Γρίπη των χοίρων: Κρούσμα στη Δανία – Πόσο επικίνδυνο είναι να μεταδοθεί

Το κρούσμα της γρίπης των χοίρων που εντοπίστηκε στη Δανία έχει προκαλέσει ανησυχία, ενώ το ECDC παρακολουθεί τις εξελίξεις. Η γυναίκα που νόσησε είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο με σοβαρά συμπτώματα όπου και διαγνώστηκε με τον ιό της γρίπης των χοίρων.

Ο πιθανότερος τόπος μετάδοσης θεωρείται το σφαγείο, στο οποίο εργαζόταν στο νησί Σγιέλαν. Ο έλεγχος δεν εντόπισε άλλα κρούσματα και δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως αναφέρει το ECDC σε έκθεσή του.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, σποραδικά κρούσματα γρίπης των χοίρων σε ανθρώπους έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν στη Δανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο πόρισμά τους, οι επιστήμονες του ECDC υπογραμμίζουν πως η έκθεση σε χοίρους ή προϊόντα χοίρων αποτελεί τον πιο κοινό παράγοντα κινδύνου. Ωστόσο έχουν επίσης εντοπιστεί κρούσματα σε υγιή άτομα, τα οποία δεν έχουν εκτεθεί σε παρόμοιες συνθήκες.

Συνάντηση των επιστημόνων του ECDC με τους ειδικούς στη Δανία

Οι ιοί από ασθενείς με σοβαρές παθήσεις και θετικό τεστ γρίπης, θα πρέπει να αξιολογούνται περαιτέρω από τα εθνικά εργαστήρια αναφοράς γρίπης και τα συνεργαζόμενα κέντρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Πρέπει να παρακολουθείται η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο και να λαμβάνονται τα ενδεδειγμένα μέτρα.

Το ECDC παρακολουθεί τα κρούσματα της ζωονοσογόνου, μέσω των συστημάτων επιδημιολογικής επιτήρησης, προκειμένου να καταγραφούν ενδεχόμενες αλλαγές στον ιό.

Στελέχη του Οργανισμού αναμένεται να έχουν σύντομα συνάντηση με επιστήμονες από τη Δανία, προκειμένου να εξετάσουν λεπτομερώς την υπόθεση και να αποφασίσουν τις περαιτέρω ενέργειες.

Η παγκόσμια επιδημία του 2009

«Γρίπη των χοίρων» ήταν η δημοφιλής ονομασία του ιού που ήταν υπεύθυνος για μια παγκόσμια επιδημία γρίπης, από το 2009 έως το 2010. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του βρετανικού συστήματος Υγείας, και όπως μεταδίδει το iatronet.gr, πρόκειται για έναν τύπο εποχικής γρίπης, ο οποίος τώρα καλύπτεται από το ετήσιο αντιγρπικό εμβόλιο.

Η επιστημονική ονομασία για τη γρίπη των χοίρων είναι A/H1N1pdm09. Συχνά συντομεύεται σε «H1N1». Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Μεξικό τον Απρίλιο του 2009. Έγινε γνωστός ως γρίπη των χοίρων επειδή είναι παρόμοιος με τους ιούς της γρίπης που προσβάλλουν τους χοίρους.

Εξαπλώθηκε γρήγορα από χώρα σε χώρα, επειδή ήταν ένας νέος τύπος ιού γρίπης στον οποίο λίγοι νέοι είχαν ανοσία. Συνολικά, το ξέσπασμα δεν ήταν τόσο σοβαρό όσο είχε αρχικά προβλεφθεί, κυρίως επειδή πολλοί ηλικιωμένοι είχαν ήδη ανοσία σε αυτό. Στις 10 Αυγούστου 2010, ο ΠΟΥ κήρυξε επίσημα τη λήξη της πανδημίας.

Καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν τώρα κάποιο επίπεδο ανοσίας στον ιό A/H1N1pdm09, είναι πολύ λιγότερο ανησυχητικό από ό,τι ήταν το 2009 έως το 2010.

Τα συμπτώματα είναι ίδια με άλλους τύπους κοινής γρίπης (πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, πόνοι στο σώμα, πονοκέφαλοι και αίσθημα κόπωσης. Είναι συνήθως ήπια και περνούν μέσα σε 1 έως 2 εβδομάδες.

Όπως συμβαίνει με όλους τους τύπους γρίπης, μερικοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας, ιδιαίτερα εκείνοι με υποκείμενα προβλήματα υγείας.

in.gr