Nτοκιμαντέρ από το Ελληνικό Κέντρο Παρατήρησης για “Τα στενά του Αλιάκμονα”

Εκεί που τα Πιέρια συναντούν το Βέρμιο υπάρχει μια στενή και απόκρημνη χαράδρα , που την διαρρέει ο ποταμός Αλιάκμονας σχηματίζοντας τους όμορφους μαιάνδρους του. Αυτή η περιοχή είναι γνωστή ως τα στενά του Αλιάκμονα και χαρακτηρίζεται από πυκνά φυλλοβόλα δάση και επιβλητικούς βραχώδεις όγκους.

Στα στενά του Αλιάκμονα η φυσική κοίτη του ποταμού έχει αντικατασταθεί από δύο τεχνητές λίμνες, της Αγίας Βαρβάρας και των Ασωμάτων που δημιουργήθηκαν έπειτα από την κατασκευή των αντίστοιχων φραγμάτων.

Λίγα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βέροιας , ακριβώς μετά τη γέφυρα φράγματος Αλιάκμονα , επιλέγουμε το δρόμο με προορισμό τη Σφηκία, όπου και  ξεκινάει μια όμορφη διαδρομή δίπλα στον ποταμό. Καθ’ όλη  τη διάρκεια της διαδρομής η εικόνα της πυκνής βλάστησης που επικρατεί , εναλλάσσεται με αυτή των απόκρημνων πλαγιών και των γαλανοπράσινων νερών του ποταμού. Επιπλέον σε αρκετά σημεία της διαδρομής σου δίνεται η δυνατότητα να απολαύσεις την πανοραμική θέα του ποταμού και της διαδρομής που ακολουθεί ανάμεσα στα βουνά.

Το Ελληνικό Κέντρο Παρατήρησης επισκέφτηκε τα στενά και δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.