Απόκριες με περιορισμούς, αλλά Πάσχα στο χωριό

Με την πανδημία να βρίσκεται για ακόμη μία χρονιά στο επίκεντρο των συζητήσεων, αλλά και την χρονική απόσταση από τις Απόκριες και το Πάσχα να μικραίνει, οι συζητήσεις στρέφονται όλο και πιο συχνά στο πώς θα περάσουμε τις μέρες αυτές.

Οι δήμοι όπως είναι φυσικό ενδιαφέρονται να γνωρίζουν έγκαιρα προκειμένου να προχωρήσουν στην κατάρτιση του αποκριάτικου προγράμματός τους, οι ειδικοί από την άλλη, έχουν τις γνώριμες επιφυλάξεις τους. Κάτι απόλυτα λογικό, όταν στη χώρα καταγράφονται περίπου 100 θάνατοι τη μέρα.

Με λιγότερους περιορισμούς απ’ ό,τι το 2021 και περισσότερες δράσεις, αλλά για ακόμη μία χρονιά, θα γιορτάσουμε υπό τη “σκιά” και την αγωνία της Covid-19. Φαίνεται πως καρναβάλι δε θα διοργανωθεί ούτε και φέτος, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει τόσο μεγάλου εύρους εκδηλώσεις.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, αναφερόμενη στην αποκλιμάκωση των κρουσμάτων είπε ότι “θα γίνει πιο εμφανής από τα τέλη Φεβρουαρίου”. Η κυρία Παγώνη εξέφρασε την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι Πάσχα θα κάνουμε κανονικά φέτος στα χωριά, ωστόσο τις Απόκριες θα φοράμε ακόμα τις μάσκες. “Η μέρα που θα μειώσουμε στο ελάχιστο τις απλές κλίνες θα είναι η μεγαλύτερη ανάσα για τον ιατρικό κόσμο”, κατέληξε.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αναφέρθηκε στην Τσικνοπέμπτη (24 Φεβρουαρίου) προβλέποντας ότι “θα φορέσουμε τις ωραιότερες στολές με τις ομορφότερες μάσκες”, όμως στο τραπέζι “δεν θα μαζευτούμε 30 άτομα, ξέρετε και τα καταλαβαίνετε, μην τα ρωτάτε”.

Στο τραπέζι της Επιτροπής των ειδικών, πάντως, θα μπει αυτή την εβδομάδα το καρναβάλι και οι εκδηλώσεις για τις Απόκριες 2022. Το Τριώδιο ανοίγει στις 13 Φεβρουαρίου και μέχρι τις 7 Μαρτίου που πέφτει η Καθαρά Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί πολλές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα που όμως είναι σε αναμονή για τις αποφάσεις.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανησυχία προκαλούν οι μεγάλες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις καρναβαλιστών, όμως ξεκαθάρισε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να γυρίσουμε στην πλήρη κανονικότητα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Ωστόσο, οι αποφάσεις αναμένονται την Πέμπτη (10/2).

Έντονη ανησυχία υπάρχει πάντως στην Πάτρα, με τους επιχειρηματίες να αναμένουν τις εισηγήσεις της Επιτροπής που θα εξετάσει τα ζητήματα συνωστισμού, συγκεντρώσεων και διασκέδασης ιδίως κατά το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς.

Από την πλευρά του, πριν από μερικές μέρες, ο καθηγητής, Γιώργος Παυλάκης, έκανε λόγο για “μακάβριο αστείο”, αναφερόμενος στα αισιόδοξα σενάρια ότι θα τελειώσει η πανδημία στο τέλος Φεβρουαρίου.

Μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, έκρουσε “καμπανάκι” για νέο κύμα αύξησης κρουσμάτων μέσα στο Πάσχα. “Η αισιοδοξία για τις Απόκριες και το Πάσχα δεν πηγάζει από πουθενά, είναι μακάβριο αστείο να μιλάμε για τέλος της πανδημίας τον Φεβρουάριο” υπογράμμιζε ο κ. Παυλάκης.

capital.gr