Πανήγυρη Αγίου Νικάνορος στην Καστοριά

Μέσα στην λαμπρή ατμόσφαιρα της Μεγάλης Δεσποτικής Εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, το διήμερο 6-7 Αυγούστου, η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας τίμησε τον προστάτη της και προστάτη των μικρών παιδιών της, Άγιο Νικάνορα τον θαυματουργό.

Έπειτα από πρόσκληση του οικείου Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Καστορίας κ.Καλλινίκου, τις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου τίμησαν με την παρουσία τους , ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ.Γαβριήλ και ο Καστοριανός την καταγωγή Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αριανζού κ.Βαρθολομαίος.

Κέντρο της Πανυγήρεως ήταν ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικάνορος στην Χλόη.

Την παραμονή της εορτής, πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή του ιερού λειψάνου του αγίου Γεωργίου Νεαπολίτου, το οποίο κόμισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ από την Ιερά Μητρόπολή του, προκειμένου να τεθεί προς προσκύνηση, μαζί με το ιερό λείψανο του Αγίου Νικάνορος, το οποίο κατέχει ο Ιερός Ναός.

Στην συνέχεια τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου κ. Βαρθολομαίου, καί συγχοροστατούντων των δύο Μητροπολιτών.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην θεολογική σημασία της Εορτής της Μεταμορφώσεως του Χριστού και πώς ο Όσιος Νικάνορας, που και ο ίδιος μετείχε του Φωτός του Χριστού, έγινε αιτίας ευλογίας για τους πιστούς και ιδιαιτέρως την Καστοριά.

Ακολούθησε ιερά Λιτανεία στους δρόμους της πόλης, στην οποία συμμετείχαν παιδιά παραδοσιακά ενδεδυμένα, οι ιεροψάλτες, στρατιωτικό άγημα, οι Ιερείς που πλαισίωσαν την ιερά εικόνα και έφεραν τα ιερά λείψανα, οι Αρχιερείς με τους διακόνους, οι άρχοντες, με επικεφαλής τον Βουλευτή κ. Ζήση Τζηκαλάγια, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη, τον Αντιδήμαρχο κ. Σωκράτη Π

έλκα και εκπρόσωπο του Δημάρχου Καστορίας κ. Γιάννη Κορεντσίδη, την Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου, τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Γρηγόριο Γρηγοριάδη, Δημοτικούς και Περιφερειακούς Συμβούλους, τους επικεφαλής των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας της Καστοριάς, κ.ἄ.

Τήν κυριώνυμο ημέρα χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε του Αρχιερατικού Συλλείτουργου ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, ο οποίος στο κήρυγμά του μίλησε για το εκκλησιαστικό γεγονός, στο οποίο μετέχουν όλοι οι πιστοί και κατά το οποίο ο Θεός αποστέλλει την Χάρη Του σε όλους τους πιστούς, που την θέλουν και την επιζητούν. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως σκοπός της χριστιανικής ζωής είναι η ευτυχία του ανθρώπου. Ευχήθηκε δε ιδιαιτέρως στα παιδιά της Ενορίας και της Πόλης, που εορτάζουν τον προστάτη τους Άγιο Νικάνορα.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας διαβάσθηκαν τρεις ευχές από τους τρεις Αρχιερείς, για τα κόλυβα του Αγίου, για τους καρπούς της αμπέλου και τέλος για τα νήπια και τα παιδιά.

Στην συγκινητική και κατανυκτική αυτή ατμόσφαιρα, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος κατ᾽ αρχάς ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ και την συνοδεία του, και τον Θεοφιλέστατο κ. Βαρθολομαίο για όσα προσέφεραν στον λαό το διήμερο αυτό.

Έπειτα, ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος μνημόνευσε ιδιαιτέρως τον μακαριστό προκάτοχό του Μητροπολίτη Σεραφείμ, ο οποίος θεμελίωσε και εγκαινίασε τον Ιερό Ναό, και τον Εφημέριο του Ιερού Ναού, Πρωτοπρ. π. Ελευθέριο Συτιλίδη, ο οποίος «μεγάλωσε» ιερατικά μαζί με τον Ιερό Ναό, από την θεμελίωσή του μέχρι σήμερα και βοηθά σημαντικά ως συντονιστής του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως, και επί του μακαριστού Σεραφείμ και επί του νυν Ποιμενάρχου. Ο Σεβασμιώτατος σε ένδειξη τιμής του προσέφερε ένα δικό του επιστήθιο σταυρό. Μνημόνευσε επίσης του δύο εφημερίους του Ναού π. Βασίλειο Μπογιατζή και π. Φιλώτα Ταλίδη με την συμβολή και την διακονία των οποίων πραγματοποιήθηκε η πανήγυρης του Ιερού Ναού.

 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΔΩ 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΔΩ