Διαμαρτυρία – Καταγγελία, δημοτών κατά του Δήμου Νεστορίου

Πήραμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω Διαμαρτυρία – Καταγγελία κατά του Δήμου Νεστσορίου με θέμα “Πάρκιγκ δημοτικών οχημάτων στον χώρο του Παλιού Στρατοπέδου εντός κατοικημένης περιοχής”

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΠΑΛΙΟΥ

  ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΕΝΤΟΣ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

 

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ /ΔΗΜΟΤΩΝ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ

 

Από τον Ιούνιο του 2022, ο Δήμος Νεστορίου έχει μεταφέρει τα δημοτικά απορριμματοφόρα και φορτηγά, καθώς και άλλα βαρέα οχήματα στον χώρο του παλαιού στρατοπέδου (2ος Λόχος 577 Τάγματος Πεζικού και Τάγματος Εθνοφυλακής) δίπλα από το ανακαινισμένο παλαιό σχολείο του Άνω Νεστορίου. Στον χώρο αυτό έχουν πεταχτεί κυριολεκτικά εδώ και εκεί εξαρτήματα εκσκαφέων, πλαστικοί σωλήνες, μεταλλικές κατασκευές, χαλασμένοι κάδοι σκουπιδιών, πλαστικοί βρώμικοι χλοοτάπητες, μπάζα, ξερά κλαδιά δένδρων και λάδια αυτοκινήτων που χύνονται στο έδαφος (βλ. φωτό). Με λύπη διαπιστώνουμε ότι η κατάσταση αυτή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και το μέλλον παραμένει αβέβαιο.

 

Οι πέριξ του χώρου αυτού κάτοικοι βιώνουμε έκτοτε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Η καθημερινή μετακίνηση των βαρέων οχημάτων δημιουργεί μεγάλο θόρυβο (ιδιαίτερα στην επιστροφή τους, καθώς ανεβαίνουν την ανηφόρα) και αφήνουν πίσω τους σύννεφα καυσαερίου, αλλά και σκόνης από τον μικρό χωματόδρομο. Έχει πλέον διαταραχθεί η ησυχία και ηρεμία που υπήρχε. Αναπνέουμε καυσαέρια. Οι μυρωδιές των σκουπιδιών είναι ανυπόφορες με αποκορύφωμα, όταν φυσάει αέρας. Σείονται τα παράθυρα των σπιτιών μας. Ηλικιωμένα άτομα (όπως για παράδειγμα η 92χρονη άρρωστη μητέρα μας) τρομάζουν από τον θόρυβο. Έχουμε ακόμη περισσότερες μύγες και κουνούπια που αποτελούν εστία μολύνσεων.

 

Είναι απορίας άξιο, πώς είναι δυνατόν δίπλα σε τέτοιου είδους χώρους με τόση περιβαλλοντική επιβάρυνση, όπως αναφέρουμε παραπάνω, να διεξάγονται πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου μας, με την συρροή κόσμου(βλ.φωτό). Η διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων δεν συνάδει με την ύπαρξη του πάρκινγκ βαρέων δημοτικών οχημάτων.

 

΄Όταν αναφέραμε αυτή την κατάσταση και εκφράσαμε την αντίθεση μας στον ίδιο τον Δήμαρχο, κ. Χρήστο Γκoσλιόπουλο, εισπράξαμε παντελή αδιαφορία. Πιστεύουμε ότι ο κάθε Δήμαρχος είναι ταγμένος να προασπίζεται το συμφέρον του τόπου του και να μεριμνά για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Αντιθέτως, αυτό που διαπιστώνουμε, στην περίπτωση μας, είναι η απαράδεκτη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών, χωρίς ο Δήμαρχος να λαμβάνει υπόψη την γνώμη και εν προκειμένω την αντίδραση μας.

