Η γαλατόπιτα της Μάνης, ένα θαύμα – απλά τέλειο!

Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Βαρνακιώτη Αναστασία – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”

Υλικά
2 λίτρα γάλα
2 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
2 – 2½ φλ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική (ανάλογα πόσο γλυκιά τη θέλετε)
130 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου+επιπλέον για άλειμμα πυρέξ
6 αυγά χτυπημένα
2 καψουλίτσες βανίλιας ή ξύσμα από 1 στικ βανίλιας
σκόνη κανέλας ή ζάχαρη άχνη ή και τα 2 για πασπάλισμα

Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το γάλα μαζί με τις βανίλιες. Προσθέτετε το βούτυρο, το ζάχαρη και το σιμιγδάλι και ανακατεύετε διαρκώς για να μη κολλήσει και σβολιάσει το μείγμα.

Μόλις αρχίσει να πήζει το αποσύρετε από τη φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα να χλιαρύνει.
Στη συνέχεια, προσθέτετε σταδιακά, σιγά-σιγά τα χτυπημένα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Αδειάζετε το μείγμα σε ένα (βουτυρωμένο και ελαφρώς αλευρωμένο) παραλληλόγραμμο πυρέξ 30×40 εκ. ή στρογγυλό 40 εκ. και ψήνετε τη γαλατόπιτά σας στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 55-60 λ ή μέχρι να κάνει κρούστα και πάρει ένα καφετί χρώμα στην επιφάνειά της.

Τη βγάζετε από το φούρνο, την αφήνετε για 20 λ να χλιαρίνει, τη κόβετε σε κομμάτια, τη πασπαλίζετε ζάχαρη άχνη και/ή με μπόλικη σκόνη κανέλας και σερβίρετε.

xrysessyntages.gr