Κίνδυνος να χαθεί το 50% της καλλιέργειας του μήλου στον νομό Καστοριάς

Συμφωνα με την πρόταση του ΥΠΑΑΤ για την νέα ΚΑΠ, αφού ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των συστημάτων ελέγχων και ο αυτοματισμός τους

 

πολλά αγροτεμάχια τα οποία καλλιεργούνται εντός αλλά και εκτός προστατευόμενων περιοχών Νατούρα (περιμετρικά λιμών και υδάτινων ρεμάτων) θα πρέπει να αλλάξουν χρήση, αφού σε τέτοιες περιοχές απαγορεύεται η βαθιά αροση, η χρήση λιπασμάτων και η χρήση φυτοφαρμάκων που σημαίνει ότι όλα τα αγροτεμάχια που βρίσκονται κάτω από τον δρόμο της γυρολιμνιας θα πρέπει να επανέλθουν σε κατάσταση βοσκοτόπου άρα και να «ξηλωθούν» όλα τα φυτώρια μήλου τα οποία καλλιεργούνται στις συγκεκριμένες περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της περιοχης του Τοιχιου και του Κεφαλαριου θα υποστούν τις κυρώσεις και θα αναγκαστούν να «ξηλώσουν» τα φυτώρια τους. Εν το μεταξύ στην πρόταση της νέας ΚΑΠ δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αλλαγής καλλιέργειας παρά μόνο ενα κομμάτι που αναφέρει ότι οι γεωργικοί σύμβουλοι θα πρέπει να ενημερώσουν τους γεωργούς για τις ενέργειες τους. 

Κύριε βουλευτή Ζήσης Τζηκαλάγιας ζηταμε αμμεσα συνάντηση με τον υπουργό του ΥΠΑΑΤ ώστε να διευθετηθεί το θέμα άμεσα πριν να είναι αργά και αναγκαστούμε να χάσουμε το 50% της καλλιέργειας μήλου του νομού μας.

 

Με εκτίμηση 

Το ΔΣ του Αγρ.Συλ. ΜΑΚΕΔΝΟΣ