Νεστόριο: Διέγραψαν το χρέος της ΔΕΡΑΣΕΝ

Ευοδώθηκαν επιτέλους οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής του πρώην δημάρχου Νεστορίου Πασχάλη Γκέτσιου για την διαγραφή του χρέους της χρεωκοπημένης δημοτικής επιχείρησης ΔΕΡΑΣΕΝ.

Μετά από αναζήτηση δεκαπέντε και πλέον ετών, ευρέθη ο περιφερειάρχης (Γ. Κασαπίδης) που ανέλαβε την ευθύνη να υπογράψει την διαγραφή μέρους του τεράστιου χρέους που είχε σωρευθεί στο παθητικό της πρώην δημοτικής επιχείρησης του Δήμου Νεστορίου στα χρόνια της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας.

Οι ενέργειες για την διαγραφή του χρέους της ΔΕΡΑΣΕΝ, που αποτέλεσε τον βραχνά του Δήμου Νεστορίου, ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Πασχάλη Γκέτσιου αλλά προσέκρουσαν στην επίμονη άρνηση, τόσο του πρώην περιφερειάρχη Θεόδωρου Καρυπίδη όσο και του προκατόχου του Γιώργου Δακή, για λόγους προσωπικής ευθύνης.

Αντίθετα η σημερινή δημοτική αρχή του δημάρχου Χρήστου Γκοσλιόπουλου, αποσιώπησε ή υποβάθμισε την διαγραφή του χρέους, για προφανείς λόγους, που έχουν να κάνουν με την χρεοκοπία της ΔΕΡΑΣΕΝ κατά την πρώτη θητεία του Χρήστου Γκοσλιόπουλου στον Δήμο Νεστορίου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ… ΑΡΓΕΝΤΙΝΙΚΟΥ
ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΡΑΣΕΝ

Για την ιστορία θα αναφέρουμε ότι η ΔΕΡΑΣΕΝ δημιουργήθηκε το 1995 με έδρα το Νεστόριο και μετοχικό κεφάλαιο το ποσό των 481.526 ευρώ. Ως μέτοχοι συμμετείχαν ο Δήμος Νεστορίου με ποσοστό 54% και η Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ με ποσοστό 46%. Η Ηλεκτρομηχανική κάλυψε την συμμετοχή της με μετρητά, ενώ ο Δήμος Νεστορίου, εισέφερε ένα διώροφο κτήριο εμβαδού 572 τ.μ. μαζί μ΄ ένα οικόπεδο εμβαδού 400 τ.μ.

Η Δημοτική Επιχείρηση ΔΕΡΑΣΕΝ έλαβε επιδότηση ως νέα επιχείρηση, σύμφωνα με τον Αναπτυξιακό νόμο 1892/1990 ποσό 102.714,60 ευρώ για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού. Με ποσοστό επιχορήγησης 40%
επί του συνολικού επενδυτικού σχεδίου 437.270 ευρώ.

Το δεύτερο σκέλος της οφειλής αφορά την ασφάλεια του Διευθυντή  της επιχείρησης προς το ΙΚΑ, ο οποίος ελάμβανε κανονικά τον μισθό του μέχρι το 2008 και χωρίς η επιχείρηση να λειτουργήσει ούτε μία μέρα!!! Η οφειλή αυτή  όμως έχει εξοφληθεί από την δημοτική αρχή του Πασχάλη Γκέτσιου.

Παρ΄ όλα αυτά η επιχείρηση εξακολουθεί να υφίσταται στα… χαρτιά, μέχρι που το 2008 ο τότε Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Ανδρέας Λεούδης ανακάλεσε την δοθείσα επιχορήγηση, συνέταξε χρηματικό κατάλογο επιστροφής του ποσού με όλες τις προσαυξήσεις από το 1998 και βεβαίωσε το συνολικό ποσό της οφειλής στην ΔΟΥ Νεστορίου, που σήμερα ξεπερνάει τις 300.000 ευρώ!

Ένας λόγος που δεν διευθετήθηκε μέχρι τότε το χρέος της ΔΕΡΑΣΕΝ είναι ότι οι μετέπειτα περιφερειάρχες Γιώργος Δακής και Θεόδωρος Καρυπίδης αρνήθηκαν να υπογράψουν την ανάκληση της απόφασης του προκατόχου τους Ανδρέα Λεούδη, με την οποία είχε επιβληθεί το συγκεκριμένο πρόστιμο.

Η Δημοτική Αρχή του Πασχάλη Γκέτσιου είχε προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια για το χρέος των 585.000 ευρώ προς την εφορία και ζήτησε την ανακοπή εκτέλεσης της απόφασης του Ελληνικού Δημοσίου γιατί εν τω μεταξύ έχει ψηφιστεί ο νόμος 4146/2013 σύμφωνα με τον οποίο τα επενδυτικά σχέδια που έχουν γίνει στο παρελθόν με εταιρείες των δήμων θεωρούνται ολοκληρωμένα χωρίς καμιά άλλη απαίτηση επί της συνολικής οφειλής.