Σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – Εκρήξεις σε Κίεβο και άλλες πόλεις

Γενικευμένη ρωσική επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Πέμπτης στην Ουκρανία, μετά τη στρατιωτική επιχείρηση στα ανατολικά της χώρας που διέταξε λίγο πριν από τις 05.00 (ώρα Ελλάδος) ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, για την υπεράσπιση όπως ισχυρίστηκε των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών. “Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση”, δήλωσε σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Ο κ. Πούτιν είπε ότι η χώρα του δεν μπορούσε να ανεχθεί τις απειλές, όπως τις χαρακτήρισε, από την Ουκρανία και προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμειξης, επισημαίνοντας ότι εάν υπάρξει η Μόσχα θα ανταποδώσει αμέσως, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Είπε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία και διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η επιβολή κατοχής. Αξίωσε οι Ουκρανοί στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους, ενώ σημείωσε ότι στόχος της επιχείρησης είναι η προστασία του λαού της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσθεσε πως την ευθύνη για την όποια αιματοχυσία ακολουθήσει θα την έχει το “ουκρανικό καθεστώς”.

Μερικά λεπτά αφού μίλησε ο Ρώσος πρόεδρος, δημοσιογράφοι μετέδωσαν πως άκουσαν ομοβροντίες πυροβολικού κοντά στο Κίεβο και πυρά στην περιοχή του αεροδρομίου Μπορισπίλ.

Εκρήξεις στο Κίεβο

Ρεπόρτερ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News μεταδίδει πως ακούγονται εκρήξεις στο Κίεβο, λεπτά αφότου ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Σειρήνες ήχησαν γύρω από το Κίεβο το πρωί της Πέμπτης και ο υπουργός Άμυνας της χώρας δήλωσε ότι ουκρανικές μονάδες, κέντρα στρατιωτικού ελέγχου και αεροδρόμια στα ανατολικά της Ουκρανίας δέχονται ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ο στρατός δήλωσε ότι η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας προσπαθούσε να αποκρούσει ρωσική αεροπορική επίθεση.

Εν τω μεταξύ, διεθνή μέσα μεταδίδουν εικόνες που δείχνουν ουρές αυτοκινήτων με Ουκρανούς που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα.

Εκρήξεις στη Μαριούπολη

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν και στην Μαριούπολη, πόλη όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην ανατολική Ουκρανία, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη στη γραμμή του μετώπου, με μισό εκατομμύριο κατοίκους.

Eκρήξεις στo Ντονέτσκ

Τουλάχιστον πέντε ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην πόλη Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, που βρίσκεται στα χέρια των αυτονομιστών, μεταδίδει ανταποκριτής του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Μετά τις εκρήξεις, θεάθηκαν στρατιωτικά οχήματα να κινούνται προς τον τόπο από όπου ακούστηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μερικές ώρες νωρίτερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωνε ότι οι αρχές των δύο αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας ζήτησαν στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία για να απωθηθεί η “επίθεση” των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές ένοπλες πλήττουν στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία με όπλα υψηλής ακρίβειας, ιδίως συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια και αεροσκάφη.

Το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι δεν βρίσκονται στο στόχαστρο επιθέσεων με το πυροβολικό ή με πυραύλους πόλεις ή περιοχές όπου ζουν άμαχοι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αρχίσει “εισβολή ευρείας κλίμακας” από τη Ρωσία και ότι αναφέρονται πλήγματα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

“Ειρηνικές πόλεις της Ουκρανίας δέχονται επίθεση. Πρόκειται για επιθετικό πόλεμο. Η Ουκρανία θα αμυνθεί και θα νικήσει. Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον [πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ] Πούτιν. Τώρα είναι ώρα για δράση”, ανέφερε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας μέσω Twitter.

Σειρήνες συναγερμού ακούστηκαν στη Λβιβ, στα δυτικά

Σειρήνες συναγερμού ακούστηκαν σήμερα το πρωί στην πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, λίγο αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στη χώρα.

Κάτοικοι της πόλης έχουν λάβει μηνύματα από τις περιφερειακές αρχές να “διατηρήσουν την ηρεμία τους” και να αναμένουν οδηγίες.

Ουκρανία: Οι ένοπλες δυνάμεις διαβεβαιώνουν ότι αποκρούουν αεροπορική επίθεση των “εισβολέων”

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας αποκρούει αεροπορική επίθεση των εισβολέων, ενώ διαβεβαίωσε πως οι πληροφορίες ότι έγινε απόβαση ρωσικών δυνάμεων στην Οδησσό είναι ψευδείς.

Ο στρατός της Ουκρανίας αναφέρει ότι κατέρριψε πέντε ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο στον εναέριο χώρο του Λουγκάνσκ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας από την πλευρά του ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι έχει “εξουδετερώσει” τις στρατιωτικές υποδομές στις αεροπορικές βάσεις της Ουκρανίας και ότι έχει “καταστείλει” την ουκρανική αεράμυνα, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

“Τα μέσα αεράμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν εξουδετερωθεί”, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. “Η στρατιωτική υποδομή των αεροπορικών βάσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχει καταστραφεί”, προσθέσει το πρακτορείο.

“Οι πληροφορίες στα ξένα μέσα ενημέρωσης για φερόμενη κατάρριψη ρωσικού αεροπλάνου δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια”, προσθέτει το Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ

capital.gr