Οι δέκα μικροί… Τράγκες (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Διαβάζοντας από το υπερπέραν όλα όσα του καταμαρτυρούν οι όψιμοι επίγειοι επικριτές του, για αμύθητες περιουσίες και ακίνητα στα πιο κοσμοπολίτικα μέρη του κόσμου, ο πατριάρχης του λαϊκισμού Γιώργος Τράγκας, σίγουρα θα γελάει σαρκαστικά από το τρίτο σύννεφο… δεξιά, για τα
καμώματα των πρώην φίλων του και αναρίθμητων ακροατών του.

Και μ΄ εκείνο το σαρδόνιο χαμόγελο, μόνιμα απλωμένο στα χείλη του, κάπου – κάπου θα τους ξεφωνίζει:
-Μάγκες σας την έσκασα…

Πέρασα καλά… Κονόμησα του καλού καιρού…

Είχα ό,τι επιθυμούσα… Λιντζάριζα; από τα ερτζιανά όποιον ήθελα…
Και τώρα που σας αποχαιρέτισα, βγάλτε τα πέρα μόνοι σας…
Διότι εδώ που βρίσκομαι, ούτε νόμοι ούτε αστυνόμοι υπάρχουν…

Στο κάτω – κάτω δεν τα πήρα μαζί μου… Τα άφησα πίσω μου, έτσι
για να μάθετε ότι δεν φτάνει μόνο να αποκτήσεις περιουσία αλλά να ξέρεις και να την κρατήσεις…

Κάπως έτσι θα ξεκινούσε την πρωινή του εκπομπή ο Γιώργος Τράγκας από εκεί που βρίσκεται, αν δεν είχε προλάβει το ΕΣΡ να στείλει mail στην διακομματική παραδείσου και κόλασης, για τον καθαιρέσει.
Ένα παρόμοιο mail είχε φτάσει, λίγο πριν αποδημήσει ο Γιώργος Τράγκας, σε δέκα περιφερειακούς ραδιοσταθμούς, με τους οποίους συνεργάζονταν και αναμετέδιδαν το προγραμμά του.
Μόνο που το mail συνοδεύονταν και από ένα πρόστιμο των 25.000 ευρώ δι΄ έκαστον, για παραβάσεις του νόμου περί τύπου από τον ίδιο!
Καθώς εκτός από την… ρετσινιά, οι “δέκα μικροί Τράγκες” είχαν να πληρώσουν κι ένα εξοντωτικό πρόστιμο, που τους χρέωσε ο “άρχοντας” των ερτζιανών Γιώργος.

Όταν το θέμα του τέθηκε από τους “ενδιαφερόμενους” κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Καστοριά, ο Τράγκας, όπως πάντα γαλαντόμος, προσφέρθηκε να πληρώσει εκείνος το πρόστιμο. Μόνο που δεν πρόλαβε να το εξοφλήσει σε μετρητά, γιατί το αποθεματικό ήταν σε… ράβδους χρυσού και οι επιταγές που έκοψε ήταν ακάλυπτες στην sky bank!
Τα υπόλοιπα είναι λίγο – πολύ γνωστά από το ρεπορτάζ.

Τουλάχιστον από το σοβαρό ρεπορτάζ, που δεν ασχολείται με γαργαλιστικές λεπτομέρειες για την ζωή του μακαρίτη. Αλλά με το φαινόμενο Τράγκας,που “πουλούσε” πατριδοκαπηλεία” με θεωρίες συνωμοσίας, με προπαγάνδα κατά των εμβολίων και “δολοφονίες” χαρακτήρων. Με αναφορές σε
“προδότες” και “γερμανοτσολιάδες”, σε “διαπλεκόμενους” και “πουλημένους” .

Όλα αυτά που  “περνούσε” στον κόσμο, μέσα από ένα καλά οργανωμένο δίκτυο ακροαματικότητας, με το προσωπείο του “Ρομπέν των φτωχών και των ανυπεράσπιστων” απέναντι στην κρατική βία!
Για όλα αυτά δεν θα λογοδοτήσει ποτέ κανένας Τράγκας. Ούτε οι μισθοφόροι συνεργάτες του!

Και δεν θα είχε αποκαλυφθεί τίποτα από κανένα κρατικό μηχανισμό ελέγχου, αν δεν είχε ξεσπάσει ενδοοικογενειακός πόλεμος για την αποδοχή της διαθήκης του μακαρίτη.

Και ενώ βαρύνεται με τον… μισό ποινικό κώδικά, για εγκλήματα κατά της κοινωνίας, αυτός
εγκαλείται μόνο για το αδίκημα της φοροδιαφυγής….
Όπως ακριβώς ο μακρινός “πρόγονός” του Αλφόνσο Καπόνε, κάποτε στο Σικάγο…