Επιταγή ακρίβειας: Στο τραπέζι νέο φθινοπωρινό επίδομα έως 230 ευρώ

Επιταγή ακρίβειας έως 230 ευρώ, Fuel Pass 3 και επίδομα θέρμανσης είναι τα μέτρα που εξετάζει η Κυβέρνηση και αναμένεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ προκειμένου να χτυπήσει το τσουνάμι ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά.

Νέο πακέτο μέτρων έρχεται το Φθινόπωρο σε μια προσπάθεια να στηριχθούν τα νοικοκυριά από το κλύμα της ακρίβειας που χτυπά ανελέητα τα νοικοκυριά.

Στο πλαίσιο αυτό το Μαξίμου γράφει και σβήνει με τα νέα μέτρα να αναμένεται να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ.

Τα μέτρα που βρίσκονται στην φαρέτρα του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι τα εξής:

Μια νέα επιταγή ακρίβειας. Μάλιστα, αυτή τη φορά υπάρχει η σκέψη να μην είναι ενιαίο το ποσό για όλους, δηλαδή τα 200 ευρώ. Και αυτό όχι μόνο για να διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων, αλλά και για να στηριχθούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Δηλαδή να υπάρχουν ζώνες που θα ξεκινούν από τα 100-130 ευρώ και θα φτάνουν τα 200 με 230 ευρώ.

Πρόκειται για ένα επίδομα στο μοντέλο που δόθηκε το Πάσχα. Το ποσό εκτιμάται στα 200 ευρώ με το τελικό ύψος του ποσού αλλά και του αριθμού των δικαιούχων να διαμορφώνεται βάσει των δημοσιονομικών περιθωρίων. Στόχος είναι σε πρώτη φάση να στηριχθούν με το ποσό των 200 ευρώ οι ευάλωτοι πολίτες και όσοι πλήττονται περισσότερο από το τσουνάμι της ακρίβειας και σε δεύτερη φάση η οικονομική ενίσχυση, η οποία μπορεί να είναι μικρότερη των 200 ευρώ, να χορηγηθεί σε περισσότερα νοικοκυριά με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων.

«Δώρο» είχαν πάρει τότε οι εξής πέντε κατηγορίες:

676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι
166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα
34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες
625.000 οικογένειες με παιδιά
241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος

Τα 200 ευρώ μπήκαν στους λογαριασμούς των τριών πρώτων κατηγοριών, ενώ οι τελευταίες δύο πληρώθηκαν μία επιπλέον δόση.

Συντάξεις. Κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό της κυβέρνησης έχουν οι συνταξιούχοι. Ηδη υπάρχει συζήτηση για να δοθούν αναδρομικά είτε με εφάπαξ ποσό είτε με δόσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορεί να προκριθεί μια έκτακτη 13η σύνταξη πριν από τα Χριστούγεννα, που ουσιαστικά θα αφορά τα αναδρομικά.

Στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται ήδη σενάρια για το ποιοι μπορεί να είναι οι δικαιούχοι, το αν τα αναδρομικά θα αφορούν και εκείνους τους συνταξιούχους που δεν είχαν κάνει αγωγές, αλλά και για τα ποσά που θα μπορούσαν να διατεθούν.

Ενα νέο fuel pass. Το δεύτερο πακέτο ισχύει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε, αν επιλεγεί μια νέα παρέμβαση για τα καύσιμα κίνησης, το νέο fuel pass 3 θα μπορεί να φτάσει μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης ενόψει του χειμώνα. Πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου είναι όχι μόνο να αυξηθούν τα κονδύλια για το επίδομα, αλλά και να είναι περισσότερα τα νοικοκυριά που θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση.