«Συναντήσεις στο Πάρκο»: ένας νέος θεσμός στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης

Στα δέκα σχεδόν χρόνια της λειτουργίας του, το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης (ΠΕΣ), που λειτουργεί υπό την ευθύνη του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, έχει να επιδείξει σημαντικό έργο στους τομείς της ανάδειξης της σύγχρονης Ιστορίας, της ιστορικής μνήμης, της παράδοσης και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Έπειτα από το διάστημα της αναγκαστικής ανάπαυλας λόγω της πανδημίας, φέτος το καλοκαίρι εγκαινιάζεται ένας νέος θεσμός: οι ετήσιες «Συναντήσεις στο Πάρκο».

Οι Συναντήσεις θα επικεντρώνονται, κάθε φορά, σε έναν θεματικό άξονα, με συμμετοχή πανεπιστημιακών, ερευνητών και άλλων ειδικών για κάθε αντικείμενο. Οι άξονες αυτοί, πέραν της Ιστορίας, θα καλύπτουν ζητήματα όπως το πολίτευμα, προκλήσεις της διακυβέρνησης, η κλιματική κρίση, η οικονομία, η κοινωνία και ο πολιτισμός.

 

Η αρχή θα γίνει το Σάββατο 9 Ιουλίου στις 10.30 το πρωί. Ο τίτλος της πρώτης Συνάντησης είναι «Σύνταγμα και εξωτερική πολιτική». Σε δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, κορυφαίοι ειδικοί θα συζητήσουν  με θέμα «Τι ορίζει το Σύνταγμα για την εξωτερική πολιτική;» (10.30-12.00) και «Συνταγματισμός και κυριαρχία – Διεθνής και εσωτερική έννομη τάξη» (18.30-20.00). Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο Προέδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας. Μετά το πέρας της πρώτης στρογγυλής τράπεζας (12.00-14.00) θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στους χώρους του ΠΕΣ, από τον επιστημονικό υπεύθυνο Θεόδωρο Σιόντη. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Φίλιππου Πετσάλνικου, εμπνευστή του Πάρκου.

 

Συμμετέχουν: Σοφία Γαλάνη (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Παναγιώτης Δουδωνής (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης), Ισμήνη Κριάρη (Ίδρυμα της Βουλής, Πάντειο Πανεπιστήμιο), Γιώργος Καραβοκύρης (ΑΠΘ), Γιώργος Κατρούγκαλος (πρ. υπουργός, ΔΠΘ), Πέτρος Λιάκουρας (Πανεπιστήμιο Πειραιώς), Παναγιώτης Μαντζούφας (ΑΠΘ), Νίκος Παπασπύρου (ΕΚΠΑ), Άγγελος Συρίγος (υφυπουργός Παιδείας, Πάντειο Πανεπιστήμιο), Γιώργος Σωτηρέλης (ΕΚΠΑ).

 

Περισσότερες Πληροφορίες:

https://foundation.parliament.gr/
https://www.facebook.com/ParkoEthnikesSymphilioses

e-mail: info@grammos-pes.gr

Πληροφορίες για τον ξενώνα και το εστιατόριο: 24670 21853 – 693 670 2271