Σούπερ μάρκετ: «Κόφτης» σε σπορέλαια, αλεύρι και ζάχαρη

Closeup detail of a woman shopping in a supermarket

Ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, αλεύρι και ζάχαρη με πλαφόν πωλούνται πλέον και από τα φυσικά καταστήματα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και cash & carry.

Από χθες «κόφτη» στο ηλιέλαιο, στο αραβοσιτέλαιο και στο αλεύρι έβαλε η ΑΒ Βασιλόπουλος. Στα καταστήματα της αλυσίδας – φυσικά και ηλεκτρονικά – μπορεί κάποιος να αγοράσει έως 3 συσκευασίες προϊόντων αραβοσιτέλαιου και ηλιέλαιου 1lt ή 2lt, ανεξαρτήτως μάρκας, έως 2 σπορέλαιου 5lt, ανεξαρτήτως μάρκας και έως 3 συσκευασίες στα άλευρα, για όλους τους τύπους.

Ο όμιλος Metro που διαχειρίζεται τα καταστήματα Metro Cash & Carry και τα καταστήματα My market έχει θέσει πλαφόν στο ηλιέλαιο (έως τέσσερα τεμάχια για τις συσκευασίες του 1lt και 2 lt και έως ένα τεμάχιο για τις συσκευασίες των 5 lt).

Η αλυσίδα Κρητικός έχει βάλει όριο στην ποσότητα αγορών έως και πέντε τεμάχια στο ηλιέλαιο και στο αλεύρι από τα καταστήματά της καθώς και στη ζάχαρη.

Σε «ηλεκτρονικό» επίπεδο παραμένει το πλαφόν στην αλυσίδα Σκλαβενίτης, καθώς προς το παρόν δεν υφίσταται περιορισμός στις ποσότητες ανά πελάτη στα φυσικά της καταστήματα. Από χθες πάντως εκτός από το ηλιέλαιο και το αλεύρι μπήκε «κόφτης» και στις αγορές λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης στα τέσσερα τεμάχια για προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και για επώνυμη λευκή ζάχαρη.

Υπενθυμίζεται ότι η Σκλαβενίτης μέσω του ηλεκτρονικού της καταστήματος έχει επιβάλει πλαφόν 4 τεμαχίων στο ηλιέλαιο και στο αλεύρι στη συσκευασία του ενός κιλού.

«Ήδη, εμείς έχουμε καταγράψει από τις μεγάλες αλυσίδες τα αποθέματα σε αυτά τα προϊόντα, υπάρχουν επαρκή αποθέματα για μήνες μπροστά μας για όλα αυτά τα προϊόντα. Δεν δικαιολογείται δηλαδή κανένας πανικός», ανέφερε χθες στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Πλέον οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην Ελληνική Επικράτεια έχουν υποχρέωση να δηλώνουν με συγκεκριμένη χρονική προθεσμία στην πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τα αποθέματά τους αποθέματα σε:

α) πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων,

β) λιπάσματα,

γ) ζωοτροφές,

δ) ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,

ε) άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών,

στ) ηλίανθο, και

ζ) φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

ot.gr