Στην Κοζάνη ανακάλυψαν τάφο γυναίκας – ξαπλωμένης σε κρεβάτι – που έζησε πριν 2.100 χρόνια

Όπως επιβεβαίωσε η διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη στο Live Science, στην περιοχή βρέθηκαν λείψανα γυναίκας, ξαπλωμένης σε χάλκινο κρεβάτι 2.100 ετών.

Ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε στην πόλη της Κοζάνης τα λείψανα γυναίκας, η οποία ήταν ξαπλωμένη σε χάλκινο κρεβάτι 2.100 ετών -τα ξύλινα τμήματα έχουν αποσυντεθεί.

Οι στύλοι του κρεβατιού ήταν διακοσμημένοι με πρόσωπα γοργόνας, ενώ υπήρχε εικόνα πουλιού που είχε φίδι στο στόμα του -σύμβολο του Θεού Απόλλωνα. Στο κεφάλι της η γυναίκα είχε χρυσά φύλλα δάφνης, πιθανότατα από στεφάνι.

Με email της στο Live Science η διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, Αρετὴ Χονδρογιάννη-Μετόκη εξήγησε πως η γυναίκα είχε στα χέρια της και χρυσές κλωστές, πιθανότατα από κέντημα. Μέσα στον τάφο υπήρχαν τέσσερα πήλινα αγγεία και ένα γυάλινο δοχείο.

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι και κείμενοΜπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροιΜπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, εξωτερικοί χώροι και κείμενοΜπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, παιδί, κάθεται, εξωτερικοί χώροι και κείμενοΜπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και εξωτερικοί χώροι

Αυτήν την περίοδο οι αρχαιολόγοι αναλύουν τον σκελετό, ώστε να προσδιοριστεί η ηλικία που πέθανε η γυναίκα, η κατάσταση της υγείας της και η πιθανή αιτία θανάτου. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν με τον σκελετό, υποδηλώνουν ότι προερχόταν από πλούσια οικογένεια -ίσως από βασιλική. Η κυρία Χονδρογιάννη-Μετόκη είπε πως “πριν από χιλιάδες χρόνια, η Κοζάνη βρισκόταν κοντά σε μια σημαντική πόλη που ονομαζόταν Μαυροπηγή. Στέγαζε ένα ιερό αφιερωμένο στον Απόλλωνα.

Τα λείψανα της γυναίκας φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, ενώ το NEWS 24/7 έχει ζητήσει (και αναμένει) το σχόλιο των αρχαιολόγων, με περισσότερες πληροφορίες.

news247.gr