Φωτιά σε Βούλα και Βάρη: Νύχτα αγωνίας – Φόβος για αναζωπυρώσεις – Τεράστιες ήδη οι ζημιές

Καλύτερη εικόνα εμφανίζει η φωτιά που ξεκίνησε από την Άνω Γλυφάδα αλλά εξαπλώθηκε γρήγορα σε Βούλα και Βάρη. Ωστόσο, σε επιφυλακή παραμένουν οι Αρχές και οι κάτοικοι για αναζωπυρώσεις, με την ένταση των ανέμων να μην επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Σπίτια και αυτοκίνητα καμένα, σοβαρές υλικές ζημιές και οικολογική καταστροφή ο μέχρι τώρα απολογισμός.

Πάνω από οκτώ ώρες καίει η φωτιά που ξεκίνησε από το Πουρνάρι στη Γλυφάδα το μεσημέρι του Σαββάτου, αλλά με σύμμαχο και τους ισχυρούς ανέμους εξαπλώθηκε γρήγορα στο Πανόραμα Βούλας και στη Βάρη.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο η φωτιά είναι σε ύφεση με βάση την εικόνα που υπάρχει στις 22:00 το βράδυ. Έτσι αποφασίστηκε να επιστρέψουν στις εστίες τους οι κάτοικοι από το Πανόραμα Βούλας και τους τρεις από τους τέσσερις οικισμούς που είχαν εκκενωθεί, ενώ σε ετοιμότητα παραμένουν οι κάτοικοι στο Χέρωμα. Εκεί το μέτωπο παραμένει ενεργό μετά από αναζωπύρωση που υπήρξε.

Στο Παιδικό Χωριό SOS επιστρέφουν και τα παιδιά της δομής και το προσωπικό αφού κρίνεται ότι πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος.

Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική

Ωστόσο, η Πυροσβεστική παραμένει σε όλη αυτή την περιοχή σε πλήρη επιφυλακή. Επιχειρούν 172 πυροσβέστες, 56 οχήματα και πέντε πεζοπόρα τμήματα, ενώ οι δυνάμεις θα ενισχυθούν τις επόμενες ώρες. Από την ΕΛ.ΑΣ. έχουν διατεθεί πάνω από 150 αστυνομικοί και 48 οχήματα για συνδρομή.

Το in βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην περιοχή για να καλύψει τις εξελίξεις. Πολλοί ήταν οι κάτοικοι που δεν θέλησαν να φύγουν από την περιοχή, ενώ έδωσαν τη μάχη μαζί με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή απέναντι στις φλόγες.

Πύρινη λαίλαπα έκαψε σπίτια και αυτοκίνητα

00:00
00:05

Από πού ξεκίνησε η φωτιά

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στους πρόποδες του Υμηττού. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση αφού διακοπές ρεύματος υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.

Ο ΔΕΔΔΗΕ σημειώνει πάντως πως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα, που έφτασε έως το Πανόραμα της Βούλας και απείλησε περιοχές στη Βάρη, ξεκίνησε από υποσταθμό.

Ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, αφού ξέσπασε η φωτιά, να έγινε ίσως έκρηξη ή να έπεσαν καλώδια, ενώ επιβεβαιώνει ότι ακολούθησαν διακοπές ρεύματος.

Δραματικές ώρες στο Πανόραμα Βούλας

Τέσσερα σπίτια κάηκαν στο Πανόραμα Βούλας, ενώ πάνω από 20 κατοικίες υπέστησαν ζημιές. Εκτός από τα σπίτια, κάηκαν αυτοκίνητα και μηχανές που οι κάτοικοι δεν πρόλαβαν να απομακρύνουν.

Σε όσους βρίσκονταν στην περιοχή εστάλη μήνυμα από το 112. «Αν βρίσκεστε στην Άνω Βούλα, εκκενώστε τώρα προς Πλατεία Άλσους Άνω Βούλας», ανέφερε το μήνυμα που εστάλη.

Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι ανταποκρίθηκε σε δεκάδες κλήσεις του Κέντρου Άμεσης Δράσης και συνέδραμε στην προληπτική εκκένωση οικισμών και σε τουλάχιστον 19 απεγκλωβισμούς ατόμων και δύο ζώων.   

Εκκενώθηκαν οικισμοί και το Παιδικό Χωριό SOS Βάρης

Οι φλόγες κινούνταν απειλητικά προς τη Βάρη και έτσι δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί Νέα Κάλυμνος, Χέρωμα, Δίλοφο και Εξοχή. Επίσης, ζητήθηκε να εκκενωθεί προληπτικά και γηροκομείο στη Βούλα (ο «Άκτιος Οδηγός») με 100 φιλοξενούμενους, όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, όπως και το Παιδικό Χωριό SOS Βάρης.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, με εξαίρεση το Χέρωμα, για όλους έχει δοθεί άδεια να επιστρέψουν στις οικίες τους ή στη δομή όπου φιλοξενούνται.

Συγκλονιστικά στιγμιότυπα από τη μάχη με τη μεγάλη φωτιά

             

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA