Ο Πρωθυπουργός σταμάτησε στην… Σιάτιστα! (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Παραφράζοντας το γνωστό βιβλίο του Κάρλο Λέβι “Ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι”, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε τις πολλές ομοιότητες που εντοπίζονται ανάμεσα στην σημερινή πρωτεύουσα του Βοϊου και στην γραφική εκείνη πόλη της νότιας Ιταλίας, που στα χρόνια του μεσοπολέμου υπήρξε το τελευταίο ορόσημο του χριστιανισμού!

Ήταν το σύνορο που χώριζε δύο διαφορετικούς κόσμους: Τον χριστιανικό κόσμο και τον κόσμο ενός κατώτερου Θεού…

Αν αυτό το “σύνορο” μεταφερθεί στην σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα, διαπιστώνουμε ότι, για κάποιο ακατανόητο λόγο, όλες οι επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών της Ν.Δ.  στην Δυτική Μακεδονία, σταματούν στην Σιάτιστα. Μηδέ και της επίσκεψης του πρωθυπουργού εξαιρουμένης.

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, πριν ένα χρόνο, για να εξαγγείλει μέτρα για την στήριξη της γουνοποιϊας από το έδαφος της Σιάτιστας.

Παρόλο που η Καστοριά θεωρείται – και είναι -το μητροπολιτικό κέντρο της χώρας στην γούνα. Το οξύμωρο είναι ότι σ΄ αυτή την περιοδεία τον κ. Βορίδη συνόδευε η κ. Μαρία Αντωνίου, πρώην βουλευτής Καστοριάς, που ανέλαβε να ξεναγήσει τον υπουργό στα γουναράδικα της…. Σιάτιστας.

Προηγήθηκε βέβαια η επίσκεψη του υφυπουργού κ. Νίκου Χαρδαλιά, με ελικόπτερο στην Νεάπολη, για να εξαγγείλει μέτρα κατά της διασποράς του covid 19, σε μία εποχή που η Καστοριά είχε την θλιβερή πρωτιά στην πανδημία.

Και τώρα το αποκορύφωμα, με την αυριανή επίσκεψη του  πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επέλεξε και πάλι την Σιάτιστα, για να διαβουλευθεί με τους φορείς της γούνας της… Καστοριάς, για το τι μέλλει γενέσθαι στον κλάδο, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μια κατανοητή εξήγηση γι΄ αυτό, που να δικαιολογεί την επίμονη προτίμηση των κυβερνητικών στελεχών της Ν.Δ. προς την Σιάτιστα. Η οποία αρχίζει να καθιερώνεται ως το επίκεντρο των πολίτικών ζυμώσεων στην περιοχή που αφορούν όμως την Καστοριά. Και ότι  το κέντρο βάρους της γούνας έχει προ πολλού μετακινηθεί προς την Σιάτιστα αλλά οι καστοριανοί απλά δεν το έχουν πάρει χαμπάρι…

Απόδειξη γι΄ αυτό αποτελεί το γεγονός ότι η μοναδική επένδυση του προγράμματος της “απολιγνιτοποίησης” για την Καστοριά, ανήκει στα διοικητικά όρια της…. Σιάτιστας. Και αφορά μια επένδυση 10 εκατ. ευρώ για  την  “Ανάπτυξη νέας μονάδας παραγωγής τροφής για 1.000.000 γουνοφόρα ζώα”.  Προφανώς της γνωστής οικογένειας γουνοποιών από την Σιάτιστα, που έχει το “πάνω χέρι” για ζητήματα γούνας στην περιοχή και δεν χρειάζεται να ικετεύει για ένα ολιγόλεπτο ραντεβού με τον πρωθυπουργό χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Αυτά είναι τακτικισμοί των γουνοποιών της Καστοριάς, που αυτοπροβάλλονται ως οι “μεσσίες” του τόπου, ενώ τα στατιστικά στοιχεία που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός, πριν από κάθε συνάντηση, τους διαψεύδουν παταγωδώς, γιατί δεν πείθουν κανέναν.

Λέτε να μην γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι από τα 6,8 εκατ. της επιστρεπτέας προκαταβολής και τα 40 εκατ. της Περιφέρειας, για την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων , τα περισσότερα πήγαν στους γουνοποιούς, για να καταλήξουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς και σε πολυτελή αυτοκίνητα που να… αντέχουν στους “βομβαρδισμένους” καστοριανούς δρόμους; Ασφαλώς και το γνωρίζει!

Όπως γνωρίζει ότι ουδεμία σοβαρή επένδυση έγινε στον κλάδο τα τελευταία χρόνια που να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία.

Γι΄ αυτό ίσως και η απαξίωση…  Για κάποιους που εκτός από δεδομένοι είναι και τραγικά προβλέψιμοι…