Ανασκόπηση και νέοι στόχοι του Ποδηλατικού Συλλόγου Καστοριάς ”620”

Το νέο ΔΣ από την έναρξη της θητείας του δουλεύει αδιάκοπα λύνοντας ζητήματα που κρατούσαν τον σύλλογο στάσιμο και η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί με επιμονή και νέους στόχους. Μέσα από την ανασκόπηση της προηγούμενης περιόδου θα επιχειρήσουμε να οραματιστούμε και να προσδιορίσουμε τα επόμενα βήματα του συλλόγου.

  • Καταθέσαμε αίτημα ένταξης και γίναμε αποδεκτοί στην Ελληνική Ομοσπονδία Αστικής Ποδηλασίας με κοινό σκοπό την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης πολιτικής για τις αστικές και περιαστικές μετακινήσεις στην Ελλάδα.
  • Ξεκινήσαμε την διαδικασία απόκτησης αθλητικής ιδιότητας για τον Ποδηλατικό Σύλλογο Καστοριάς ”620” με την κατάθεση στην Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Ε.Ο.Π, φακέλου με 12 αιτήσεις δελτίων αθλητών. Αναμένεται η έγκρισή, ώστε να ολοκληρωθεί και η εγγραφή στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
  • Για 5η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία και με τη συμμετοχή 80 συμμετεχόντων, η ποδηλατική μας διοργάνωση -Brevet Καστοριάς 200 χλμ.- με την ονομασία, ”Η Γυναίκα της Πίνδου” τιμώντας την Ιστορία του τόπου μας.
  • Για το 2022 σχεδιάσαμε και καταθέσαμε μια νέα πρόταση διαδρομής για το επόμενο Brevet του συλλόγου με την ονομασία ” Χωριά της Λήθης, στα βήματα του Παύλου Μελά”. Για άλλη μια φορά και με τη νέα διαδρομή του brevet προσπαθούμε να αναδείξουμε την περιοχή μας σε πόλο έλξης ποδηλατικού τουρισμού. Για το σύλλογό μας πάντα η ανάδειξη της ποδηλασίας περνάει μέσα από την αγάπη για την φύση, το περιβάλλον και τον σεβασμό στην Ιστορία του Τόπου μας. Με αυτό το κριτήριο πάντα θα δημιουργούμε διοργανώσεις, που στόχο θα έχουν την προσέλκυση ποδηλατών που θέλουν να βαδίσουν μέσα σε ”μονοπάτια” της ιστορίας αναζητώντας μια αυθεντική εμπειρία.

 

Στα επόμενα βήματά μας είναι η απόκτηση φυσικής στέγης για τον σύλλογο, ώστε να πραγματοποιεί εκεί τις συναντήσεις του Δ.Σ., τις  ενημερώσεις των μελών, καθώς και δράσεις επιμόρφωσης για την ασφαλή οδική συμπεριφορά.

Θα συνεχιστούν οι συναντήσεις με Δήμους, Περιφέρεια και εκπροσώπους κομμάτων, ώστε να αναζητηθεί στήριξη στην προώθηση της ποδηλασίας, καλυτέρευση των υποδομών για την ασφάλεια των ποδηλατών. Στόχος του συλλόγου είναι μια πόλη φιλική προς το ποδήλατο, μια πόλη φιλική προς τον άνθρωπο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία σχεδίων δράσης, και με κάποιες παρεμβάσεις απλές και εφικτές. Στο πλαίσιο αυτό θα υποβάλλουμε συγκεκριμένες  προτάσεις προς τους Δήμους και την Περιφέρεια, οι οποίοι ευελπιστούμε ότι θα είναι αρωγοί σε όλη αυτή την προσπάθεια. Η καλυτέρευση των υποδομών θα φέρει περισσότερους ανθρώπους κοντά στο ποδήλατο, καθώς θα αποτελέσει ένα ασφαλές μέσο αστικής μετακίνησης. Θα αναδείξει την πόλη μας ως φιλική προς το ποδήλατο φέρνοντας διοργανώσεις μεγάλης εμβέλειας συμβάλλοντας στην τουριστική και αθλητική ανάπτυξη που όλοι επιθυμούμε και θα στηρίξουμε. Και ας μη ξεχνάμε, κάθε τέτοια δράση θα προάγει την ποδηλασία και τον αθλητισμό.  Αναγνωρίζουμε τη μεγάλη σημασία της αναβίωσης του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας και στο πλαίσιο αυτό  πήραμε την πρωτοβουλία και μετά από συναντήσεις με τους Δήμους και την Περιφέρεια, (οι οποίοι εκφράστηκαν θετικά) θα αποσταλεί πρόταση πρός την Οργανωτική επιτροπή εκφράζοντας την επιθυμία όλων να συμπεριληφθεί η περιοχή μας στον σχεδιασμό του επόμενου Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας. Η Περιφέρεια, οι Δήμοι και ο Ποδηλατικός Σύλλογος Καστοριάς ”620”, αλλά και οι φορείς της πόλης θα συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια.

Μεγάλος στόχος και πρόκληση για τον σύλλογο είναι  να παραμείνουν τα παιδιά κοντά στο ποδήλατο και τον αθλητισμό, είναι τρόπος ζωής, τρόπος να αλλάξει η κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεργαστούμε και με την Ομοσπονδία Αστικής Ποδηλασίας για να δημιουργήσουμε δράσεις που θα περιλαμβάνουν ενημέρωση των παιδιών  στα σχολεία όσο αφορά την κίνηση τους με ασφάλεια στους δρόμους. Μέσα από την εκπαίδευση των παιδιών θα οδηγήσουμε στην ευρύτερη εκπαίδευση των οδηγών φτάνοντας έτσι στην αρμονική συνύπαρξη όλων μας. Μακροπρόθεσμος στόχος και μέσα από την αθλητική ομάδα που δημιουργήθηκε  είναι να προκύψει Ακαδημία Ποδηλασίας για τα παιδιά. Το ποδήλατο μπορεί και πρέπει να είναι  πρωταγωνιστής.

Κλείνοντας αυτή τη συνοπτική ανασκόπηση, θα θέλαμε να σας καλέσουμε όλους σε ενεργή συμμετοχή στον Σύλλογο. Ο Σύλλογος δεν είναι το ΔΣ, αλλά όλοι εσείς. Περιμένουμε τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας για κάθε θέμα που πιστεύετε ότι θα βελτίωνε τη λειτουργία μας. Μας ενώνει όλους η αγάπη για το ποδήλατο και η αγάπη για τον τόπο μας .

Ποδηλατικός Σύλλογος Καστοριάς ”620”