Πόλεμος στην Ουκρανία: Έπεσε η Μαριούπολη – Βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών λέει ο δήμαρχος

Καταιγιστικές εξελίξεις με τον πόλεμο που μαίνεται για 33η ημέρα στην Ουκρανία καθώς ο δήμαρχος της Μαριούπολης η οποία βρίσκεται υπό την πολιορκία των ρωσικών δυνάμεων, ο δήμαρχος της πόλης Μαριούπολη δήλωσε ότι  η πόλη του βρίσκεται «στα χέρια των κατακτητών».

«Δε βρίσκονται τα πάντα υπό τον έλεγχό μας», δήλωσε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήμαρχος της Μαριούπολης, σε ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη. «Δυστυχώς, σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών».

 

 

Παράλληλα, ο Μποϊτσένκο ζήτησε την πλήρη εκκένωση του εναπομείναντος πληθυσμού της Μαριούπολης, η οποία είχε πληθυσμό πάνω από 400.000 κατοίκους πριν η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπου είναι αδύνατο να ζήσει κανείς, διότι δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, σύνδεση“, είπε. “Και αυτό είναι πραγματικά τρομακτικό”.

 

Έκκληση για πλήρη εκκένωση της Μαριούπολης

 

Νωρίτερα, δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε ότι η πόλη είναι πλέον στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής και πρέπει να εκκενωθεί πλήρως, ενώ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης είχε αναφέρει ότι το Κίεβο δε σχεδιάζει να ανοίξει σήμερα ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκημένες πόλεις επειδή οι υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν για πιθανή ρωσική «προβοκάτσια» στους διαδρόμους αυτούς.

Ανακατάληψη στο Ιρπίν

 

Την ίδια ώρα αφού ο δήμαρχος του Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης, που αποτέλεσε ένα από τα κύρια σημεία των μαχών με τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στην πρωτεύουσα.

 

«Έχουμε καλά νέα σήμερα, το Ιρπίν απελευθερώθηκε», ανέφερε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Μαρκούσιν σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Telegram.

 

«Κατανοούμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις εναντίον της πόλης μας και θα την υπερασπιστούμε με θάρρος». Η πληροφορία δεν έχει προς το παρόν επαληθευτεί από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

ethnos.gr