Απογραφή: Είμαστε, δεν είμαστε, τίποτα δεν είμαστε… (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

– Είμαστε πάνω από το όριο… δήλωσε με ανακούφιση ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού Πάνος Κεπαπτσόγλου για το αποτέλεσμα της  Απογραφής. Αφού ο Δήμος του, έστω και οριακά, γλύτωσε την ύστατη στιγμή τον… υποβιβασμό στην Γ΄ Εθνική των Δήμων της ΚΕΔΕ!

– Δεν είμαστε κι απ΄ τα χειρότερα… σχολίασε ο δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, που είδε με (συγκρατημένη) αισιοδοξία τα αποτελέσματα της απογραφής. Άλλωστε είναι ο Δήμος που αναλογικά έχει τα μικρότερα ποσοστά μείωσης του πληθυσμού σ΄ ολόκληρη την Περιφέρεια. Τουλάχιστον προς το παρόν αποφεύχθηκε το απαισιόδοξο σενάριο και στη συνέχεια βλέπουμε…

– Τίποτα δεν είμαστε… θα συμπέρανε ο δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος από την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ και προτίμησε την “σιγήν ιχθύος”, από το να αυτοδιαψεύδεται ο ίδιος για κάποιες πρόσφατες και μάλλον υπερφίαλες – όπως αποδείχθηκε – εκτιμήσεις του για την δημογραφική εικόνα του Δήμου του.

Ίσως κάποιοι να μην έχουν αντιληφθεί ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Απογραφής, δεν είναι μια απλή τυπική διαδικασία “γαλομετρήματος” σε μια χώρα που αυτοί θεωρούν συνώνυμη της… “στρούγκας”! Αλλά είναι ο οδικός χάρτης, με βάση τον οποίο η κάθε Περιφέρεια και ο κάθε Δήμος θα πρέπει να χαράξει την δική του πορεία από εδώ και πέρα.

Άσχετα αν θα βρεθούν και κάποιοι δήμαρχοι, που θα εξακολουθήσουν να “τσαλαβουτούν” σε αχαρτογράφητα νερά, μεταφέροντας μνήμες και… αμαρτίες του μακρινού παρελθόντος!
Αυτοί θα είναι άξιοι της μοίρας τους… Όπως και οι δημότες που τους ψηφίζουν… Διότι η μείωση του πληθυσμού σ΄ ένα Δήμο ή σε μια Περιφέρεια, σημαίνει αυτόματα λιγότερη ΣΑΤΑ, λιγότερο ΕΣΠΑ και λιγότερες κρατικές ενισχύσεις. Αφού όλα αυτά δίνονται με αναλογία πληθυσμού.

Επίσης από τα αποτελέσματα της Απογραφής, εξαρτάται και η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση μιας εκλογικής περιφέρειας. Αν, δηλ. η Καστοριά ή η Φλώρινα παραμείνουν διεδρικές μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές ή εκπέσουν σε μονοεδρικές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την θέση που θα καταλάβουν στο πολιτικό στερέωμα της χώρας.

Αλλά ακόμα η Απογραφή μπορεί να επαναχαράξει και τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αυτονομία ορισμένων μικρών Δήμων της Περιφέρειας, όπως του Νεστορίου και των Πρεσπών, που ουσιαστικά θεωρούνται Δήμοι – σφραγίδες, γιατί ο πληθυσμός τους δεν ξεπερνάει τον πληθυσμό της τοπικής κοινότητας π.χ. της Μεσοποταμίας!

Αν για κάποιους αυτά είναι “ευφάνταστα σενάρια” και έχουν δαιμονοποιήσει αυτούς που τα καταθέτουν ευθαρσώς στον δημόσιο διάλογο, καιρός είναι να προσγειωθούν στην ζώσα πραγματικότητα και να επαναδιατυπώσουν τα σχέδιά τους για το μέλλον του τόπου.

Προτού δούμε μια μέρα στον καστοριανό ουρανό πολλά “Antonov” να πέφτουν σαν φλεγόμενες μπάλες πάνω από τα ερείπια των επιλογών τους….