Φόβοι για νέο κύμα ακρίβειας από τον Σεπτέμβριο σε είδη ευρείας κατανάλωσης

Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε, ωστόσο η ακρίβεια συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της και πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι από τον επόμενο μήνα έρχεται ένα νέο κύμα σε ευρείας κατανάλωσης προϊόντα

οβαροί φόβοι εκφράζονται από παράγοντες της αγοράς ότι από τον επόμενο μήνα θα έχουμε σημαντικές αυξήσεις σε μία ευρεία γκάμα προϊόντων που συνθέτουν καλάθι της νοικοκυράς.

Η βιομηχανία, όπως εκτιμούν αναλυτές, είναι αδύνατο να απορροφήσει το σύνολο από το επιπλέον κόστος και μοιραία θα μεταφέρει μέρος αυτού στην κατανάλωση όπως ήδη έχει πράξει σε ανάλογες περιπτώσεις προϊόντων μέσα στην χρονιά.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι παρεμβάσεις που έχουν μέχρι στιγμής γίνει, αλλά και αυτές που σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα θα μπορέσουν σε ένα βαθμό να συγκρατήσουν τιμές. Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι πλέον σημαντικά χαμηλότερες εξαιτίας της παρέμβασης στην οποία έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, ενώ και οι τιμές στα καύσιμα δείχνουν μία σαφή τάση αποκλιμάκωσης.

«Να αποφευχθούν οι υπερβολές στο βωμό ενός εφήμερους κέρδους»

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η βιομηχανία μπορεί να απορροφήσει ένα μεγάλος μέρος των ανατιμήσεων, ενώ παράλληλα οι πιέσεις έχουν υποχωρήσει σε ότι αφορά το κόστος και κατά συνέπεια ένα μέρος των αυξήσεων μπορούν να αποτραπούν .

Επίσης στο επιχείρημα ότι θα πρέπει οι όποιες κινήσεις να είναι λελογισμένες και να αποφευχθούν οι υπερβολές στο βωμό ενός εφήμερου κέρδους.

Οι άνθρωποι της αγοράς ωστόσο θεωρούν ότι οι ανατιμήσεις σε μία ευρεία γκάμα προϊόντων πολύ δύσκολα δεν θα περάσουν στον τελικό καταναλωτή. Και σημειώνουν αντιπαραβάλλοντας τα στοιχεία του δίνουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ότι ναι μεν ο πληθωρισμός μετά από 16 μήνες παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης, ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι αυξάνεται το κόστος. Αυξάνεται σημειώνουν και η μόνη διαφορά είναι ότι αυτό γίνεται με λίγο χαμηλότερους ρυθμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν αρχίσει να ενημερώνοντας οι υπεύθυνοι των σούπερ μάρκετ για τις επικείμενες αυξήσεις από τους προμηθευτές. Η τάση αυτή για την ώρα είναι περιορισμένη, κυρίως λόγω των διακοπών του Αυγούστου, παρά λόγω του ότι έχουν πρυτανεύσει και δεύτερες σκέψεις.

Όπως σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες η τάση αυτή γίνει ακόμη πιο έντονη μετά την Παναγίας και ιδίως μετά τις 22 του μήνα, που ουσιαστικά θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την περίοδο των διακοπών.

Αναφορικά με το που θα «χτυπήσουν» οι αυξήσεις, δεν είναι απόλυτα σαφές. Εκείνο πάντως που προβληματίζει είναι τι θα συμβεί με τα γαλακτοκομικά, αφού παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις. H εγχώρια παραγωγή γάλακτος εμφανίζεται φέτος μειωμένη καθώς λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, πολλά ζώα υποσιτίζονται ενώ άλλα οδηγούνται σε σφαγή από τους κτηνοτρόφους, στην προσπάθειά τους να μειώσουν την ζημιά.

Η ακρίβεια πάντως, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δεν σταμάτησε να καλπάζει και τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, άνοδο και μάλιστα διψήφια παρατηρήθηκε σε Ψωμί – Δημητριακά με 16,7%, Κρέατα 16,7%, γαλακτοκομικά 16,4%, Έλαια – Λίπη με 27,3% και λαχανικά με 13,4%.

Μικρές αυξήσεις παρατηρήθηκαν τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο σχεδόν στο σύνολο των ειδών διατροφής.

imerisia.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Η ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

Τηλ. & FAX: 2467027935

email: kasestia@otenet.gr


Βρείτε μας στο facebook

Βρείτε μας στο twitter

Βρείτε μας στο instagram


ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: 1 €

ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ: Εντός νομού 30€/ εκτός νομού 60€/

Δήμων – Κοινοτήτων – Οργανισμών – Τραπεζών 90€

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Ευρώπη 100€/ ΗΠΑ 120$/ Αυστραλία 130$/ Καναδά 120$

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: Δημοσίου 2€/εκατοστό

Δημοσίου που επιβαρύνουν ιδιώτες 5€/εκατοστό

(κοινή υπουργική απόφαση 2/28783Α/9-9-2005)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ: Σύμφωνα με τον κατάλογο

Τα ενυπόγραφα άρθρα και σχόλια εκφράζουν τις απόψεις ων συντακτών τους, οι οποίοι φέρουν και αποκλειστική ευθύνη.Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Και μείνετε ενημερωμένοι για ότι συμβαίνει στο νομό μας και όχι μόνο

[contact-form-7 id=”2056″ title=”Newsletter form”]

Κατηγορίες