Δήλωση αποθεμάτων: Από την ερχόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα – Οι λόγοι, τα πρόστιμα και ποιους αφορά

FILE - Farmers harvest with their combines in a wheat field near the village Tbilisskaya, Russia, July 21, 2021. The Russian tanks and missiles besieging Ukraine also are threatening the food supply and livelihoods of people in Europe, Africa and Asia who rely on the vast, fertile farmlands known as the “breadbasket of the world.” Russia and Ukraine combine for about a third of the world’s wheat and barley exports and provide large amounts of corn and cooking oils. (AP Photo/Vitaly Timkiv, File)

Εκτός από την ενεργειακή κρίση, η Ελλάδα και δεκάδες άλλες χώρες προετοιμάζονται για ελλείψεις με κίνδυνο την περαιτέρω έκρηξη τιμών, ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία. Η τροπολογία ώστε να δηλωθούν οι ποσότητες που έχουν οι επιχειρήσεις που ασκούν νόμιμο εμπόριο έχει κατατεθεί και Δευτέρα ή Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για τη δήλωση αποθεμάτων μέσα σε 48 ώρες.

Στόχος είναι να γίνει απογραφή και ενδεχομένως να αναζητηθούν νέες αγορές αλλά και να αποτραπούν φαινόμενα κερδοσκοπίας, αν κάποιοι που έχουν αποθεματοποιήσει σκέφτονται να πουλήσουν αργότερα και ακριβότερα.

Τα πρόστιμα εάν παραβιαστεί η προθεσμία των 48 ωρών ή δηλωθούν αναληθή στοιχεία, ανέρχονται από 1000 ως 100.000 ευρώ.

Η πλατφόρμα για δήλωση αποθεμάτων αφορά:

  •  σιτηρά
  •  φυτικά έλαια
  • λιπάσματα
  •  ζωοτροφές

Το πλήγμα  στον «σιτοβολώνα» της Ουκρανίας και οι συνέπειες

Η Ουκρανία είχε το 11% των παγκόσμιων εξαγωγών σε σιτάρι, ηλίανθο και καλαμπόκι πριν από τον πόλεμο με κύρια εμπορική δίοδο το λιμάνι της Οδησσού. Πλέον μεταφέρονται ελάχιστες ποσότητες με τρένο για εξαγωγή ενώ το 1/3 της σποράς και το 1/3 του θερισμού, έχουν εμποδιστεί από τις εχθροπραξίες.  Το σιτάρι  φυτεύεται το φθινόπωρο που σημαίνει ότι η φετινή παραγωγή θα περιοριστεί με δεδομένο ότι απαιτούνται πάνω από 30 εκατομμύρια τόνοι σε σπόρους και θα ήταν θαύμα εάν η σπορά φτάσει στα 19 εκατομμύρια.

  • Στις 5 ή στις 6 Απριλίου η μείωση στο πετρέλαιο κίνησης – Πάνω από 600 εκατ. ευρώ η επιδότηση ρεύματος-φυσικού αερίου
  • Οριζόντια μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης κατά 15 λεπτά θα δουν οι καταναλωτές από την ερχόμενη Τρίτη ή το αργότερο Τετάρτη, λόγω της κρατικής επιδότησης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στα καύσιμα. Αυτό σημαίνει ότι το πετρέλαιο κίνησης θα υποχωρήσει περίπου στο 1,80 ευρώ το λίτρο από περίπου 1,95 ευρώ που είναι σήμερα.
  • Στα μέσα Απριλίου εν τω μεταξύ, αναμένεται ν’ ανοίξει η πλατφόρμα για την τρίμηνη επιδότηση των καυσίμων με 22 λεπτά το λίτρο, δηλαδή συνολικά 40 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα και 50 ευρώ για τα νησιά.
  • Την Μεγάλη Εβδομάδα θα καταβληθεί σε περίπου 1,4 εκατ. ευάλωτα νοικοκυριά η ενίσχυση των 200 ευρώ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Μέχρι τις 15 Απριλίου θα έχει ανοίξει και η πλατφόρμα mybusiness για την ενίσχυση των επαγγελματιών αυτοκινητιστών με 200 ευρώ.
  • Η επιδότηση ρεύματος για τον Απρίλιο θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ για 4,2 εκατ. φυσικά πρόσωπα και 1,2 εκατ. επιχειρήσεις. Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η αυξημένη επιδότηση θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.

Ρεπορτάζ: Κλειώ Νικολάου, Άκης Αθανασόπουλος