Γιατί αυτοκτονούν Ρώσοι επιχειρηματίες και σκοτώνουν μέλη των οικογενειών τους

Τουλάχιστον πέντε επιφανείς Ρώσοι επιχειρηματίες φέρεται να έχουν πεθάνει από τα τέλη Ιανουαρίου

Τουλάχιστον πέντε επιφανείς Ρώσοι επιχειρηματίες φέρεται να έχουν πεθάνει από τα τέλη Ιανουαρίου -με τους θανάτους τους να οφείλονται σε αυτοκτονία- ενώ τρεις από αυτούς φέρεται να σκότωσαν μέλη των οικογενειών τους προτού βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Τέσσερις από τους νεκρούς, σύμφωνα με το CNN, συνδέονταν με τον ρωσικό κρατικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom ή θυγατρικές του.

Το χρονικό των θανάτων

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Gazprom βρέθηκε νεκρός σε σπίτι στο χωριό Leninsky στις 30 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Το RIA ανέφερε πως βρέθηκε σημείωμα στο σημείο και οι ερευνητές εξετάζουν την υπόθεση ως αυτοκτονία. Το ρωσικό μέσο RenTv ταυτοποίησε τον νεκρό στο πρόσωπο του Leonid Shulman, επικεφαλής μεταφορών του Gazprom Invest.

Έναν μήνα αργότερα, άλλος ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κολοσσού βρέθηκε νεκρός στο ίδιο χωριό. Το πτώμα του Alexander Tyulakov εντοπίστηκε σε ένα γκαράζ στις 25 Φεβρουαρίου, όπως μεταφέρει το Novaya Gazeta, μία ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα. Αιτία του θανάτου; Και πάλι η αυτοκτονία.


Ο Mikhail Watford, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος που είχε μεγαλώσει στην Ουκρανία, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην Αγγλία στις 28 Φεβρουαρίου. Η τοπική αστυνομία ενημέρωσε το CNN πως η σορός του εξετάζεται από τον ιατροδικαστή.

Άλλος ένας επιφανής ρώσος επιχειρηματίας, ο Vasily Melnikov, βρέθηκε νεκρός -μαζί με την οικογένειά του- τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant.

Ο Melnikov ήταν ιδιοκτήτης του MedStom, εταιρείας ιατρικών προμηθειών. Σύμφωνα με τη ρωσική ερευνητική επιτροπή, ο 43χρονος, η 41χρονη σύζυγός του και τα δύο παιδιά τους, 10 και 4 ετών, έφεραν τραύματα από μαχαίρι.

Η επιτροπή δεν κατονόμασε τον Melnikov, αλλά η τοποθεσία του περιστατικού και οι ηλικίες των θυμάτων ταιριάζουν. «Οι ερευνητές εξετάζουν διάφορες εκδοχές για το τι συνέβη» σημείωσε η ίδια πηγή, αναφέροντας πως δεν αποκλείεται ο επιχειρηματίας να σκότωσε την οικογένειά του και μετά να αυτοκτόνησε.

Στις αρχές του Απριλίου, υπήρξαν άλλες δύο υποθέσεις ανάλογες με αυτή του Melnikov.

Ο Vladislav Avayev, πρώην υποδιευθυντής της Gazprombank, βρέθηκε νεκρός μαζί με τη σύζυγο και την κόρη τους σε σπίτι στη Μόσχα, όπως ενημέρωσε το Tass. Το ρωσικό μέσο ενημέρωσης έκανε λόγο για υπόθεση δολοφονίας-αυτοκτονίας.

Η Yulia Ivanova, εκπρόσωπος της επιτροπή ερευνών για τη Μόσχα, σημείωσε πως συγγενικό πρόσωπο ανακάλυψε τα πτώματα αφότου ενημερώθηκε από μέλη του προσωπικού ότι δεν μπορούσαν να μπουν στο σπίτι και κανείς δεν σήκωνε το τηλέφωνο.

Ο Igor Volobuev, τέως υποδιευθυντής της Gazprombank, ο οποίος έφυγε προσφάτως από τη Ρωσία για την Ουκρανία, ανέφερε πως δεν πιστεύει ότι ο θάνατος του Avayev είναι αποτέλεσμα αυτοκτονίας.

«Η δουλειά του ήταν να ασχολείται με ιδιωτικές τραπεζικές υποθέσεις, με πελάτες VIP. Ήταν υπεύθυνος για μεγάλα χρηματικά ποσά. Άρα, γιατί να αυτοκτονήσει; Δεν το πιστεύω. Νομίζω ότι κάτι γνώριζε και αποτελούσε κάποιου είδους ρίσκο».

Στις 19 Απριλίου βρέθηκε νεκρός και ο Sergey Protosenya, πρώην στέλεχος της επιχείρησης ενέργειας Novatek, τμήμα της οποίας ανήκει στην Gazprom. Ο Protosenya εντοπίστηκε νεκρός στη Βαρκελώνη, μαζί με τη σύζυγό και την κόρη τους.

Ο γιος του, Fedor Protosenya, πιστεύει πως δολοφονήθηκαν.

«Αγαπούσε τη μητέρα μου και ειδικά τη Maria, την αδελφή μου. Ήταν η πριγκίπισσά του. Δεν θα μπορούσε να κάνει ποτέ τίποτα για να τις βλάψει. Δεν ξέρω τι συνέβη εκείνο το βράδυ, αλλά ξέρω ότι ο μπαμπάς μου δεν τις πείραξε» είπε. Ο ίδιος ήταν στο σπίτι της οικογένειας στη Γαλλία τη μοιραία ημέρα.

Η αστυνομία της Girona, όπου βρίσκεται η πολυτελής οικία της οικογένειας, ανέφερε στο CNN πως η υπόθεση εξακολουθεί να εξετάζεται ως «ενδοοικογενειακή βία, παρά τις δηλώσεις του γιου». «Η αστυνομία έχει λάβει καταθέσεις από τον γιο. Άλλες υποθέσεις έχουν αποκλειστεί. Ακόμα, έχει αποκλειστεί το σενάριο της τριπλής ανθρωποκτονίας» συμπλήρωσε εκπρόσωπος Τύπου.

tanea.gr