Η αφύσικη… πρεμούρα του φυσικού αερίου (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Ξεκίνησαν στην Καστοριά οι εργασίες για το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου

Η διαφορά (σοβαρότητας) με τα Γρεβενά, για τα δίκτυα φυσικού αερίου, είναι ότι εκεί πρώτα ξεκίνησε η κατασκευή τους και μετά δόθηκε η ανάλογη δημοσιότητα, από τους τοπικούς φορείς, για του λόγου το αληθές.
Ενώ αντίθετα στην Καστοριά, προηγήθηκε η δημοσιότητα της έναρξης κατασκευής του έργου, με τους διάφορους πολιτικούς (ονόματα δεν λέμε…) να φωτογραφίζονται μπροστά από ένα οιονί “εργοτάξιο”, που στήθηκε άρον – άρον στα προπύλαια του Νοσοκομείου, σαν πρόχειρο πλατό, μιας “φτηνιάρικης” ταινίας!

Το θέμα πήρε κωμικοτραγικές διαστάσεις, όταν περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, αποφάσισε να… ξεμπροστιάσει την συμπολίτευση και έσπευσε στο σημείο όπου είχε στηθεί το σκηνικό με το “εργοτάξιο”, το οποίο προφανώς είχε αποσυρθεί μετά την φωτογράφηση!

Ακολούθησε ένας έντονος διάλογος των δύο πλευρών, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς ωστόσο να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις στον κόσμο, για το πότε (σε πραγματικό χρόνο) θα ξεκινήσουν τα δίκτυα στην Καστοριά και εάν αληθεύει ότι θα συνδεθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, πριν από τον προσεχή χειμώνα;
Όπως ασαφές παραμένει και το ενδεχόμενο να μην επιδοτηθούν στο 100% τα τέλη σύνδεσης από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, όπως θα γίνει  με τις αντίστοιχες συνδέσεις στην γειτονική Φλώρινα! Είναι κι αυτό ένα από τα πολλά παράδοξα, που επιβλήθηκαν άνωθεν, σε μια Περιφέρεια “δύο ταχυτήτων”. Καθώς επίσης ασαφές
παραμένει και το ενδεχόμενο, να μην υπάρξει η αναμενόμενη ανταπόκριση από τους υποψήφιους καταναλωτές, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανοίξει το προσεχές διάστημα, όχι μόνο λόγω του υψηλού κόστους σύνδεσης αλλά και των συνεχών ανατιμήσεων της τιμής του φυσικού αερίου στην τρέχουσα αρνητική συγκυρία.

Υπό αυτές τις συνθήκες εύλογα γεννάται το ερώτημα, γιατί τέτοια οίηση και τέτοια πρεμούρα, από τον πολιτικό κόσμο της περιοχής, για ένα έργο που θα έπρεπε να είχε κατασκευαστεί ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση του αγωγού ΤΑΡ. Ο οποίος διέρχεται από την Π.Ε. Καστοριάς, αλλά η ίδια θα είναι από τις τελευταίες που θα συνδεθεί με το φυσικό αέριο!

Αυτά για ορισμένους πολιτικούς είναι “ψιλά γράμματα”, διότι αυτό που προέχει για εκείνους, δεν είναι τόσο η κατασκευή του έργου, όσο η επικοινωνιακή “οικειοποίηση” αυτού, διά ίδιον όφελος!
Άλλωστε πλησιάζουν και οι εκλογές (εθνικές και δημοτικές) και η ανάγκη για προβολή γίνεται ολοένα κα πιο επιτακτική. Ακόμα κι εκεί που δεν υπάρχει μετρήσιμο αποτέλεσμα, πάντα θα ανακαλύπτουν μια ευκαιρία, για την αυτοπροβολή τους. Διότι εδώ ισχύει το γνωστό δόγμα της πολικής “Ό,τι δεν υπάρχει, το εφευρίσκεις”!
Και οι πολιτικοί μας είναι ιδιαίτερα “ευρηματικοί”, όταν πρόκειται για το προσωπικό τους image…