Η δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό πρόκειται να ξεκινήσει από την Πρωτομαγιά. 700.000 μισθωτοί που σήμερα παίρνουν 663 ευρώ μεικτά θα δουν τον μισθό τους να αυξάνεται.

Βέβαια, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί το ακριβές ποσό που θα λαμβάνουν οι μισθωτοί. Η αύξηση θα καθοριστεί με βάση και τις προτάσεις που θα λάβει το υπουργείο Εργασίας από τις ενώσεις εργαζομένων και εργοδοτών, οι οποίοι στην τελευταία διαβούλευση είχαν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους, αφού ξεκινούσαν από «πάγωμα» και έφταναν έως και αύξηση της τάξης του 15%.

Τα δύο σενάρια

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η νέα αύξηση θα είναι της τάξης του 5-6%, που αθροιστικά με το 2% του Ιανουαρίου θα πιάσει την επίδοση της οικονομίας για το 2021 που θα κινηθεί γύρω στο 7-8%. Με βάση αυτό το σενάριο, οι ελάχιστες αποδοχές θα φτάνουν τα 696 ευρώ (με αύξηση 5%) ή τα 703 ευρώ (με αύξηση 6%).

Βέβαια υπάρχει και ένα σενάριο που προβλέπει ακόμα και μεταβολή του μισθού πάνω από 10%. Αν για παράδειγμα η οικονομία κλείσει με ανάπτυξη 7% το 2021, τότε η νέα αύξηση θα μπορούσε να φτάσει έως και το 12% (14% – 2% που έγινε ήδη την Πρωτοχρονιά). Σε μια τέτοια περίπτωση, ο νέος κατώτατος μισθός θα ανέλθει στα 743 ευρώ, πολύ κοντά στην πρόταση της ΓΣΕΕ που κάνει λόγο για επαναφορά του στα 750 ευρώ.

Επιδόματα και παροχές που αυξάνονται

Με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την Πρωτομαγιά αυτομάτως θα αυξηθούν τα εξής επιδόματα και παροχές:

  • Τακτική επιδότηση ανεργίας: Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος). Σήμερα είναι στα 408 ευρώ και με μια αύξηση 6% θα πάει στα 433 ευρώ.
  • Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας: Ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών: ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κλπ στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη
  • Βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων: Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.

Επιπλέον από την αύξηση των κατώτατων αποδοχών επηρρεάζονται και μια σειρά από παροχές του ΟΑΕΔ που έχουν να κάνουν με:

– Τα προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι-ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) που ισούται με το 50% του 80% του νόμιμου κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.

– Τις αποδοχές στους μαθητές – σπουδαστές που απέχουν από την εργασία τους για συμμετοχή στις γραπτές εξετάσεις της σχολής που φοιτούν, που ισούται για τους προπτυχιακούς φοιτητές με το 30πλάσιο του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και για τους μεταπτυχιακούς με το 10πλάσιο αυτού.

– Τα προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, που καταβάλλεται στους ωφελούμενους αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό

– Τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα που καταβάλλουν καθαρές αμοιβές οι οποίες αντιστοιχούν στις κατώτατες νομοθετημένες μεικτές αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ καλύπτεται και το μη μισθολογικό κόστος

– Τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας που συνδέονται έμμεσα με τον κατώτατο μισθό, καθώς η επιχορήγηση κυμαίνεται από 50% έως 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

 

aftodioikisi.gr