Δραματική μείωση μαθητών στα Δημοτικά Σχολεία της Π.Ε. Καστοριάς!

ΜΕ ΕΝΑΝ ΜΑΘΗΤΗ Η ΠΡΩΤΗ ΤΑΞΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΠΟΤΑΜΙΑΣ

Μια πρώτη γεύση για τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021,που προοιωνίζονται ιδιαίτερα ανησυχητικά, πήραμε από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αναστάσιος Ξανθόπουλος, σχετικά με την εγγραφές μαθητών στην πρώτη τάξη των Δημοτικών Σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Όπου αποτυπώνεται η δραματική μείωση του μαθητικού πληθυσμού σε όλα ανεξαιρέτως τα δημοτικά σχολεία του νομού. Διότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μαθητές που εγράφησαν φέτος ανέρχονται συνολικά στους 308 και αυτοί που αποφοιτούν στους 413!

Δηλαδή υπάρχει ένα έλλειμμα στο ισοζύγιο της τάξης των 100 μαθητών περίπου, τα τελευταία έξι χρόνια. Πιο συγκεκριμένα: από τα 27 Δημοτικά Σχολεία του νομού Καστοριάς, τα 12 έχουν εγγράψει μονοψήφιο αριθμό στην πρώτη τάξη.

Υπάρχουν επίσης τρία σχολεία (Νεστορίου, Διποταμίας και Κολοκυνθούς) που έχει εγγραφεί μόνο από ένας μαθητής στην πρώτη τάξη του Δημοτικού. Όπως επίσης και το Δημοτικό Σχολείο Κωσταραζίου με 4 μαθητές αλλά και το ιστορικό 1ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς με μόλις 7 μαθητές!
Ενώ το 6ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς (της Καλλιθέας) έχει συνολικά κάτω από 50 μαθητές, με αποτέλεσμα να κρίνεται οριακά η βιωσιμότητά του!

Ανάλογη ή και χειρότερη είναι η εικόνα και στα Νηπιαγωγεία του νομού, όπου φοιτούν συνολικά 250 παιδιά αλλά από τα 29 νηπιαγωγεία μόνο τα 9 έχουν διψήφιο αριθμό μαθητών.

Αναμφισβήτητα ο “μαρασμός” των σχολείων, είναι απόρροια του οικονομικού μαρασμού που μαστίζει την περιοχή τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια. Με αποτέλεσμα ο νομός να αιμορραγεί συνεχώς πληθυσμιακά, χάνοντας σταδιακά το πιο παραγωγικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. Σε αντίθεση με τις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80, όταν η Καστοριά γινόταν, λόγω γούνας, πόλος έλξης για χιλιάδες εργαζόμενους απ΄ όλη την χώρα και άνοιγαν σχολεία σ΄ όλες της συνοικίες της πόλης, με πλήρη αριθμό μαθητών.

ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΡΑΧ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΠΟΤΑΜΙΑΣ

Δεν έχουν περάσει περισσότεροι από δύο μήνες όταν με άρθρο της η “Καστοριανή Εστία” έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, για πιθανή δραματική μείωση του πληθυσμού στον Δήμο Νεστορίου, η οποία θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής. Για να δεχθεί την σφοδρή επίθεση του δημάρχου Χρήστου Γκοσλιόπουλου, ο οποίος, απέδωσε την κριτική της εφημερίδας σε… προσωπική εμπάθεια εναντίον του (sic)

Τώρα που αρχίζουν να επαληθεύονται – δυστυχώς – οι φόβοι της “Κ.Ε.”, με τις εγγραφές του ενός εκάστου μαθητή στην πρώτη τάξη των Δημοτικών Σχολείων Νεστορίου και Διποταμίας, θα είχε ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε αν ο δήμαρχος είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει την μακαριότητα της… αυθεντίας του και να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα;

Άλλωστε η εικόνα των δύο αυτών σχολικών μονάδων, απεικονίζει και την γενική εικόνα όλων των άλλων, αφού είναι τα μοναδικά που λειτουργούν μέχρι τώρα σ΄ολόκληρο τον Δήμο!

Αλλά εδώ ανοίγει ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο: Δεν υπάρχουν τα κίνητρα που θα τροφοδοτήσουν μια τάση επαναπατρισμού, όσων εγκατέλειψαν τα ορεινά χωριά τους, πριν από χρόνια. Οι υποσχέσεις που δόθηκαν από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές, για επενδύσεις και τουριστική αξιοποίηση του ορεινού όγκου του Γράμμου έμειναν μόνο στα “χαρτιά”… Όπως επίσης κάποιες μεγαλόπνοες ιδέες από την προεκλογική ατζέντα του νυν δημάρχου για την δημιουργία Αστεροσχολείου, Καταφύγιο Αλεβίτσας, Γηροκομείο Διποταμίας και Χιονδρομικό Κοτύλης, που έμειναν όνειρα απατηλά, ένα χρόνο πριν τις εκλογές….

Τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών, καταγράφονται σήμερα στους δημογραφικούς δείκτες του εκάστοτε δήμου. Και αναμένεται να επικαιροποιηθούν με τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής, που θα ανακοινωθούν σύντομα. Διότι υπάρχουν δήμοι, όπως ο Δήμος Άργους Ορεστικού, που διατήρησαν τις δυνάμεις τους. Και Δήμοι, όπως η Καστοριά και το Νεστόριο, που καταγράφουν, από σημαντική έως δραματική μείωση του πληθυσμού!

Σ΄ αυτούς τους τελευταίους, φαίνεται ότι συγκαταλέγεται ο ορεινός Δήμος Νεστορίου, όπου ο νυν και επί μια 15ετία δήμαρχος Χρήστος Γκοσλιόπουλος, φέρεται να εξομολογήθηκε τους φόβους του, για συρρίκνωση του πληθυσμού, σε εκπομπή τουριστικού ενδιαφέροντος (!) της κρατικής τηλεόρασης. Πράγμα που φαντάζει σήμερα αναπότρεπτο, διότι ούτε ο ίδιος ούτε κάποιος άλλος στο παρελθόν, δεν έκανε κάτι για να το ανατρέψει. Ή τουλάχιστον για να το ελαχιστοποιήσει.

Προφανώς από έλλειψη πολιτικής βούλησης και κυρίως διορατικότητας, από την εκάστοτε δημοτική αρχή της τελευταίας εικοσαετίας. Που δεν είχε το θάρρος και την αποφασιστικότητα, να τείνει χείρα συνεργασίας με έναν (ή και με τους δύο ) άλλους Δήμους της Π.Ε. Καστοριάς. Είτε από φόβο μήπως απωλέσει ένα μέρος της εξουσίας της είτε από τον (υπαρκτό) κίνδυνο να αφομοιωθεί από έναν μεγαλύτερο Δήμο! Πλην όμως χάθηκε πολύτιμος πολιτικός χρόνος, να αναδειχθεί ο Δήμος Νεστορίου ως ισότιμος εταίρος, σε μια διαδημοτική συνεργασία. Και τώρα κινδυνεύει να ζητήσει καταφύγιο στην ίδια στέγη, ως “φτωχός συγγενής” και κάτω από δυσμενέστερες συνθήκες.

Δυστυχώς “τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα” έφεραν έναν μικρό αλλά ιστορικό Δήμο ένα βήμα πριν την οριστική διαγραφή του από τον αυτοδιοικητικό χάρτη της περιοχής. Και την… μεταδημότευσή του στα διοικητικά όρια κάποιου άλλου Δήμου! Σίγουρα όλο αυτό το δυσμενές σενάριο (και μακάρι να παραμείνει σενάριο…) θα είχε αποφευχθεί αν υπήρχε πρόνοια σε βάθος χρόνου, να συγκρατηθεί ο πληθυσμός του Δήμου στις πατρογονικές εστίες του. Για να μην πούμε να επιστρέψουν και όσοι μετοίκησαν από τα Γραμμοχώρια στα χρόνια της μεγάλης φυγής.