Η «κοροϊδία» της επιστρεπτέας

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είναι τσαμπατζήδες ούτε μπαταχτσήδες, αλλά θέλουν καθαρούς όρους παιχνιδιού

Καλώς τα ειδοποιητήρια και ας άργησαν. Δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες έλαβαν πριν λίγες ώρες τα «ραβασάκια» για την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής. Προφανώς δεν ήταν… δανεικά και αγύριστα όπως θα ανέμεναν πολλοί.

Ελάχιστοι, απ’ όσους την έλαβαν, πίστευαν ότι θα την χάριζε η κυβέρνηση. Όμως αντικειμενικά είχαν κεντρικοί υπουργοί σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους και σε συσκέψεις διαμορφώσει κλίμα μη επιστροφής των χρημάτων αυτών που δόθηκαν.

Πότε δόθηκαν; Εν μέσω της πανδημίας και όντως τα χρήματα που δόθηκαν στήριξαν τους ελεύθερους επαγγελματίες σε εκείνη την κρίσιμη στιγμή με τις διάφορες φάσεις των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Η κυβέρνηση όμως τι έκανε τόσο καιρό; Επειδή φλέρταρε με την ιδέα των πρόωρων εκλογών πήγαινε όλο και πιο πίσω την απόφαση εάν θα επιστρέφονταν οι επιστρεπτέες προκαταβολές (σ.σ. εντάξει το ορίζει η λέξη περί επιστροφής) ή εάν θα τις…χάριζε με κάποιο τρόπο.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπροστά σε αυτό το θολό τοπίο προσπαθούσαν να κινηθούν και να χαράξουν πορεία και δεν ήταν και δεν είναι εύκολο να συγκεντρωθούν χρήματα σε χαλεπούς καιρούς για να επιστραφούν.

Ουδείς εκ των αρμοδίων –πλην του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα- έδινε σαφής εικόνα και όπως είναι κατανοητό οι περισσότεροι έλεγαν μήπως δεν επιστραφούν ποτέ, αφού διάφοροι συνάδελφοι του αρμόδιου υπουργού έκλειναν το μάτι;

Τελικά τι έγινε; Μετά από αυτό το πολιτικό παιχνίδι παρασκηνίου, η κυβέρνηση αποφασίζει εν μέσω μια άλλης κρίσης, της ενεργειακής που συνδυάζεται με το ευρύτερο θέμα της ακρίβειας και των σημαντικών προβλημάτων στην αγορά να ζητήσει πίσω τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

Αναρωτήθηκε κανείς εάν έχουν την οικονομική δυνατότητα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, με πληθωρισμό στο 13%, με τις εκτόξευση των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες, με την τιμή των καυσίμων να καλπάζει, με την…«αναδουλειά» που υπάρχει σε πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες ή τον χαμηλό τζίρο, να ανταποκριθούν και να πληρώσουν αυτά τα ποσά;

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είναι τσαμπατζήδες ούτε μπαταχτσήδες, αλλά θέλουν καθαρούς όρους παιχνιδιού. Εάν δεν τους έκλειναν το μάτι οι διάφοροι πολιτικάντηδες, θα είχαν κάνει τον προγραμματισμό τους και δεν θα δυσκολεύονταν να πληρώσουν, όπως τώρα.

Καθαρές κουβέντες, καθαρές λύσεις, καθαρό τοπίο και όχι κοροϊδία.

in.gr