Ο Χρ. Γκοσλιόπουλος για το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης: “Ο Δήμος Νεστορίου δεν το ήθελε και “φορτώθηκε” ένα αχρείαστο μη βιώσιμο έργο”

Με αφορμή την εκδήλωση για τα δέκα χρόνια του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης, που είναι αφιερωμένη στην μνήμη του πρωτεργάτη του Φίλιππου Πετσάλνικου, αλλά και την παράλληλη εκδήλωση την ίδια μέρα του Δήμου Νεστορίου, με την παρουσίαση του βιβλίου “Ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος” του πρώην επιστημονικού συνεργάτη του Πάρκου Ραϋμόνδου Αλβανού αναδημοσιεύουμε παλαιότερη συνέντευξη του Δημάρχου Νεστορίου το έτος 2012 στον δημοσιογράφο Νίκο Βαφειάδη για το “Κ” της Καθημερινής.

Ο δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος δηλώνει ευθαρσώς ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση «φορτώθηκε» ένα αχρείαστο, μη βιώσιμο έργο.

Είναι αλήθεια ότι, ενώ το έργο είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε και λεηλατήθηκε πλήρως;

Εξωτερικά είχε ολοκληρωθεί, είχαν μπει σκεπή και κουφώματα, εσωτερικά δεν είχε γίνει σχεδόν τίποτα. Από τη στιγμή που εγκαταλείφθηκε, λόγω του σημείου όπου βρίσκεται, διάφοροι κυνηγοί και περαστικοί το έβαλαν στο σημάδι. Η δική μου αντίληψη είναι ότι έπρεπε να επιλεγεί ένας χώρος δίπλα σε οικισμό, θα μπορούσε να γίνει δίπλα στην Κοτύλη, να αναπτυχθεί και το χωριό. Θα ήταν δίπλα στο δρόμο, θα είχε και το νερό του και το ρεύμα του και θα αποφεύγονταν οι επιπλέον δαπάνες.

Τι απέγινε η διαδημοτική «Γράμμος Α.Ε.»;

Εφτασε μέχρι εκεί όπου έφτασε. Οι δήμοι δεν είχαν χρήματα, ο Πετσάλνικος έβρισκε τις χρηματοδοτήσεις. Μετά άλλαξε η κυβέρνηση, ήρθε η Ν.Δ. και η χρηματοδότηση σταμάτησε.

Λειτούργησε ποτέ ως Α.Ε.;

Είχε πάρα πολλά προβλήματα. Οταν αναλάβαμε, στην αρχή απελπιστήκαμε. Υπήρχαν ανυπόγραφα πρακτικά, δεν γίνονταν συνεδριάσεις του Δ.Σ., δεν υπήρχαν αποφάσεις, δεν δημοσιεύονταν ισολογισμοί, δεν υπήρχε τίποτα. Με χίλια βάσανα προσλάβαμε εταιρεία ορκωτών λογιστών να κάνει την εκκαθάριση. Στη συνέχεια μεταβιβάσαμε την περιουσία αυτή στο Ιδρυμα της Βουλής.

Φυλάσσεται το βράδυ ο χώρος;

Αν έρθουν πελάτες, κοιμούνται εκεί κάποιες γυναίκες, αλλιώς δεν υπάρχει κανένας. Πέρυσι μας χρηματοδότησε το Ιδρυμα της Βουλής και προσλάβαμε εταιρεία σεκιούριτι να κάνει γύρους στην περιοχή.

Είναι αλήθεια ότι για έξι μήνες η περιοχή είναι αποκλεισμένη, λόγω κακοκαιρίας;

Φέτος ήταν βαρύς ο χειμώνας, έπεσαν πολλά χιόνια και δεν μπορούσαμε να καθαρίζουμε συνέχεια, είναι μεγάλο το κόστος. Δώσαμε 40.000 ευρώ για εκχιονισμό και το δρόμο προς το ΠΕΣ δεν μπορούσαμε να τον ανοίξουμε, τον αφήναμε.

Ομως τώρα, λόγω της κρίσης, η Βουλή θα δίνει λιγότερα χρήματα…

Ηδη κάνουν σκέψεις να το παραχωρήσουν στο δήμο. Εγώ όμως δεν το θέλω. Ποιος θα το φορτωθεί αυτό; Τώρα βέβαια έγινε, δαπανήθηκαν πολλά χρήματα, πρέπει να βοηθήσουμε όλοι να λειτουργήσει, χρειάζονται δραστήριοι άνθρωποι που θα απευθυνθούν σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, πρέπει να στηριχτεί και από το Ιδρυμα της Βουλής.