Ο σεισμός που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας

Η Πορτογαλία είχε την πρώτη πραγματικά παγκόσμια αυτοκρατορία. Για αυτό και το χτύπημα του Εγκέλαδου στο έδαφός της έφερε ισχυρότατες «δονήσεις», που έγιναν αισθητές σε κάθε γωνιά σχεδόν του πλανήτη, αλλά και εξακολουθούν να επηρεάζουν σήμερα ακόμη και σήμερα.

Το πρωί της 1ης Νοεμβρίου 1755 η Λισαβόνα επλήγη από έναν σεισμό με επίκεντρο στον Ατλαντικό Ωκεανό, διακόσια χιλιόμετρα από το Ακρωτήριο του Αγίου Βικεντίου. Οι σεισμολόγοι σήμερα εκτιμούν ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 8,5 με 9 Ρίχτερ, με το μέγιστο επίπεδο αντιληπτής έντασης του σεισμού να φτάνει στο επίπεδο έντασης XI της κλίμακας Μερκάλι, που τον καθιστά «ασύλληπτα καταστροφικό».

Επρόκειτο για έναν από τους πιο θανατηφόρους και καταστροφικούς σεισμούς στην παγκόσμια ιστορία, καθώς μαζί με το τσουνάμι που ακολούθησε και τις πυρκαγιές που προκλήθηκαν, υπολογίζεται ότι προκάλεσε 10.000 έως 100.000 θανάτους.

Οι τεράστιες καταστροφές και ο πολύ μεγάλος αριθμός των θυμάτων όξυναν τις πολιτικές εντάσεις Βασίλειο της Πορτογαλίας και έβαλε τέλος στις αποικιακές φιλοδοξίες της χώρας. Παράλληλα οδήγησαν στη γένεση της σύγχρονης σεισμολογίας και της σεισμικής μηχανικής (earthquake engineering) καθώς ήταν η πρώτη φορά που μελετήθηκαν με επιστημονικούς όρους οι συνέπειες ενός σεισμού σε μεγάλη έκταση.

Πάνω από όλα ο σεισμός του 1755 ήταν ένα από αυτά τα γεγονότα, που έρχονται για να αλλάξουν τον ρου της Ιστορίας. Δεν κατέστρεψε απλώς μία από τις πιο σημαντικές πόλεις του 18ου αιώνα. Συντάραξε την ανθρωπότητα και άλλαξε τον τρόπο σκέψης της εποχής.

Πολλοί πίστεψαν ότι ο σεισμός ήταν μία τιμωρία από τον Θεό. Υπήρξαν ωστόσο και εκείνοι που άρχισαν να αναρωτιούνται μήπως η επιστήμη είναι τελικά ένας καλύτερος τρόπος για να κατανοήσεις το σύμπαν και το πώς λειτουργεί.

Σήμερα συνδέουμε τους στοχαστές αυτούς με την Εποχή του Διαφωτισμού, μία περίοδο της ιστορίας, που οδήγησαν στη Γαλλική Επάνασταση και τον Αμερικανικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για τον καταστροφικό σεισμό και τον αντίκτυπό του στο βίντεο του BBC Reel. 

naftemporiki.gr