3 Αυγούστου 20221min0

Γη: Νέο ρεκόρ γρηγορότερης περιστροφής

Γιατί αυτό είναι πρόβλημα;

«Η γη γυρίζει κι όλο γυρίζει…», όπως λέει το τραγούδι του συγκροτήματος των «Locomondo», το πρόβλημα, όπως φαίνεται, όμως είναι ότι το κάνει όλο και πιο γρήγορα.

Τα τελευταία χρόνια η Γη έχει αυξήσει την ταχύτητα της περιστροφής της γύρω από τον άξονα της, διαδικασία που γίνεται μια φορά κάθε 24 ώρες ως προς τον Ήλιο.

Το 2020 κατεγράφη o μικρότερος σε διάρκεια μήνας που έχει μετρηθεί ποτέ -με τις μετρήσεις να ξεκίνησαν το 1960. Εκείνο το έτος και για την ακρίβεια, στις 19 Ιουλίου «σημειώθηκε» και η πιο μικρή ημέρα όλων των εποχών: ήταν 1.47 χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότερη του 24ωρου.

Στις 29 Ιουλίου του 2022 σημειώθηκε νέο ρεκόρ μικρότερης ημέρας, με την περιστροφή να ολοκληρώνεται κατά 1.59 χιλιοστά του δευτερολέπτου πιο γρήγορα από τις 24 ώρες.

Το 2021 η περιστροφή έγινε πιο γρήγορη, χωρίς όμως, να σημειωθούν νέες καλύτερες επιδόσεις, με το Interesting Engineering (ομάδα δημοσιογράφων, βιντεογράφων και δημιουργών που συνεργάζονται για να βοηθήσουν τον κόσμο να κατανοήσει καλύτερα την τέχνη και την επιστήμη της μηχανικής) υποστήριξε ότι δεν αποκλείεται να ξεκινά αυτήν την στιγμή μια φάση 50 χρόνων, με μικρότερες ημέρες.

Οι λόγοι παραμένουν άγνωστοι, με τους ερευνητές να υποψιάζονται ότι μπορεί να οφείλεται σε διεργασίες που γίνονται στα εσωτερικά ή εξωτερικά στρώματα του πυρήνα, στους ωκεανούς, στις παλίρροιες ή ακόμα και στην κλιματική αλλαγή.

Κάποιοι επιστήμονες έχουν προτείνει πως οι μικρότερες ημέρες θα μπορούσαν να σχετίζονται με την «ταλάντωση Τσάντλερ» (μια μικρή απόκλιση στον άξονα της περιστροφής της Γης). Γεγονός που είναι παρόμοιο με το τρέμουλο που βλέπει κανείς, όταν περιστρεφόμενη κορυφή αρχίζει να αποκτά δυναμική ή να επιβραδύνει.

Σύμφωνα με το «Independent», εάν η Γη συνεχίζει να περιστρέφεται γύρω από τον άξονα της με αυξανόμενο ρυθμό, η συνθήκη θα μπορούσε να οδηγήσει στην εισαγωγή αρνητικού άλματος δευτερολέπτου, ώστε να διατηρηθεί ο ρυθμός που περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο. Με την προσθήκη αρνητικού άλματος δευτερολέπτου το ρολόι θα πάει από το 23.59:58 στο 00.00:00 “και αυτό θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες” σε λογισμικά που βασίζονται σε χρονόμετρα και χρονοπρογραμματιστές.

in.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Η ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

Τηλ. & FAX: 2467027935

email: kasestia@otenet.gr


Βρείτε μας στο facebook

Βρείτε μας στο twitter

Βρείτε μας στο instagram


ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: 1 €

ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ: Εντός νομού 30€/ εκτός νομού 60€/

Δήμων – Κοινοτήτων – Οργανισμών – Τραπεζών 90€

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Ευρώπη 100€/ ΗΠΑ 120$/ Αυστραλία 130$/ Καναδά 120$

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: Δημοσίου 2€/εκατοστό

Δημοσίου που επιβαρύνουν ιδιώτες 5€/εκατοστό

(κοινή υπουργική απόφαση 2/28783Α/9-9-2005)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ: Σύμφωνα με τον κατάλογο

Τα ενυπόγραφα άρθρα και σχόλια εκφράζουν τις απόψεις ων συντακτών τους, οι οποίοι φέρουν και αποκλειστική ευθύνη.Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Και μείνετε ενημερωμένοι για ότι συμβαίνει στο νομό μας και όχι μόνο

[contact-form-7 id=”2056″ title=”Newsletter form”]

Κατηγορίες