Κοροναϊός: Εισήγηση για άρση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους την Τετάρτη

Η άρση δεν θα αφορά τους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.

Την Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα εισηγηθεί στην επιτροπή των ειδικών που συνεδριάζουν την άρση της υποχρεωτικής μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Η άρση δεν θα αφορά τους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Άλλωστε η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους χωρίς συνωστισμό αποτελεί μία συνήθεια που πλέον έχουν εγκαταλείψει οι περισσότεροι.

Σημειώνεται άλλωστε πως το Σάββατο έκανε πρεμιέρα η «όρθια διασκέδαση» σε εστίαση και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να μην φορούν τη μάσκα σε χώρους με αρκετό κόσμο. Οπότε είναι κατανοητό πως δεν στέκει ιδιαίτερα το να πρέπει να φορά κάποιος μάσκα έξω στο δρόμο, αλλά να τη βγάζει στο εσωτερικό ενός μαγαζιού στο οποίο δεν υπάρχει πια κανένας περιορισμός.

Για το μέτρο της μάσκας είχε μιλήσει πριν λίγες ημέρες και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίγκας Μαγιορκίνης.

«Σταδιακά θα περάσουμε στο στάδιο που δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα έξω»

Ο κ. Μαγιορκίνης είχε τονίσει στην ΕΡΤ ότι σταδιακά θα περάσουμε στο στάδιο που δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, αλλά οι άνθρωποι που είναι ευπαθείς ή οι ανεμβολίαστοι είναι καλό να την φοράνε.

Πλεύρης: Τέλος τα μέτρα για τους εμβολιασμένους μέχρι τον Μάρτιο

«Η αίσθηση που υπάρχει και το έχω πει είναι πως για το επόμενο 6μηνο φαίνεται ότι στην Ευρώπη θα είναι μία καλύτερη κατάσταση πολύ κοντά στην πραγματικότητα, ωστόσο υπάρχει μία προετοιμασία από όλα τα κράτη σε περίπτωση που ο κοροναϊός να επανέλθει το φθινόπωρο», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επαναλαμβάνοντας πως η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι κοντά.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση για άρση μέτρων στους ανεμβολίαστους, ωστόσο θεωρώ πως μέχρι τέλη Μαρτίου τα περισσότερα μέτρα για τους εμβολιασμένους θα έχουν αρθεί», επισήμανε.

Ο υπουργός επισήμανε πως ακόμη δεν υπάρχει καν στο τραπέζι η συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων στους ανεμβολίαστους. Οπότε παρά το γεγονός πως κάποια στιγμή θα γίνει, ωστόσο δεν υπάρχει κανένα πλάνο στον ορίζοντα.

Σχετικά με τους ανεμβολίαστους γιατρούς στο ΕΣΥ, τόνισε πως δεν πρόκειται να γυρίσουν αν δεν εμβολιαστούν.

«Η εισήγηση του υπουργού Υγείας είναι ο εμβολιασμός να γίνει τυπικό προσόν και όσοι δεν εμβολιαστούν να μην παραμένουν στο ΕΣΥ», τόνισε.

Παράλληλα επισήμανε πως εξετάζονται δύο θέματα από το υπουργείο Υγείας σχετικά με τη συμβολή των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ.

«Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε δύο θέματα. Το πρώτό είναι το άνοιγμα της δυνατότητας των ιδιωτών γιατρών να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα δημόσια νοσοκομεία με part time εργασία. Το δεύτερο αφορά να υπάρχουν απογευματινά χειρουργεία με τους γιατρούς του ΕΣΥ να έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν το εισόδημά τους».

in.gr