Τρεις αγώνες ορεινού τρεξίματος διοργανώνει το Δίκτυο μονοπατιών«Το Αέναον – neverest»

Γεννηθήκαμε και ζούμε σ’ έναν τον τόπο, όπου η ομορφιά ξεχειλίζει και η ιστορία καταδεικνύει τις αρχέγονες μνήμες μας.

Ταχθήκαμε να κρατούμε ζωντανή την μνήμη. Θελήσαμε, σε πείσμα των καιρών, να ξεπεράσουμε εαυτούς και την κατήφεια, που χρόνια βαραίνει σαν σκιά πάνω μας, και να προχωρήσουμε μπροστά. Με την συμμετοχή όλων όσων ενδιαφέρονται και νοιώθουν ζωντανό κομμάτι αυτού του τόπου. Γιατί ο τόπος μας είναι άνθρωποι που ταξιδεύουν με την μνήμη στην μακραίωνη, πολύπαθη ιστορία και σε μια προικισμένη φύση.

Εδώ γεννήθηκαν η αρετή, το ήθος, η ηθική, η παιδεία, ο πολιτισμός, η φιλοσοφία, η ποίηση, το θέατρο, οι επιστήμες και η δημοκρατία, για να μας δείξουν πώς να βαδίζουμε στην ζωή. Εδώ κι εμείς, αντικρίσαμε το πρώτο φως κι αποφασίσαμε να τιμήσουμε την ύπαρξή μας, μένοντας. Με μόνη έγνοια, όχι την επιβίωση, αλλά το Εύ ζειν, τον άριστο συνδυασμό ημών και της φύσης.

Εμείς θα κρατήσουμε αυτόν τον τόπο μνημείο, ζωντανό, γιατί καταλαβαίνουμε ότι αδικείται, έτσι πεισματικά μες στην σιωπή που τον κρατάμε.

Έναν τόπο, συνδυασμό φυσικής ομορφιάς, που αποτυπώνεται σε γεωλογικούς σχηματισμούς, εναλλαγές τοπίου, πλούσια χλωρίδα, πανίδα, στην ιστορία, την μνήμη, και αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως φαίνεται στην αρχιτεκτονική των κατοικιών, στα ήθη, τα έθιμα και στον πολιτισμό.

Ένας νομός ενεργά ζωντανός… Μια χώρα γεμάτη δράση…

Να τι αξίζει να γίνουμε! Μόνο με πολλή δουλειά είναι εφικτό. Ποτέ δεν την φοβηθήκαμε…

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ Δίκτυο Μονοπατιών) «Το Αέναον – neverest», ιδρύθηκε με κεντρικούς άξονες – στόχους: τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον και την Αγροδιατροφή.

Μέσα σε αυτά τα τρία στοιχεία χωρά ολόκληρη η ζωή, έτσι όπως θα θέλαμε να την διαμορφώσουμε. Με αειφόρο βιώσιμη προοπτική σε έναν τουρισμό ήπιας μορφής που λαμβάνει υπόψη και σέβεται τους ανθρώπους, τον τόπο, την φύση, τον πολιτισμό, την ιστορία, την παράδοση, με έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό και την δημιουργία ενός δικτύου μονοπατιών που θα τα αναδεικνύουν.

Επιδίωξή μας είναι ένας τόπος ζωντανός, γεμάτος δράσεις και δραστηριότητες.

Θέλουμε ο αθλητισμός, να αποτελεί σημαντικό μέρος της κοινωνικής ζωής και της αγωγής των νέων. Πιστεύουμε ότι η υγεία του σώματος συμβαδίζει με την ψυχική και την πνευματική υγεία και επιτυγχάνεται με την άθληση και την υγιεινή διατροφή.

Πορευόμαστε με την ευγενή στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Καστοριάς.

Είμαστε εδώ… Και θα είμαστε πάντα εδώ…

Έχουμε μνήμη κι είναι τα μάτια της ψυχής μας ανοικτά. Δεν θα πάψουμε να προσπαθούμε, ψάχνοντας αυτό που ενώνει και όχι εκείνο που διχάζει και απομακρύνει τους ανθρώπους…

Γι’ αυτό και, στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να αναδείξουμε τις πανέμορφες και πολύτιμες για όλους περιοχές του νομού μας με την χάραξη και στη συνέχεια την πιστοποίηση μονοπατιών, οργανώνουμε μια σειρά αγώνων ορεινό τρέξιμο, το Kastoria Trails.

Τρεις αγώνες σε διαφορετικά πεδία

  • στις 5 Ιουνίου στην Καστοριά, ο αγώνας «Kastoria View Trail Running»
  • στις 3 Ιουλίου στον Δήμο Νεστορίου, στον Γράμμο, ο αγώνας «Grammos Alpine Hard Trail Race»
  • στις 9 Οκτωβρίου στα Όντρια του Δήμου Άργους Ορεστικού, ο αγώνας «Ontria Trail Race».

Πιστεύουμε πως αυτοί οι τρεις αγώνες θα συμβάλουν στην γνωριμία με τα μονοπάτια, στην ανάδειξη της ομορφιάς τους και ολόκληρης της περιοχής.

 

Νικόλας Μερτζανίδης,

ΠρόεδροςΚοιν.Σ.Επ. «Το Αέναον – neverest»