Κορονοϊός – Λύματα: Αύξηση ιικού φορτίου έως 237%

Παράλληλα με την ανακοίνωση της Τρίτης με την τελευταία ενημέρωση για τον αριθμό νεκρών, τους διασωληνωμένους και τα νέα

κρούσματα στην Ελλάδα, αλλά και για την γεωγραφική κατανομή τους ανά περιφερειακή ενότητα, από τον ΕΟΔΥ έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.

Στην σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρονται τα εξής:

“Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων,του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης, των Ιωαννίνων και της Κέρκυρας. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Συμπεράσματα: Την εβδομάδα 13 Ιουνίου έως 19 Ιουνίου 2022, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 6 έως 12 Ιουνίου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε εννέα από τις έντεκα (9/11) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, πτωτική τάση σε μία από τις έντεκα (1/11) περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποίηση σε μία από τις έντεκα (1/11) περιοχές.

Καθαρά αυξητικές τάσεις ήταν οι τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στον Άγιο Νικόλαο (+237%), στο Ηράκλειο (+176%), στην Ξάνθη (+49%), στην Αλεξανδρούπολη (+47%), στη Λάρισα (+38%) και στη Θεσσαλονίκη (+37%), ενώ οριακή ήταν η αυξητική τάση στο Βόλο (+24%), στην Αττική (+17%) και στα Χανιά (+15%).

Πτωτική τάση παρατηρήθηκε στην Πάτρα (- 33%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στα Ιωάννινα (+10%).

κορονοϊός - λύματα