Πετρέλαιο: Σπάει νέο ρεκόρ 7ετίας στα $96 – Οι λόγοι που η JP Morgan το «βλέπει» στα $125 το βαρέλι

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν εξαιρετικά ασταθείς και ευαίσθητες στις εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία

 

Αρνητικό ρεκόρ 7ετίας σπάει και σήμερα το πετρέλαιο. Η τιμή του brent οδεύει προς τα 100 δολάρια, καθώς κινείται ήδη στα 95,41 δολάρια το βαρέλι με υψηλό στα 96,16 δολάρια. Η τιμή του αμερικανικού αργού, WTI, καταγράφει άνοδο 1,25% στα 94,26 δολάρια το βαρέλι με υψηλό ημέρας στα 94,94 δολάρια από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Η Ουκρανική κρίση βουλιάζει τις αγορές και κλυδωνίζει τα χρηματιστήρια και μόνο με την ιδέα μιας νέας ρωσικής εισβολής, τη στιγμή που η διεθνής οικονομία αντιμετωπίζει μετά την πανδημία και τον υψηλό πληθωρισμό.

Σύμφωνα με το Reuters o περιφερειακός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε κατά 1,9% στις πρώτες συναλλαγές σήμερα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 1,2% και ο ρωσικός δείκτης μετοχών Moex υποχώρησε 2,6%. Ο γερμανικός DAX σημειώνει βαριές απώλειες της τάξης του 3,4% στις 14.900 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 3,1% στις 6.790 μονάδες

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν εξαιρετικά ασταθείς και ευαίσθητες στις εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ οι χώρες του ΟΠΕΚ+  καταβάλουν προσπάθειες να αυξήσουν την παραγωγή παρά τις μηνιαίες δεσμεύσεις για αύξηση μόλις κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι τον Μάρτιο, όταν τα στοιχεία δείχνουν ότι η ζήτηση θα φτάσει τα 4 εκατ βαρέλια την ημέρα.

Αναλυτές της JP Morgan ανέφεραν ότι όσο ο ΟΠΕΚ κρατά χαμηλά την παραγωγή, το Ιράκ παρουσιάζει το μεγαλύτερο έλλειμμα παραγωγής και με τη Ρωσία να απειλεί την Ουκρανία  δεν αποκλείεται «οι τιμές του πετρελαίου να υπερβούν και τα 125 δολάρια το βαρέλι».

imerisia.gr