Πρόταση αντίδοτο στην ενεργειακή κρίση: να κρατήσουμε ανοιχτούς τους λιγνίτες

Την ώρα που ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάζεται να αναθεωρήσει τις αρχικές της εκτιμήσεις και παραδέχεται ότι οι ακριβές τιμές της ενέργειας ήρθαν για να μείνουν τουλάχιστον για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια, αυξάνονται οι φωνές εντός και εκτός Ελλάδος που ασκούν κριτική στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η ενεργειακή μετάβαση και ζητούν αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής ώστε να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα της ενεργειακής κρίσης.

Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη βουλή του νομοσχεδίου για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ο κ. Βολουδάκης κατέθεσε 3 προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με τη σημαντικότερη εξ αυτών να αφορά στην αναθεώρηση του προγράμματος της απολιγνιτοποίησης. “Πρέπει να δοθεί παράταση στη ζωή των βιώσιμων με τα σημερινά δεδομένα (λιγνιτικών) μονάδων γιατί οι αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου είναι τόσο μεγάλες ώστε σήμερα ακόμη και μετά το κόστος των ρύπων η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη είναι φθηνότερη από την παραγωγή από φυσικό αέριο” τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ. Όπως είπε χαρακτηριστικά ακόμη και η ΓΔ Ενέργειας της Ε.Ε. εκτιμά ότι η παρούσα κρίση μπορεί να κρατήσει 2 ή 3 χρόνια. Πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που πριν δύο μήνες έλεγαν ότι προσδοκούν αποκλιμάκωση των τιμών την άνοιξη. Τους καλοσωρίζουμε στην πραγματικότητα, ανέφερε ο βουλευτής προσθέτοντας ότι “γι᾽ αυτό θα πρέπει να έχουμε διαθέσιμες εναλλακτικές επιλογές . Γιαυτό πρέπει να παραταθεί ο χρόνος απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων” υπογράμμισε ο κ. Βολουδάκης, σημειώνοντας ότι αυτήν την περίοδο ο λιγνίτης βοηθά ώστε να μειώνεται κάπως το κόστος

Σύμφωνα με τον ίδιο οι λιγνιτικές μονάδες που είναι ανταγωνιστικές και διαθέτουν υψηλά περιβαλλοντικά standards όπως η Πτολεμαΐδα 5 και η Μελίτη στη Φλώρινα θα μπορούσαν να συνεχίσουν να λειτουργούν με λιγνίτη τουλάχιστον έως ότου θα είναι εφικτή η αποθήκευση και επαναχρησιμοποίηση της ενέργειας από ΑΠΕ.

Οι άλλες δύο προτάσεις του κ. Βολουδακη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι:

Καταρχάς η Ε.Ε. να διανείμει η Ε.Ε. στα κράτη μέλη δωρεάν δικαιώματα ρύπων από το στρατηγικό απόθεμα, προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο και άνθρακα. Είναι αδιανόητο να υπάρχει αυτό το μέτρο στο οπλοστάσιο πολιτικής της ΕΕ και να μη χρησιμοποιείται.

Επιπλέον, να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς ενέργειας προκειμένου να υπάρξει μείωση του κόστους της χονδρεμπορικής αγοράς.

Όπως τόνισε ο κ. Βολουδάκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρατεί ένας δογματισμός όσον αφορά στην πράσινη συμφωνία, η οποία αντιμετωπίζεται ως ιερή αγελάδα, που παραμένει στο απυρόβλητο του δημοσίου διαλόγου. Ωστόσο, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα ως έχει: η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου συνδέεται άμεσα με τους σχεδιασμούς της διεθνούς κοινότητας για την κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050 και με τους ενδιάμεσους στόχους της ΕΕ έως το 2030.

Όλοι θα θέλαμε να ζούμε σε ένα κόσμο χωρίς ρύπους και χωρίς ανθρώπινη επιβάρυνση, δεν είναι δυνατόν όμως να γίνονται σχεδιασμοί χωρίς δυνατότητα προσαρμογής στα κάθε φορά ισχύοντα δεδομένα, κατέληξε ο κ. Βολουδάκης

Του Χάρη Φλουδόπουλου