Τα έκτακτα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας – Τι θα ισχύσει για βενζίνη και επιδόματα

Τι ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών

Τα μέτρα στήριξης των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια, στα οποία αναφέρθηκε χθες το απόγευμα στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξειδικεύουν αυτή την ώρα, με ανακοινώσεις που κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιφέρει οικονομική διαταραχή και εκτροχιάζει τους εθνικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενισχύει τον πληρωρισμό, ροκανίζει το εισόδημα των νοικοκυριών, προκαλεί ακρίβεια, φρενάρει την αναπτυξιακή δυναμική, τόνισε αρχικά ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Συναισθανόμαστε πλήρως την ανάγκη των συμπατριωτών μας για περαιτέρω στήριξη, ζώντας στην κοινωνία και όχι μέσα σε γυάλα, αντιδρούμε άμεσα και ψύχραιμα», συνέχισε. «Κάνουμε το καλύτερο πλαίσιο του εφικτού για να περιορίσουμε τις συνέπειες στο πορτοφόλι του πολίτη», συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Αυξάνουμε σημαντικά την επιδότηση ρεύματος, δίνουμε έκτακτη επιδότηση ρεύματος για μικρές επιχειρήσεις.

Ενισχύουμε ευάλωτους συμπατριώτες μας με έκτακτη ενίσχυση σε 1,4 εκατ. νοικοκυριά για να καλύψουν μέρος αυξημένων τιμών».

Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε:

  • Ενίσχυση 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους
  • Ενίσχυση 200 ευρώ σε 355 υπερήλικες
  • Ενίσχυση 200 ευρώ σε 167 δικαιούχους ΑΜΕΑ
  • Διπλή δόση για τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
  • Επιδοτείται η κατανάλωση καυσίμων φυσικών προσώπων και μειώνεται η τιμή του πετρελαίου κίνησης. Δεν βοηθούνται οριζόντια όλοι, ενισχύεται η μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα. Στους πολίτες χορηγείται για τρεις μήνες (συν επαγγελματίες). Αφορά δηλωθέν εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Η επιδότηση αφορά 60 λίτρα το μήνα και θα είναι 22 λεπτά το λίτρο. Για πολίτες με κύρια κατοικία σε νησιά η επιδότηση είναι 27 λεπτά. Το κόστος 130 εκατ. ευρώ.
  • Επιδοτείται στην πηγή η τιμή πώλησης ντιζελ τον Απρίλιο ώστε το όφελος να είναι 15 λεπτά το λίτρο για τον καταναλωτή. Το κόστος είναι 23 εκατ. ευρώ.
  • Δίνεται ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί
  • Οι επιστρεπτές προκαταβολές θα εξοφληθούν σε 96 δόσεις (αντί 60). Παραμένει η έκπτωση 15% σε εφάπαξ πληρωμή.