Νέο μεγάλο άλμα στο 12,1% έκανε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, επιστρέφοντας στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από 30 χρόνια.

Τροφοδοτούμενος από την ενεργειακή κρίση ο τιμάριθμος προκαλεί ισχυρό πλήγμα στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, καθώς αυξάνεται αλματωδώς από μήνα σε μήνα.

Τον περασμένο Μάϊο ο τιμάριθμος ήταν στο 11,3%. Η πρώτη μεγάλη «έκρηξη» σημειώθηκε τον Ιανουάριο με «επίδοση» 6,3%. Αναρριχήθηκε στο 7,2% τον Φεβρουάριο, στο 8,9% τον Μάρτιο και στο 10,2% τον Απρίλιο.

Για τη νέα αύξηση του πληθωρισμού είχε προϊδεάσει την περασμένη εβδομάδα η Eurostat η οποία είχε ανακοινώσει -με βάση τα προσωρινά στοιχεία- πληθωρισμό 12% στη χώρα μας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) o Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Ιούνιο 2022, σε σύγκριση με τον Μάιο 2022, παρουσίασε αύξηση 1,6% έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2021 – Ιουνίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2020

– Ιουνίου 2021, παρουσίασε αύξηση 6,2% έναντι μείωσης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου

Ιουλίου 2020 – Ιουνίου 2021 με το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2019 – Ιουνίου 2020.

Σε ετήσια βάση η μεγαλύτερη αύξηση τιμών καταγράφηκε: στο φυσικό αέριο 117,7%, και ακολούθησαν ο ηλεκτρισμός με 70,4%. Μεγάλη αύξηση παρουσίασε και η τιμή του ψωμιού και των δημητριακών 15,9%.

Αναλυτικότερα η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε τις εξής αυξήσεις τιμών τον Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021:

Ψωμί και δημητριακά 15,9%, κρέατα (γενικά) 14,9%, Ψάρια (γενικά) 4,5%, γαλακτοκομικά και αυγά 15,5%, έλαια και λίπη 24,9%, φρούτα νωπά 9,3%, λαχανικά (γενικά) 11,3%, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά 4,4%, λοιπά τρόφιμα 7,6%, καφές-κακάο-τσάι 8,6%, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων 5,6%, αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα) 1,9%, ένδυση και υπόδηση 4,6%, ενοίκια κατοικιών 0,9%, είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας 3,8%, ηλεκτρισμός 70,4%, φυσικό αέριο 117,7%, πετρέλαιο θέρμανσης 65,1%, στέρεα καύσιμα 8,2%, έπιπλα και διακοσμητικά είδη 5,7%, οικιακές συσκευές και επισκευές 2,7%, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης 9,4%, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού 8,6%, οικιακές υπηρεσίες 4,8%, ιατρικά προϊόντα 2,7%, ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες 1,3%, νοσοκομεία και κλινικές 0,4%, φαρμακευτικά προϊόντα -0,4%, αυτοκίνητα καινούργια 12,2%, αυτοκίνητα μεταχειρισμένα 15,9%, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου 5,4%, καύσιμα και λιπαντικά 45,6%, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς 2,2%, μεταφορά επιβατών με ταξί 32,9%, μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο 48,5%, μεταφορά επιβατών με πλοίο 20,4%, τηλεφωνικός εξοπλισμός κινητών τηλεφώνων -9,7%, τηλεφωνικές υπηρεσίες -2,1%, διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού 4,8%, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα 2%, κινηματογράφοι-θέατρα 13,9%, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης 7,9%, πακέτο διακοπών 8,3%, οπτικοακουστικός εξοπλισμός-υπολογιστές-επισκευές -5,2%, βιβλία -2,1%, δευτεροβάθμια εκπαίδευση 1,4%, εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία 4,6%, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία 27,7%, άλλα είδη ατομικής φροντίδας 5,2%.

Από μήνα σε μήνα (σύγκριση Ιουνίου με Μάιο) η μεγαλύτερη αύξηση τιμών σημειώθηκε στη μεταφορά επιβατών με ταξί 32,9%, μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο 35,4% και στα νωπά φρούτα 18,7%.

Ως προς τις ομάδες αγαθών και υπηρεσιών, η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 12,1% τον μήνα Ιούνιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2021, προήλθε από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 12,6% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα

(γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες[1]γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

• 0,9% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

• 4,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 31,5% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, είδη επισκευής και συντήρησης

κατοικίας, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.

• 6,5% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και

διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης

κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

• 0,6% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ιατρικά προϊόντα, ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές

υπηρεσίες, νοσοκομεία και κλινικές. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα

φαρμακευτικά προϊόντα.

• 25% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα,

ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής

μεταφοράς, μεταφορά επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με

πλοίο.

• 1,7% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και

πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης,

πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό

εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές, βιβλία.

• 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

• 6,5% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία,

ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

• 2,3% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα ενταθούν τους επόμενους μήνες, καθώς οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων (εγχωρίων και εισαγομένων) συνεχίζουν να κινούνται έντονα ανοδικά. Μόλις χθες η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), αυξήθηκε τον περασμένο Μάιο κατά 43%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2021.

Οι προβλέψεις του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, της Κομισιόν και άλλων διεθνών οικονομικών οργανισμών για το φετινό πληθωρισμό έχουν ήδη «ακυρωθεί» από τις εξελίξεις, με τον πήχη του πληθωρισμού να μπαίνει τώρα υψηλότερα, και η πίεση για νέα μέτρα στήριξης να εντείνεται.

Όπως όλα δείχνουν, το πιθανότερο είναι να επιβεβαιωθούν τα ακραία σενάρια, τα οποία ανεβάζουν το μέσο πληθωρισμό το 2022 ακόμα και άνω του 7%, όπως για παράδειγμα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή μάλιστα έχει πρόβλεψη ακόμη και για ποσοστό πάνω από 11%.

Ρεπορταζ Κώστας Τσαβαλος