Κακοκαιρία Μπιάνκα: Απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών στην Εγνατία Οδό

Έκτακτη συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για το βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων ενόψει της κακοκαιρίας Μπιάνκα, που αναμένεται να πλήξει σταδιακά την κεντρική και βόρεια Ελλάδα από σήμερα τη νύχτα.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, με συμμετοχή του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, καθώς και της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κωνσταντίνου Αγοραστού και των αρμόδιων Αντιπερειφεριαρχών  / Διευθυντών Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας και Βορείου Αιγαίου.

Επιπλέον, έλαβαν μέρος ο  Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος, ο Υπαρχηγός ΠΣ, Αντιστράτηγος Ιωάννης Πετρούτσος, ο Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, Ελευθέριος Γκαρίλας, ο εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ, Ταξίαρχος Δημήτριος Σκουφίδης, καθώς και ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Δημήτριος Αλεξανδρής. Μετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου (Εγνατία Οδός ΑΕ, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ, Νέα Οδός ΑΕ / Κεντρική Οδός ΑΕ).

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, έγινε αναλυτική ενημέρωση των συμμετεχόντων από τον Διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρο Κολυδά, για την πορεία της κακοκαιρίας. Όλοι οι παριστάμενοι υπογράμμισαν ότι οι δυνάμεις τους βρίσκονται σε ετοιμότητα για άμεση παρέμβαση προς αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, ενώ ειδικά για την κίνηση των βαρέων οχημάτων στην Εγνατία Οδό, όπου αναμένεται να σημειωθούν σημαντικές χιονοπτώσεις, αποφασίστηκε η διακοπή της κυκλοφορίας τους από σήμερα το βράδυ για προληπτικούς λόγους. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα, κατά τις απογευματινές ώρες, από τις αρμόδιες Δ/νσεις Τροχαίας και την παραχωρησιούχο εταιρεία.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τόνισε προς όλους τους συμμετέχοντες την ανάγκη πλήρους εγρήγορσης, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων που αναμένεται να σημειωθούν, αλλά και των χιονοπτώσεων στα ορεινά και ημιορεινά. Στο πλαίσιο αυτό, θα ενεργοποιηθεί το 112, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία των φαινομένων.

Τέλος, σε περίπτωση επιδείνωσης των μετεωρολογικών προβλέψεων, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο Υπουργείο αύριο, Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί σύσκεψη για τη Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου, εν αναμονή του δεύτερου κύματος της κακοκαιρίας.