Στον “αέρα” τα δημόσια έργα από τις αυξήσεις των υλικών;

Ίσως να μην έχει εκτιμηθεί στον βαθμό που θα έπρεπε, όμως στις Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών, υπάρχει μια διάχυτη αμηχανία, από την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών στα υλικά κατασκευής των δημοσίων έργων, που προκάλεσε ο πόλεμος της Ουκρανίας.

Και τούτο γιατί μπορεί να βρεθούν στον “αέρα” χιλιάδες συμβάσεις με κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες θα δηλώσουν αδυναμία εκτέλεσης του έργου, λόγω ανωτέρας βίας και θα αποχωρήσουν μονομερώς από αυτές.

Σε τοπικό επίπεδο, το πλήγμα θα είναι τεράστιο τόσο για την Αντιπεριφέρεια Καστοριάς όσο και για τους τρεις Δήμους, οι οποίοι μετά από ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα “ωρίμανσης” των μελετών, έχουν προχωρήσει στις εντάξεις και συμβασιοποιήσεις δεκάδων έργων με τις αντίστοιχες εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου.

Ειδικότερα για τον Δήμο της Καστοριάς, που βίωσε μια μακρά περίοδο αδράνειας και απραξίας με την προηγούμενη δημοτική αρχή, μια τυχόν μαζική αποχώρηση των αναδόχων εταιρειών από τις δημόσιες συμβάσεις, θα προκαλούσε ντόμινο αναβολών ή και ματαιώσεων, όλων των έργων που έχουν δρομολογηθεί! Αλλά και σε επίπεδο Περιφέρειας υπάρχει κίνδυνος να μην ξεκινήσουν ή να σταματήσουν στη μέση όλα τα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται δύο δημόσιοι διαγωνισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν την Σήραγγα της Κλεισούρας και τα δίκτυα φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ για Καστοριά και Άργος Ορεστικό. Ενώ για το περιβόητο φράγμα του Νεστορίου, αυτή η εξέλιξη μπορεί να επισπεύσει τον οριστικό “ενταφιασμό” του έργου, ύστερα από μια μακρά περίοδο αναβολών και παλινωδιών εκ μέρους των κατασκευαστών του. Εξ΄ άλλου, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η μία από τις δύο εταιρείες που διεκδικούν την συνέχιση του έργου, βρίσκεται σε οικονομική ασφυξία και οδηγήθηκε σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων από τους δανειστές της.

Παράγοντες τις Περιφέρειας εκτιμούν ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και οι προϋπολογισμοί τους έχουν καταρτιστεί με βάση τα προηγούμενα δεδομένα. Αλλά και στα έργα που βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησης, οι εκπτώσεις που θα δοθούν από τους ενδιαφερόμενους, θα απέχουν κατά πολύ από αυτές που δόθηκαν στα συμβασιοποιημένα έργα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν αυτόν τον καιρό δύο μεγάλα έργα που δρομολογήθηκαν στην περιοχή μας αλλά με τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της ακρίβειας, αμφισβητείται έντονα η χρησιμότητά τους από μερίδα της κοινής γνώμης. Το ένα είναι τα δίκτυα φυσικού αερίου που πρόκειται να κατασκευάσει – ετεροχρονισμένα όπως πάντα – η ΔΕΔΑ σε Καστοριά και Άργος Ορεστικό. Αλλά με τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις τόσο στα υλικά κατασκευής όσο και στην κατανάλωση του πανάκριβου πλέον φυσικού αερίου, είναι αμφίβολο αν το έργο προχωρήσει σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα. Το άλλο είναι η Σήραγγα της Κλεισούρας, ένα φαραωνικό έργο του οποίου η αξία είχε… ημερομηνία λήξεως την στιγμή που ολοκληρώθηκε ο κάθετος άξονας της Εγνατίας.

Από εκεί και μετά ήταν θέμα πολιτικού… εγωϊσμού να προχωρήσει η κατασκευή του. Αλλά όπως συμβαίνει συνήθως, θα κατασκευαστεί όταν πλέον έχουν αρθεί από την ζώσα πραγματικότητα, οι λόγοι για τους οποίους έχει επιλεγεί να γίνει!

Μέσα σ΄ αυτό το ζοφερό κλίμα η Καστοριά καλείται να κάνει τα πρώτα της βήματα στη μετά covid εποχή, αν εν τω μεταξύ αυτός δεν επιστρέψει δριμύτερος, όπως συνομολογούν οι λοιμωξιολόγοι. Άσχετα αν τον έχει εκτοπίσει από τα τηλεοπτικά “παράθυρα” ο πόλεμος της Ουκρανίας, ο ιός παραμένει ενδημικός και ο Μπουρλά μας προετοιμάζει για την τέταρτη δόση…