 

Διαπιστώνουμε ότι δίπλα στα σπίτια μας έχει δημιουργηθεί μια εστία μολύνσεων επικίνδυνη για την υγεία μας. Υποβαθμίζεται η περιοχή μας, ως «σκουπιδότοπος». Η ποιότητα ζωής μας χάνεται. Το φυσικό περιβάλλον επιβαρύνεται. Δεν γνωρίζουμε αν έχει εκδοθεί άδεια χρήσης του χώρου, αλλά και να έχει εκδοθεί δεν είναι νόμιμη και μάλιστα εντός κατοικημένης περιοχής του δήμου μας (μόλις 100 μέτρα μακριά από τα σπίτια μας).

Ατάκτως παρκαρισμένα τα μεγάλα, άνω των 3,5 τόνων δημοτικά οχήματα (που απαγορεύονται βάσει νόμου, βλέπε ΦΕΚ-114/Α/29-6-2018), ανάμεσα σε ρόδες αυτοκινήτων, ξερά κλαδιά, παρατημένα εξαρτήματα εκσκαφέων κλπ.

Ατάκτως παρκαρισμένα τα μεγάλα, άνω των 3,5 τόνων δημοτικά οχήματα (που απαγορεύονται βάσει νόμου, βλέπε ΦΕΚ-114/Α/29-6-2018), ανάμεσα σε ρόδες αυτοκινήτων, ξερά κλαδιά, παρατημένα εξαρτήματα εκσκαφέων κλπ.

Οταν επιστρέφουν στον αμφιβόλου νομιμότητας χώρο στάθμευσης, οι οδηγοί ανεβαίνοντας την ανηφόρα δημιουργούν θόρυβο εκκωφαντικό. Εκλύονται καυσάερια που αφήνουν ανυπόφορες οσμές. Κατά τη διέλευση του χωματόδρομου σηκώνονται σύννεφα σκόνης.

Οταν επιστρέφουν στον αμφιβόλου νομιμότητας χώρο στάθμευσης, οι οδηγοί ανεβαίνοντας την ανηφόρα δημιουργούν θόρυβο εκκωφαντικό. Εκλύονται καυσάερια που αφήνουν ανυπόφορες οσμές. Κατά τη διέλευση του χωματόδρομου σηκώνονται σύννεφα σκόνης.

Ο χώρος του παλιού στρατοπαίδου  σήμερα.

 

Αυτός ο χώρος ένας πνεύμονας πρασίνου, δύναται να λειτουργήσει ως πάρκο αναψυχής, ως ιστορικός μουσειακός χώρος με την ανακαίνηση των κτισμάτων, ως βιβλιοθήκη, λέσχη σκακιού, σχολές διάφορες κλπ, ως προέκταση του μελλοντικού αστεροσχολείου και όχι ως δημοτικό αμαξοστάσιο.
Εμείς προτείνουμε για το δημοτικό αμαξοστάσιο τον χώρο του παλιού σφαγείου, απόφαση που παλαιότερα είχε αποφασίσει ο Δήμος να υλοποιήσει, όπου σήμερα λειτουργεί και ο χώρος της βιολογικής επεξεργασίας των λυμάτων του Δήμου ή τον χώρο πάρκινγκ της ΙΟΝΙΟΥ Α.Ε.

Δεν δεχόμαστε ούτε το προσωρινό, ούτε το μόνιμο παρκινγκ αυτών.*

 

Kαταγγέλλουμε αυτήν την κατάσταση και απαιτούμε από τις αστυνομικές αρχές του Δήμου μας να μεριμνήσουν για την απομάκρυνση τόσο των οχημάτων, όσο και άλλων αντικειμένων από τον κατά τ’ άλλα ιστορικό χώρο του στρατοπέδου.

Οι αρμόδιες Εισαγγελικές και διωκτικές αρχές ασφαλώς θα διερευνήσουν τυχόν παραβάσεις νόμων που οδήγησαν στην παρούσα δυσμενή κατάσταση.

