και η ανάλογη ανησυχία απο τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς φορείς, που σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, θα ξεσήκωναν στο πόδι το διαδίκτυο, για να προβάλλουν το (επίπλαστο;) ενδιαφέρον τους.

Η αλήθεια είανι ότι κι εδώ ισχύει αυτό που λέει ο λαός ότι “Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι” Και από τις “κεφαλές” θα προσθέταμε εμείς…
Αρχής γενομένης από τον περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν ανεμβολίαστος και αναγκάστηκε να εμβολιαστεί όταν τέθηκε θέμα… διαθεσιμότητας του ιδίου, από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με την σημαία της οποίας εκλέχθηκε.

Ενώ στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων του κορονοϊού, ξεχωρίζει εκείνο του μακαριστού μητροπολίτη Σεραφείμ, ο οποίος δεν αυτοπροστατεύθηκε όσο έπρεπε και ούτε προστάτεψε το ποίμνιό του, με τα γνωστά κηρύγματα περί της Θείας Κοινωνίας… Και μόνο όταν βρέθηκε νοσηλευόμενος με κορονοϊό στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, “απεκδύθηκε” το παρελθόν και εξέπεμψε το SOS για τις συνέπειες της πανδημίας.

Αντίθετα με το πνευματικό του τέκνο μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιο, ο οποίος ακόμα και μετά τις εκατόμβες των θυμάτων του κορονοϊού, εξακολουθεί να πρεσβεύει ότι” “Ο δικός μας γιατρός – λοιμωξιολόγος είναι ο Άγιος Παντελεήμονας. Τα δικά μας φάρμακα είναι αυτά που δίνει η εκκλησία”!

Αλλά ακόμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς υπάρχουν φωνές, όπως της κ. Κατερίνας Σπύρου, η οποία καταψήφισε την χρηματοδότηση του Run Greece από τον Δήμο, με το αιτιολογικό ότι είναι “απαράδεκτος, αντισυνταγματικός και ρατσιστικός” ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από την διοργάνωση!

Αν και εδώ θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι εκπέμπεται το λάθος μήνυμα από τον πλέον ακατάλληλο άνθρωπο, εν τούτοις δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η κ. Σπύρου εκπροσωπεί ένα αρκετά μεγάλο μέρος του καστοριανού λαού, που ασφαλώς δεν συμμερίζεται τις απόψεις της.

Εν τω μεταξύ, όπως και σε κεντρικό, έτσι και σε τοπικό επίπεδο, τα “συστημικά” μέσα ενημέρωσης, εξακολουθούν να αναπαράγουν δελτία τύπου διαφόρων φορέων, που εξωραΐζουν την πραγματική υγειονομική εικόνα της Καστοριάς από τον φόβο των συνεπειών στην τοπική οικονομία και στην δική τους δημόσια εικόνα.

Όταν όλοι γνωρίζουν πού οδήγησε την Καστοριά ο “στρουθοκαμηλισμός” και η εσωστρέφεια όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ίσως εκεί να οφείλεται το γεγονός ότι ενώ στους γειτονικούς νομούς παρατηρείται, τον τελευταίο καιρό, μια κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων και στην Καστοριά αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Σε αναντιστοιχία με τον πληθυσμό που συνεχώς φυλλοροεί εξαιτίας (και) αυτής της αντίληψης, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.