Ιός του Δυτικού Νείλου: 87 κρούσματα και 5 νεκροί συνολικά στην Ελλάδα

Αριθμός δηλωθέντων περιστατικών με εργαστηριακή διάγνωση λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με και χωρίς εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), Ελλάδα, 2022, έως 23/08/2022 (ώρα 13.00)

Τρέχουσα κατάσταση εγχώριων περιστατικών με λοίμωξη από ιό Δυτικού Νείλου, 2022, έως 23/08/2022 (ώρα 13.00 πμ)

Ακόμα τρεις θάνατοι καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα από τον Ιό του Δυτικού Νείλου ενώ εντοπίστηκαν 27 νέα κρούσματα, με τον ιό να σαρώνει κυρίως την Κεντρική Μακεδονία, ενώ καταγράφονται περιστατικά και στη Θεσσαλία.

Όπως αναφέρει η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον Ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον σε 5. Όλοι οι ασθενείς ήταν ηλικιωμένοι (άνω των 77 ετών) και έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα. Η μέση ηλικία των θυμάτων του ιού είναι τα 85 έτη.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων, εξ άλλου, έφτασε πλέον στα 87. Από τους ασθενείς αυτούς, οι 52 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Η μέση ηλικία των ασθενών αυτών είναι τα 72 έτη. Ο νεότερος ήταν 14 ετών και ο γηραιότερος 90 ετών.

Οι εκδηλώσεις που ανέπτυξαν ήσαν:
Εγκεφαλίτιδα ή/και
Μηνιγγίτιδα ή/και
Οξεία χαλαρή παράλυση

Οι υπόλοιποι 35 ασθενείς είχαν ήπια νόσηση (λ.χ. πυρετό), χωρίς νευρολογικές εκδηλώσεις. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς επίσης χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Στην πραγματικότητα, από τους 87 ανθρώπους που νόσησε ο ιός του Δυτικού Νείλου (συμπεριλαμβανομένων των θανόντων), μόνον οι 12 δεν χρειάσθηκαν νοσηλεία.

Από τους υπόλοιπους, οι 50 έχουν λάβει ήδη εξιτήριο από το νοσοκομείο. Οι ασθενείς που εξακολουθούν να νοσηλεύονται ανέρχονται σε 20. Οι επτά εξ αυτών νοσηλεύονται στην εντατική και οι υπόλοιποι σε κλίνες εκτός ΜΕΘ.

Τα κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου ανά περιοχή

Όπως εξηγεί ο ΕΟΔΥ, ο αριθμός των κρουσμάτων μοιάζει μικρός. Ωστόσο σύμφωνα με μελέτη που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα με προσβολή του ΚΝΣ, αντιστοιχούν περίπου 140 περιστατικά που ήταν ασυμπτωματικά ή με πολύ ήπια συμπτώματα. Επομένως ο αληθινός αριθμός των περιστατικών είναι πολύ υψηλότερος.

Όσον αφορά τις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν τα κρούσματα προσβολή του ΚΝΣ, ο ιός του Δυτικού Νείλου τα προκάλεσε κυρίως στην βόρεια Ελλάδα.

Ειδικότερα καταγράφηκαν:
42 κρούσματα στην μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης. Τα 25 εξ αυτών ήταν περιστατικά με προσβολή του ΚΝΣ
3 περιστατικά με προσβολή του ΚΝΣ στο Κιλκίς
3 περιστατικά στην Πέλλα (το 1 με προσβολή του ΚΝΣ)
2 περιστατικά με προσβολή του ΚΝΣ στην Πιερία
20 περιστατικά στην Ημαθία. Τα 11 εξ αυτών με προσβολή του ΚΝΣ
6 περιστατικά στην Χαλκιδική (τα 5 με προσβολή του ΚΝΣ)
1 περιστατικό χωρίς προσβολή του ΚΝΣ στις Σέρρες
4 περιστατικά (τα 2 με προσβολή του ΚΝΣ) στη Λάρισα
2 περιστατικά (με προσβολή του ΚΝΣ) στα Τρίκαλα

Υπό διερεύνηση, εξ άλλου, βρίσκονται ακόμα τέσσερα (4) περιστατικά, το ένα εκ των οποίων έχει προσβολή του ΚΝΣ.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ σημειώνουν πως θεωρείται πιθανό και αναμενόμενο ο ιός του Δυτικού Νείλου να προκαλέσει και άλλα κρούσματα στη χώρα μας το ερχόμενο διάστημα.

Όσον αφορά άλλες χώρες της Ευρώπης, έως τις 17 Αυγούστου 2022 ο ιός του Δυτικού Νείλου είχε προκαλέσει κρούσματα και στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και τη Σερβία.

Εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου, 23 Αυγούστου 2022