Ζ. Τζηκαλάγιας: Ερώτηση για τον τρόπο λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

Θέμα: Αμείλικτα ερωτήματα περιμένουν απαντήσεις για τον τρόπο λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ  κ. Μαυρουδή Βορίδη

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

 

Η κυβέρνησή μας ορθά μετέφερε πρόσφατα τις αρμοδιότητες των Δασαρχείων στο Υπουργείο, στην προσπάθεια να εκλείψει η χρόνια δυσλειτουργία από την υπαγωγή τους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

 

Το 2019 ο TAP δώρισε έξι (6) οχήματα και το 2020 η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ένα (1) στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας με σκοπό να διευκολυνθεί το έργο των Δασαρχείων Καστοριάς, Φλώρινας και Κοζάνης. Η Δασική Υπηρεσία Καστοριάς θα έπαιρνε τρία (3) οχήματα ενώ οι Δασικές Υπηρεσίες Φλώρινας και Κοζάνης από δύο (2) οχήματα λόγω κοινής πεποίθησης πως η Καστοριά υλοτομεί πολύ περισσότερο.

 

Δυστυχώς όμως η πραγματική κατάσταση είναι διαφορετική και εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και τη διαχείριση της δωρηθέντων οχημάτων.

 

Συγκεκριμένα παραδόθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις Διευθύνσεις Δασών Καστοριάς Φλώρινας και Κοζάνης μόνον τρία (3) από τα επτά (7) δωρηθέντα οχήματα.

 

Η Δασική Υπηρεσία Καστοριάς πήρε ένα (1) μόνο τετρακίνητο καινούργιο όχημα από τα τρία (3) οχήματα που δικαιούταν.

 

Όσο αφορά τα τέσσερα (4), μη αποδοθέντα στις Διευθύνσεις Δασών Καστοριάς, Φλώρινας και Κοζάνης οχήματα, αγνοείται η χρήση τους αυτά τα τρία (3) χρόνια ενώ δεν είναι γνωστό αν και πώς αξιοποιήθηκαν ή χρησιμοποιούνταν σε αλλότρια καθήκοντα για ιδιωτική και όχι δημόσια χρήση αντίθετα με τη βούληση των δωρητών εταιριών.

 

 

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

 

  1. Σε ποιές ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να αποδοθούν τα υπόλοιπα τέσσερα (4) οχήματα των δωρεών αυτών στις Διευθύνσεις Δασών Καστοριάς, Φλώρινας και Κοζάνης;

 

  1. Ποιά μέτρα σκοπεύετε να λάβετε προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες στους υπαιτίους από την μη αξιοποίηση των (4) τεσσάρων δωρηθέντων οχημάτων
  • για την δυσλειτουργία των Δασαρχείων και ιδιαίτερα της Καστοριάς επί σειρά ετών
  • για την ταλαιπωρία και κακή εξυπηρέτηση των υλοτόμων
  • για την καθυστερημένη κάθε χρόνο και σε μικρότερες ποσότητες παραχώρηση ξύλων για τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων.

 

Ο Ερωτών Βουλευτής 

Ζήσης Τζηκαλάγιας