«Ηλεκτροσόκ»! Έβαλαν κόφτη στα αναδρομικά για το ρεύμα

Χιλιάδες δικαιούχοι δεν θα πάρουν πίσω ούτε ένα ευρώ, παρότι «μάτωσαν» για να πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Aλλεπάλληλα «ηλεκτροσόκ» βιώνουν χιλιάδες καταναλωτές ρεύματος, οι οποίοι μετά τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρικού που έχουν λάβει τους τελευταίους μήνες διαπιστώνουν ότι τα πολυδιαφημισμένα αναδρομικά που τους έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση μέσω του «Power Pass» θα είναι ψαλιδισμένα, ενώ αρκετοί θα είναι εκείνοι που θα εξαιρεθούν.

Χιλιάδες δικαιούχοι δεν θα λάβουν τα αναδρομικά για το ρεύμα, καθώς, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η επιστροφή αφορά τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022. Αυτό σημαίνει ότι για έναν λογαριασμό που έχει εκδοθεί την 1η Ιουνίου 2022 και περιλαμβάνει περίοδο κατανάλωσης από τις 31 Ιανουαρίου 2022 έως και τις 29 Μαΐου του 2022 ο καταναλωτής δεν θα λάβει ούτε ευρώ. Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε δικαιούχους οι οποίοι επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση των λογαριασμών ρεύματος για ποσό άνω των 30 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 600 ευρώ ανά δικαιούχο.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 1 της Υπουργικής Απόφασης ορίζεται ότι: «Παρέχεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση από κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη μέρους αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών του εσωτερικού, που έχουν εκδοθεί κατά χρονική περίοδο από 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου 2022».

Το ποσό της ενίσχυσης ανά λογαριασμό ρεύματος υπολογίζεται στο 60% επί του θετικού υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής του λογαριασμού και των ποσών έκπτωσης. Σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά κυμαινόμενο τιμολόγιο, ο αιτών δεν δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης, όπως επίσης και στην περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά παροχή οικιακής χρήσης.

Μετά τον υπολογισμό του ποσού της ενίσχυσης ανά λογαριασμό πραγματοποιείται αντιστοίχιση του αριθμού παροχής ρεύματος κάθε λογαριασμού με τις αιτήσεις που έχουν υποβάλει οι δικαιούχοι, αναφορικά με τον αριθμό παροχής ρεύματος της κύριας κατοικίας τους και τον αριθμό παροχής ρεύματος μισθωμένων κατοικιών των παιδιών που φοιτούν στο εσωτερικό.

Η πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μεθαύριο Πέμπτη 16 Ιουνίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου. Αμέσως μετά θα αρχίσουν ο έλεγχος και η επεξεργασία των στοιχείων, έτσι ώστε εντός του Ιουλίου να πιστωθούν τα ποσά της αποζημίωσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.