Όλα ανάποδα… (Του Δημήτρη Ιωαννίδη)

Υπήρχε ένα παλιό τραγουδάκι του Κώστα Χατζή που έλεγε “Της γειτονιάς μας ο τρελός όλα ανάποδα τα λέει, όλα ανάποδα τα λέει…”

Θα μπορούσαμε να το επικαιροποιήσουμε και να το τραγουδάμε, εδώ στην Καστοριά.
Όχι, φυσικά, σε ρυθμούς Ραγκουτσαρίων, γιατί αυτά τα ξεχάσαμε, τρία χρόνια τώρα.
Η Καστοριά μας η τρελή όλα ανάποδα τα έχει…

Ας ξεκινήσουμε από την ανάποδη θέση του Νοσοκομείου μας. Εκεί που βρίσκεται για να φτάσει ο ασθενής πρέπει να κάνει μια ολόκληρη βόλτα μέσα στην πόλη με το ασθενοφόρο, κάτι σαν τελευταίο αποχαιρετισμό! Και στο δωμάτιο που θα βρίσκεται, μέσα στη βλάστηση με την ακύμαντη λίμνη κάτω απ΄ το παράθυρό του και τα πουλάκια να κελαηδούν, θα νομίζει ότι έχει μετακομίσει ήδη στον παράδεισο!

Τι θα έπρεπε να γίνει; Μια τράμπα ιδρυμάτων. Στο Νοσοκομείο να μεταφερθεί το ΤΕΙ και το Νοσοκομείο να έρθει στον λόφο πάνω από την Καστοριά. Με εύκολη πρόσβαση στην Εγνατία κι από εκεί όπου χρειάζεται η διακομιδή των ασθενών με γρήγορο τρόπο. Οι δε φοιτητές να πηγαίνουν τραγουδώντας στα μαθήματά τους, πάνω σε ποδήλατα, διανύοντας το σκιερό παραλίμνιο, όπως αυτά που πηγαίνουν στα campus!

Η δημοτική μας βιβλιοθήκη. Είναι στο ψηλότερο “πουθενά” της πόλης! Χρειάζεται GPS για να την εντοπίσεις και για να πας ως εκεί να δανειστείς ένα βιβλίο μια δαπάνη αξιόλογη, ειδικά τώρα, σε βενζίνη ή σε ναύλα ταξί. Δεν Αγοράζεις καλύτερα το βιβλίο;

Η δική μας πρόταση και μακάρι να βρεθεί τολμηρός δήμαρχος να την ακολουθήσει: Στο Γυμνάσιο της Κουμπελίδικης ανεβαίνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, η οποία είναι μόνο ένας αριθμός υπαλλήλων και στο κτήριο του πάρκου της Ολυμπιακής Φλόγας φιλοξενείται η βιβλιοθήκη. Χώρος προσβάσιμος σε όλους, που αφαιρεί το άλλοθι στους αμελέτητους να λένε πως ήθελαν να διαβάσουν βιβλία αλλά δεν μπορούσαν να τρέχουν ως το Τσαρσί…

Το Δημοτικό Νεκροταφείο. Έτσι όπως είναι, συμφέρει να πας στην Ριτσώνα για “καύση”, και να επιστρέψεις ως στάχτη σε μια ωραία λήκυθο, που θα την βάζουν οι απόγονοί σου όπου της πρέπει, παρά να σε στριμώξουν στο νεκροταφείο της Καστοριάς που κάποιες φορές μοιάζει με κοιμητηριακή φαβέλα!

Το Εκθετήριο Γούνας, εκεί που έγινε, στην αρχή της άγονης γραμμής Καστοριάς – Γάβρου, αναγκάζει τον επισκέπτη να κάνει ένα ολόκληρο ταξίδι για να δει τα γουναρικά μας. Ήδη καταγράφτηκε η μεγάλη αποτυχία της θέσης του με την διάλυση της ΕΔΗΚΑ. Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με τις οργανωτικές αστοχίες στον ιδιαίτερο τόπο μας.

Πού οφείλεται όλη αυτή η διασπορά; Στην έλλειψη θέλησης (ή ικανότητας) των διοικούντων να διεκδικήσουν καλύτερους χώρους για τα έργα τους.

Από καιρό είναι διαθέσιμα τόσα στρατόπεδα, σε οριστική εγκατάλειψη, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως νέοι δημοτικοί χώροι. Η περίπτωση του ΔΗΝΑΚ (που παραμένει ένας άσχημος χώρος), το επιβεβαιώνει. Όπως και το γνωστό Στρατόπεδο Μαθιουδάκη που θα φιλοξενήσει το αστυνομικό μέγαρο…

Η τελευταία αναποδιά, που διχάζει ήδη τον κόσμο της Καστοριάς, είναι η σχεδιαζόμενη κατάληψη του Πάρκου Ολυμπιακής Φλόγας απο τη Μητρόπολη. Για την ανέγερση ενός γενόσημου της Κουμπελίδικης σε χώρο αταίριαστο και πολύτιμο για την ανάσα αυτής της πόλης.

Η βυζαντινή Καστοριά, την οποία θέλει να μεταφέρει στο πάρκο ο επίμονος μητροπολίτης απο αιώνες αναπτύσσεται στο Ντολτσό και στο Απόζαρι. Το πάρκο και οι παραλιακοί δρόμοι ανήκουν στην καινούργια Καστοριά, είναι οι τόποι που πριν ήταν βάλτος και αβγατές που επιτυχώς επιχωματώθηκαν για ν΄ αποτελέσουν τον πράσινο χιτώνα της σύγχρονης πόλης.

Δεν έχει διευρυνθεί τι μας οδήγησε σ΄ αυτές τις αστοχίες (που εξακολουθούν ως προτάσεις). Ο ερασιτεχνισμός αυτών που αποφασίζουν ή ο αυταρχισμός τους;

Ή, μήπως, η ανεκτικότητα των πολιτών;