Τι οδήγησε στην πτώση της Νέας Δημοκρατίας στην Καστοριά

Δεν είναι μόνο οι κρυφές και φανερές δημοσκοπήσεις που προεξοφλούν αυτό το αποτέλεσμα για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Καστοριά. Είναι και η αίσθηση που αποκομίζει κάποιος στην καθημερινή επαφή του με τους πολίτες, οι οποίοι, βυθισμένοι στα προβλήματά τους δεν θέλουν πλέον να ακούσουν για πολιτική και πολιτικούς…

Του Δημήτρη Ιατρίδη

Διότι πίσω από τα προεκλογικά ποσοστά και τους αριθμούς υπάρχουν οι άνθρωποι. Υπάρχουν γενιές ανθρώπων, που επέλεξαν να ζήσουν σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο και τώρα βλέπουν να γκρεμίζεται το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους από τους ίδιους ανθρώπους που εμπιστεύθηκαν ξανά και ξανά με την ψήφο τους.

Και τώρα που “έφτασε ο κόμπος στο χτένι” και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αυταπάτες και… απάτες, ξαφνικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας “ανακάλυψε” την Καστοριά στέλνοντας υπουργούς να παρελάσουν. Με το ίδιο μενού στην ατζέντα, εξαγγέλλοντας πράγματα που έπρεπε να γίνουν στο παρελθόν για να μην φτάσουμε στο σημερινό αδιέξοδο.

Πρόσφατα ο Υπουργός Άκης Σκέρτσος από την Καστοριά αναφέρθηκε σε ένα “νέο αναπτυξιακό σχέδιο που θα δώσει ελπίδα στον τόπο”. Χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί τι θα περιλαμβάνει αυτό και πότε θα εφαρμοστεί; Διότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής σε μια Καστοριά που καταρρέει οικονομικά και κοινωνικά. Σε μια Καστοριά που πλήττεται ανελέητα από την ανεργία και οι νέοι άνθρωποι “παίρνουν των ομματιών τους” για μια καλύτερη τύχη σε άλλους τόπους.

Ας δούμε τους λόγους που οδήγησαν στην πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας:

  1. Πρώτος παράγοντας η κατάρρευση της γούνας που άφησε χιλιάδες γουνεργάτες άνεργους και πολλές οικογένειες είτε έφυγαν από την Καστοριά δίχως επιστροφή (θα γυρίσουν μόνο για να ψηφίσουν) είτε ετοιμάζονται να φύγουν ή αναζητούν εποχιακές εργασίες σε φρουτοπαραγωγικές και τουριστικές περιοχές, ως εργάτες γης για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, ενόψει του δύσκολου χειμώνα.
  2. Υπό διωγμό βρίσκεται και η επιχειρηματικότητα στην Καστοριά, η οποία μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και δύο χρόνια πανδημίας, δέχεται τις επιδρομές της εφορίας με δεσμεύσεις λογαριασμών για  χρέη και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.
  3.  Σε απόγνωση βρίσκεται ο αγροδιατροφικός τομέας, ο οποίος εκτός από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την αύξηση του κόστους παραγωγής έχει να αντιμετωπίσει και την αναλγησία της κρατικής γραφειοκρατίας που τρενάρει τις αποζημιώσεις και τις επιδοτήσεις μέχρι τον επόμενο χρόνο.
  4. Μιλάνε για επενδύσεις αγνώστου ταυτότητας και προελεύσεως χωρίς συγκεκριμένο πλάνο για να μπορέσουν κάποτε να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και να προσφέρουν ευκαιρίες στα τοπικά προϊόντα, με άνοιγμα στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού.
  5. Ακούμε συχνά από κυβερνητικά χείλη για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της Καστοριάς που όλο εξαγγέλλεται και ποτέ δεν υλοποιείται. Με πιο πρόσφατο το περιβόητο “Επιχειρησιακό Σχεδιασμό” της Περιφέρειας που ανακοίνωσε ο Υπουργός Β. Κικίλιας με καθυστέρηση τουλάχιστον 20 ετών και με τρόπο που προκάλεσε αίσθηση στην Καστοριά για… καραβάνια τουριστών και προτροπή για νέες κλίνες ξενοδοχείων.
  6. Ακόμα και τα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης δέχονται τους αποκλεισμούς και τις διαχωριστικές γραμμές της κυβέρνησης στην κρατική διαφήμιση που έχει κατακλύσει όλη την χώρα εκτός από την Καστοριά. Ενώ από το πρόγραμμα προβολής για το “Εμβόλιο” που υλοποιήθηκε πριν από 15  μήνες περίπου δεν έχουν εξοφληθεί ακόμα τα τιμολόγια των τοπικών ΜΜΕ “με ψίχουλα”  παρόλη την “λάσπη” που δέχθηκαν από την αντιπολίτευση για δήθεν μεγάλο “φαγοπότι”. Και απαιτούν φορολογική ενημερότητα για ανείσπρακτα έσοδα.
  7. Αλλά και στο πρόγραμμα “Δίκαιης Μετάβασης” η Καστοριά είναι εκτός ως μη ενεργειακός νομός ενώ τα νησιά του Βορείου Αιγαίου (που είναι εκλογική περιφέρεια του κ. Μουσουρούλη)  θεωρούνται… ενεργειακά και έχουν ενταχθεί κανονικά στο πρόγραμμα.
  8. Όπως και στην παροχή του Φυσικού Αερίου οι νομοί Κοζάνης και Φλώρινας έχουν εξασφαλίσει δωρεάν σύνδεση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ Καστοριά και Γρεβενά θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους….
  9. Η Καστοριά πλέον έχει καταντήσει πόλη συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων αφού οι περισσότεροι νέοι έχουν φύγει αναζητώντας μια καλύτερη ζωή…

Μετά από όλα αυτά δεν χρειάζεται να είναι κανείς δημοσκόπος ή πολιτικός αναλυτής για να ερμηνεύσει το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Νέα Δημοκρατία στην Καστοριά και από πολλούς θεωρείται Μη αναστρέψιμο πλέον….