Πληθωρισμός: Επιστροφή στο… 1994 – Για πόσο θα συνεχιστούν οι αυξήσεις σε τρόφιμα και ενέργεια

H βενζίνη σε πρατήριο στο Μοσχάτο έφθασε την τιμή των 2,499 ευρώ/λίτρο, ενώ αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε στη Φολέγανδρο, με 2,839 ευρώ/λίτρο

Oι συνεχείς ανατιμήσεις σε τρόφιμα και ενέργεια μειώνουν την αγοραστική δύναμη του εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών και το ράλι ανόδου στις τιμές τις τελευταίες ημέρες προμηνύει ότι η κατάσταση αυτή θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη, με τον πληθωρισμό να έχει ήδη επιστρέψει στα επίπεδα του 1994, «σκαρφαλώνοντας» στο 11.3%.

Η επιβάρυνση είναι για πολύ κόσμο δυσβάσταχτη και μπορεί να δημιουργεί και υπαρξιακά προβλήματα, επεσήμανε ο τέως πρόεδρος Επιτροπής ΚεφαλαιαγοράςΧ. Γκότσης, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει», στο Open tv.

Στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνονται οι αυξήσεις σε τρόφιμα και ενέργεια τον τελευταίο μήνα:

Ο κ. Γκότσης εκτιμά ότι ο πληθωρισμός, κυρίως όσον αφορά τις τιμές των τροφίμων στα σούπερ μάρκετ, «ήρθε για να μείνει». «Ακόμη και αν δούμε να αρχίσουν να αποκλιμακώνονται οι νέες αυξήσεις, οι τιμές αυτές θα παραμείνουν και νομίζω ότι θα το ζήσουμε για πολλά χρόνια ακόμη», είπε ο κ. Γκότσης.

Οι εκτιμήσεις, παγκοσμίως αλλά και εδώ, είναι ότι το 2023 και το 2024 θα έχουμε περαιτέρω επιβαρύνσεις, υπογράμμισε ο τέως πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Οπως είπε, στα ενεργειακά προϊόντα το ζήτημα είναι περίπλοκο, δεδομένου ότι βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Από τα logistics… στο καλάθι της νοικοκυράς

Σύμφωνα με τον κ. Γκότση, δημιουργούνται συνθήκες στην αγορά, που σταθεροποιούν τις τιμές αρκετά ψηλά, ενώ φέρνοντας ως παράδειγμα τα logistics, τόνισε: «Τα συμβόλαια εκεί, το τελευταίο χρονικό διάστημα, για του χρόνου και για τον επόμενο χρόνο, σταθεροποιούνται αρκετά υψηλά. Για παράδειγμα,  αν ένα κοντέινερ κόστιζε πριν 2-3 χρόνια 2.000 δολάρια, τώρα έχει φθάσει τα 14, 16, 18.000. Κλείνονται συμβόλαια, τα οποία είναι πολύ υψηλά, αλλά έτσι εξασφαλίζουν οι μεταφορικές εταιρείες, δηλαδή οι εφοπλιστές μας, για τα 2-3 επόμενα χρόνια πολύ υψηλά κόμιστρα, κάτι που θα επιβαρύνει τα προϊόντα».

«Πετάει» στα 3 ευρώ η βενζίνη – «Ερχονται λουκέτα σε πρατήρια»

Σοκαριστικές είναι οι τιμές της βενζίνης, τόσο στα πρατήρια του λεκανοπεδίου όσο και στη νησιωτική χώρα, όπου βρίσκεται μια ανάσα από τα 3 ευρώ. Ενδεικτικά, η βενζίνη σε πρατήριο στο Μοσχάτο έφθασε την τιμή των 2,499 ευρώ/λίτρο, ενώ αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε στη Φολέγανδρο, με 2,839 ευρώ/λίτρο.

«Από 7-8% που ήταν μεσοσταθμικά το κέρδος όλης της αλυσίδας, δηλαδή από το διυλιστήριο μέχρι τον καταναλωτή, έχει μειωθεί στο 4%», σημείωσε ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος πρατηριούχων καυσίμων Αττικής, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στο Open Tv.

«Αυτό σημαίνει μία πολύ μεγάλη επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις υγρών καυσίμων και γι’ αυτό φωνάζουμε ότι αμέσως μετά το καλοκαίρι έρχονται λουκέτα σε πολλά πρατήρια, όπως και σε καταστήματα εστίασης και εμπορίου, γιατί αυτά είναι αλληλένδετα», υπογράμμισε.

Σήμερα, η τιμή της βενζίνης που βγαίνει από τα διυλιστήρια, είναι στα 2,29 ευρώ. Αν σε αυτή την τιμή προστεθεί το κέρδος της «αλυσίδας», το 5%, προστίθενται άλλα 15 λεπτά στην τιμή, «σκαρφαλώνοντας» στα 2,44 ευρώ/λίτρο.

Ερωτηθείς να θα συνεχιστεί το ράλι ανόδου στις τιμές των καυσίμων, ο κ. Παπαγεωργίου απάντησε: «Δυστυχώς, κανείς δεν ξέρει. Εχει να κάνει με την ανασφάλεια που υπάρχει στο οικονομικό περιβάλλον. Υπάρχει μια ανασφάλεια που  δημιουργεί και πιέζει συνεχώς τα καύσιμα προς τα πάνω».

Μειώθηκε η ζήτηση

Το ερώτημα που τίθεται έντονα τις τελευταίες εβδομάδες είναι αν οι αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης έχουν οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης. «Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας, η μείωση είναι 25% στην αμόλυβδη βενζίνη και 18% στο πετρέλαιο κίνησης, σε σχέση με πέρυσι», τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου.