Επιστολές Αναγνωστών: Μια εύκολη αποδόμηση της κενής περιεχομένου συνέντευξης του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς

           Την 23η Ιουνίου 2022 έλαβε χώρα σε ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης μας συνέντευξη του κυρίου Γρηγορίου Χάτσιου, διοικητή του ΓΝΚ Καστοριάς, με σκοπό την ωραιοποίηση της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα της πόλης μας.

Είναι φανερή η δυσχερής θέση που έχει περιέλθει ο κύριος διοικητής, ο οποίος καλείται να εφαρμόσει μια άκρως επιζήμια πολιτική για το Εθνικό Σύστημα Υγείας με σκοπό αυτό να δοθεί ως «κέρασμα» στον ιδιωτικό τομέα. Για τον λόγο αυτό, λόγω έλλειψης επιχειρημάτων, προβαίνει σε επίθεση επί προσωπικού επιπέδου εναντίον συνδικαλιστών της ΕΙΝΔΥΜ και ΟΕΝΓΕ, δηλαδή εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ένωσης Γιατρών και Ένωσης Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας. Ειδικότερα, ο κύριος Χάτσιος στη συνέντευξη του εμμονικά αναφέρεται στην εκλεγμένη γιατρό Έλενα Βλάχου επί προσωπικού επιπέδου, παραβλέποντας συνεχώς τον θεσμικό της ρόλο. Μιλάει για μια δήθεν προσπάθειά της ως άνω γιατρού να του θέσει προσκόμματα στην «μεγάλη ανασυγκρότηση» που ο ίδιος τάχα επιχειρεί στο Νοσοκομείο Καστοριάς. Αυτός, όμως, δεν έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, αλλά όπως οι πάντες γνωρίζουν είναι ένας μετακλητός διοικητής, καθώς είναι προσκείμενος στη σημερινή πολιτική εξουσία της χώρας μας, στην οποία θα πρέπει να δώσει τα διαπιστευτήρια του για να κρατήσει την καρέκλα του.

Σε ό,τι αφορά στις κινητοποιήσεις των γιατρών που απειλούνται με απόλυση, αυτός δηλώνει πως σύμφωνα με τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο facebook δεν πρέπει να ήταν πάνω από δέκα με δεκαπέντε άτομα που τους συμπαραστέκονταν. Μέσα από το φτηνό αυτό επιχείρημα φαίνεται πως ο κύριος Χάτσιος έχει μια «ιδιαίτερη σχέση» με το μέσο δικτύωσης, καθώς στη συνέντευξη του δηλώνει πως θα απαντήσει με τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook στον Πρόεδρο Ένωσης Γιατρών κύριο Τριανταφυλλίδη που τοποθετήθηκε επί του θέματος μέσω της ΕΡΤ, αντί να προβεί σε μια υπεύθυνη δήλωση μέσω ενός επίσημου υπηρεσιακού εγγράφου. Επιπλέον, ο κύριος διοικητής παριστάνοντας τον «υπέρ» διοικητή, δηλώνει πως τα δυόμιση χρόνια  που αυτός διοικεί το ΓΝΚ τετραπλασίασε τους ειδικευόμενους γιατρούς, γεγονός που πρωτίστως αφορά την απόφαση των ίδιων και όχι τον ίδιο, ενώ όλως παραδόξως όλοι μιλούν για φοβερές ελλείψεις στο ΓΝ Καστοριάς με τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμους γιατρούς-από τους οποίους εκπαιδεύονται οι ειδικευόμενοι και δεν τους αντικαθιστούν. Με το ίδιο σκεπτικό πώς ο ίδιος διατείνεται πως δύναται να αποφασίζει μόνος του για την μετακίνηση γιατρών σε διπλανούς νομούς, όπως στο Νοσοκομείο Γρεβενών, οι οποίοι έχουν τους δικούς τους διοικητές για να αποφασίζουν; Ακόμα, ο κύριος διοικητής φάσκει και αντιφάσκει όταν υποστηρίζει πως η Παιδιατρική Κλινική δεν έχει φόρτο εργασίας και θέλει να αποπέμψει ειδικευόμενους παιδιάτρους. Η Παιδιατρική Κλινική εδώ και 2 χρόνια λειτουργεί με δύο θαλάμους χωρίς ουσιαστικά κλινική με προσπάθειες του προσωπικού να εξυπηρετήσει με όλα τα εχέγγυα τους παιδιατρικούς ασθενείς του Νομού. Πρόσφατο ήταν πριν λίγα χρόνια το ενδεχόμενο κλεισίματός της Παιδιατρικής που δώσαμε μάχη οι Καστοριανοί να κρατηθεί στο Νοσοκομείο. Είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα, όταν οι γεννήσεις παιδιών και η φροντίδα της υγείας τους είναι το μέλλον της πόλης μας, η οποία στην κυριολεξία έχει αδειάσει από νέους ανθρώπους.

Ακολούθως, ο κύριος Χάτσιος μιλάει για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, όταν αναφέρεται σε μισθούς γιατρών με πολύχρονες σπουδές και άκρως απαιτητικές υποχρεώσεις, ενώ ο ίδιος, χωρίς να έχει κάποια σχέση με την Ιατρική Επιστήμη και γενικότερα με τον τομέα υγείας, αμείβεται στο τριπλάσιο σε σχέση με τους γιατρούς.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις παροιμίες του κυρίου Χάτσιου η πόλη μας δεν έχει ανάγκη από αυτές, καθώς άλλο είναι το ζητούμενο: να στελεχωθεί και να αναβαθμιστεί το Νοσοκομείο μας και να μην υποβαθμιστεί σε Ίδρυμα Ημερήσιας Νοσηλείας. Σε σχέση με τον ιατρικό κλάδο, θεωρούμε πως οι γιατροί μαζί με τους επίσημους φορείς της πόλης μας δεν θα πάψουν να αγωνίζονται μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα για την παροχή άριστων υπηρεσιών υγείας. Όσο για τις απειλές απολύσεων γιατρών του κυρίου διοικητή πιστεύουμε πως αυτοί έχουν τον τρόπο να αντιδράσουν δυναμικά  σε αυτές.

 

Μια ευαισθητοποιημένη πολίτης,

Γεωργία Παπαθανασίου.