Συναγερμός στο Μαξίμου για την Ουκρανία: Ο Μητσοτάκης συγκαλεί εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ

Συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί εκτάκτως αύριο στις 9:30 το ΚΥΣΕΑ.

«Αύριο στις 09:30 θα συνεδριάσει εκτάκτως, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα», αναφέρει η ενημέρωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας γίνεται καθώς ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο διάγγελμά του αναμένεται να ανακοινώσει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των ρωσόφιλων αποσχισθεισών περιοχών της Ουκρανίας, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Η ΕΕ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επιβάλειαυστηρές κυρώσεις στη Μόσχα.

Στο ΚΥΣΕΑ αναμένεται να αναλυθούν οι συνέπειες που θα έχουν στη χώρα μας -στον ενεργειακό τομέα- οι συνέπειες των εξελίξεων στο ουκρανικό μέτωπο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα συζητηθούν η ενεργειακή επάρκεια, η προμήθεια σε φυσικό αέριο και οι εναλλακτικές.

Συναγερμός στη ΔΕΠΑ για την ενεργειακή επάρκεια

Σύμφωνα με πηγές του υπ. Ενέργειας και της ΔΕΠΑ υπάρχει εγρήγορση για να μην υπάρξει έλλειμμα. Για το σκοπό αυτό η ΔΕΠΑ στρέφεται σε εισαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου μέσω της Ρεβυθούσας, τον τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στα Μέγαρα. Επίσης, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η ΔΕΠΑ αν χρειαστεί θα ενεργοποιήσει όλα εκείνα τα σενάρια, σε συνεργασία με ΡΑΕ και υπουργείο Ενέργειας ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η παραγωγή ενέργειας από τα θερμικά εργοστάσια ηλεκτρισμού φυσικού αερίου και η συνέχιση παροχής αερίου σε βιοτεχνίες και νοικοκυριά. Παράλληλα θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο «κλειδώματος» της τιμής, βάση των σεναρίων που βρίσκονται στον κώδικα για την έκτακτη ανάγκη.

Σημειώνεται ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, η προγραμματισμένη για αύριο (22/2) συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στον ΣΠΟΡ-FM αναβάλλεται.

iefimerida.gr