Πετρέλαιο: Βουτιά… στις τιμές του “μαύρου χρυσού”

Σε επίπεδα προ πολέμου στην Ουκρανία διαμορφώνονται οι τιμές. Καθοριστικό ρόλο παίζει η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

Σε επίπεδα προ ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία επιστρέφουν σήμερα οι τιμές πετρελαίου, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις αντοχές της Δύσης στις αυξήσεις επιτοκίων, αλλά και για εκείνες της Κίνας απέναντι στα επαναλαμβανόμενα lockdown.

Η τιμή του μπρεντ καταγράφει πτώση μεγαλύτερη του 5%, υποχωρώντας έτσι κάτω από τα 93 δολάρια, ένα σημείο που είχε να συναντήσει από τα μέσα Φεβρουαρίου. Στα 87,5 δολάρια το βαρέλι διαμορφώνεται την ίδια ώρα η τιμή του αμερικανικού αργού.

Η εξέλιξη έρχεται στον απόηχο των στοιχείων για απότομη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας που ανάγκασαν την κεντρική τράπεζα της χώρας να μειώσει αιφνιδιαστικά τα επιτόκια. Η Κίνα είναι ο κορυφαίος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο και η επιβράδυνσή της γεννά αμφιβολίες για τη ζήτηση του μαύρου χρυσού.

Την πίεση στις τιμές εντείνει η προοπτική αύξησης της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν. «Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή και ο μεγαλύτερος καταναλωτής δείχνει μειωμένη όρεξη» σχολίασε ο Ρόμπερτ Γιόγκερ, εκτελεστικός διευθυντής στη Mizuho Securities USA.

Το ράλι διαρκείας του δολαρίου είναι ακόμη ένας παράγοντας που οδηγεί πτωτικά τις τιμές. Τα εμπορεύματα τείνουν να κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση με το αμερικανικό νόμισμα, αφού αποτιμώνται σε αυτό στη διεθνή αγορά.

ΑΝΤΕΝΝΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Η ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

Τηλ. & FAX: 2467027935

email: kasestia@otenet.gr


Βρείτε μας στο facebook

Βρείτε μας στο twitter

Βρείτε μας στο instagram


ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: 1 €

ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ: Εντός νομού 30€/ εκτός νομού 60€/

Δήμων – Κοινοτήτων – Οργανισμών – Τραπεζών 90€

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Ευρώπη 100€/ ΗΠΑ 120$/ Αυστραλία 130$/ Καναδά 120$

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: Δημοσίου 2€/εκατοστό

Δημοσίου που επιβαρύνουν ιδιώτες 5€/εκατοστό

(κοινή υπουργική απόφαση 2/28783Α/9-9-2005)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ: Σύμφωνα με τον κατάλογο

Τα ενυπόγραφα άρθρα και σχόλια εκφράζουν τις απόψεις ων συντακτών τους, οι οποίοι φέρουν και αποκλειστική ευθύνη.Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Και μείνετε ενημερωμένοι για ότι συμβαίνει στο νομό μας και όχι μόνο

[contact-form-7 id=”2056″ title=”Newsletter form”]

Κατηγορίες