Η Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης της Περιφέρειας να εξετάσει εάν η χρήση πάρκινγκ και μελλοντικού αμαξοστασίου του Δήμου συνάδει με την αναλογη νομοθεσία περί Δημοτικών Αμαξοστασίων.

 

Εμείς προτείνουμε για το δημοτικό αμαξοστάσιο τον χώρο του παλιού σφαγείου, απόφαση που παλαιότερα είχε αποφασίσει ο Δήμος να υλοποιήσει, όπου σήμερα λειτουργεί και ο χώρος της βιολογικής επεξεργασίας των λυμάτων του Δήμου ή τον χώρο πάρκινγκ της ΙΟΝΙΟΥ Α.Ε.

  • Ακολουθούν τα ονόματα και οι υπογραφές των κατοίκων και δημοτών που υποστηρίζουν την ως άνω διαμαρτυρία-καταγγελία.

 

Πρός: την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

1.ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ.

2.ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΔΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

3.Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ,ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

 Διοικητήριο Καστοριά

 

Πρός: το ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ

 

Πρός: τον Εισαγγελέα ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 

Πρός: το Τ.Ε.Θ.Α. ΑΘΗΝΑ

 

Υπόψη: ΔΗΜΟΥ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ & ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Υπόψη: 15ου ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΕΖΙΚΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Υπόψη: του ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΠΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΠΚΙΑΔΗΣ , εκπαιδευτικός

για τον χώρο του δημοτικού αμαξοστασίου, στο Facebook

 

Εχω ασχοληθεί ξανά με το θέμα και δε νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να ιδρώσει το αυτί των ιθυνόντων!!!

Η εμμονή του Δήμου Νεστορίου να δημιουργήσει αμαξοστάσιο μέσα σε κατοικημένη περιοχή ξεπερνά τα όρια της ανοησίας και της πρόκλησης. Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι. Επικίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων, επικίνδυνοι για την αισθητική του χώρου, επικίνδυνοι για το ίδιο το χωριό- το οποίο κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να το οδηγήσουν σε πλήρη παρακμή και διάλυση!

Αν κάτι έχει απομείνει σε αυτό το χωριό, είναι η φυσική του ομορφιά. Βάλθηκαν, λοιπόν, να του στερήσουν και αυτήν. Δε τους φτάνουν όλα τα άλλα που του στέρησαν.

Δίπλα στο παλιό Δημοτικό του πάνω Νεστορίου –ένας χώρος απίστευτης ομορφιάς που θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει αξιοπηθεί για πολιτικές δραστηριότητες- ήδη παρκάρουν απορριματοφόρακαι άλλα οχήματα. Μια απλή επίσκεψη στον χώρο σου δημιουργεί σοκ απο την βρωμιά και τη δυσωδία που υπάρχει.

Αλλά μήπως τους ενδιαφέρει;

Χωρίς να γνωρίζω για το νομικό καθεστώς που υπάρχει, η Αστυνομία και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες δεν έχουν ευθύνη; Δεν πρέπει κάποιος να κάνει κάτι; Το οικόπεδο ήταν παλιά του Στρατού. Δεν έχει λόγο; Παλιά στρατόπεδα έχουν γίνει πάρκα, χώροι πολιτισμού, χώροι αναψυχής. Δε γίνονται χώροι σκουπιδιών και μόλυνσης.

Δε με ενδιαφέρει ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται. Αυτά τα γνωρίζουν οι ίδιοι που έφεραν το χωριό στην κατάσταση που είναι τώρα. Με ενδιαφέρει κάποιος/κάποιοι να τους σταματήσει στο έγκλημα που πάνε να κάνουν. Είτε αυτοί είναι πολίτες, είτε κάποιες Υπηρεσίες, κάποιος πρέπει να τους πει « όχι» ! Είναι τόσο δύσκολο;

Ας πάρουν τα απορριματοφόρα κοντά στα σπίτια τους στην τελική!

10.Αυγούστου 2022